reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

reklama
ujmowanie wód wiąże sie zecsporym ryzykiem, robią je w ostateczności i regularmie bo przerastają zazwyczaj jak juz zaczmiesz. Bardziej skupiaja się jesli dobrostan dziecka jest ok, na komforcie matki. Jedna przy afi 25 juz nie oddycha mdkeje a druga dopiero przy 40. Wtedy upuszczają. No mi napewno dobrze to nie robi na skurcze. Narazie obserwują zaraz dostanę kolejna dawkę sterydow na płucka. Po nich niestety cukier mi szaleje....
może pytanie było niemądre, ale ze względu na cukrzycę, trudności z oddychaniem, skurcze które opisujesz pomyślałam że to by ulżyło. ale nie brnę dalej. problem znam tylko teoretycznie z bloga mamyginekolog więc się nie wtrącam.

Hej dziewczyny , mi dzisiaj na wizycie powiedziano ze będę miała badania w poniedziałek i zobaczymy jak im to do domu. Tylko że twardy brzuch I skurcze to cały czas mam. Dzisiaj zasugerowałam lekarzowi ze to może od jelit i dostałam probiotyk
dodatkowo. Odnośnie ww wszystko będzie wiadomo w poniedziałek. Leżę w szpitalu 3 stopień referencyjnosci i ciągle nie wiadomo czy ze mną ok.
zapisują Ci sie skurcze na KtG? Robili Ci USG? Wiesz coś o Afi? Ja ze swoich obserwacji juz wiem ze jelita przy wielowodziu cierpią ..dieta. Bolą i przy skurczach bolą tak ze skurcze wydaja sie silniejsze.... Jak mam momenty ze jelita sa ok tobskurcze mniej dokuczaja.

może pytanie było niemądre, ale ze względu na cukrzycę, trudności z oddychaniem, skurcze które opisujesz pomyślałam że to by ulżyło. ale nie brnę dalej. problem znam tylko teoretycznie z bloga mamyginekolog więc się nie wtrącam.
pewnie by ulżyło ale lekarze wybierają "lepsze zło" . Muszę poszukać bo nie kojarzę u niej takiego wpisu na blogu :) nie chodzi o wtrącanie, to miłe. My tu nie jesteśmy specjalistami żadna z naszych opini nie może być podstawą do wdrażania lub zaniechania postępowania w leczeniu. Dzielimy się doświadczeniami opiniami naszych lekarzy , wspieramy. Dla mnie to bardzo dużo :) co moja przyjaciółka np może wiedziec o skurczu czy szyjce jak nie była w ciąży? :) Wy, My to co innego :)

Luteina to progesteron na podtrzymanie ciąży bardziej zeby szyjka trzymała, bo od twardnien moze się skracac. Tak jak bylo u mnie. Nospa, duuuzo magnezu i duzo wody nieg. to relaksuje i wycisza macice. Zbawienne jak widac daje efekty lezenie.
nospy mi lekarz nie przepisal za to do reszty sie staram stosować i miejmy nadzieję, że będzie dobrze:) dziękuje za odpowiedź

mi tez tak mówili ze szczupła i macica jes pod skórą...tez mialam mało skurczy w 22tyg potem coraz więcej, nie zauwazyłam zeby było lepiej po luteinie ale kto wie co by było bez niej. Teraz 31 tydz zaczynam jupiii Piąteczki!!!!! I dzis w szpitalu na ktg az mi dłużej robili ponad godzinę skurcz co 9 minut taki hooo hoo az lekarz przyleciala czy mnie to boli...o troche tak bardziej oddychać nie mogę. Zobaczymy. Zmiana pozycji spacer jesli skurcze sa jak leżę, położyć się jeśli sa jak chodzę ...to pomaga. Ja chce 6 tyg jeszcze!!!

A jak zaczął ci twardnieć brzuch to leżałaś cały czas czy chodziłaś? Bo mi lekarka powiedziała, żeby prowadzić spokojny tryb życia,odpoczywać, ale nakazu leżenia nie dostałam. No i wizyta dopiero po 4 tygodniach, więc już sama nie wiem co o tym myśleć. Zazdroszczę 31 tygodnia, mnie przeraża, że tak wcześnie zaczęły się u mnie problemy- to dopiero 21 tydzień, ale jestem dobrej myśli.

A jak zaczął ci twardnieć brzuch to leżałaś cały czas czy chodziłaś? Bo mi lekarka powiedziała, żeby prowadzić spokojny tryb życia,odpoczywać, ale nakazu leżenia nie dostałam. No i wizyta dopiero po 4 tygodniach, więc już sama nie wiem co o tym myśleć. Zazdroszczę 31 tygodnia, mnie przeraża, że tak wcześnie zaczęły się u mnie problemy- to dopiero 21 tydzień, ale jestem dobrej myśli.
Myśl pozytywnie [emoji4] u mnie twardnienia i skracanie szyjki zaczęły się w 20tc. Też nie dostałam nakazu leżenia tylko tryb rekreacyjno-wypoczynkowy [emoji6] Twoja szyjka jest jeszcze fajna i myślę że nie ma co się kłaść zupełnie.

Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

Z macica na wierzchu chodzi o to, ze nie ma nad nią tkanki tłuszczowej, nie wiem jak to inaczej opisać [emoji14] fakt, może stwierdzenie niezbyt trafne :) staram się teraz duzo leżeć, wizytę mam dopiero za miesiąc i chyba do tego czasu zeswiruje.a jeśli chodzi o ilość twardnien to nie do końca umiem je odróżnić od wypinania się dziecka. Jedno i drugie jest bezbolesne, ale wczoraj np myśle ze Ok 4-5 razy stwardniał mi brzuch. Po jakim czasie od stosowania luteiny zauważylyscie jakies efekty ?
W 21 tygodniu dziecko nie jest na tyle duże żeby się wypychac.
Ja twardnienia odroznialam tak, że czułam takie ciśnienie jakby w macicy... taki dyskomfort.
Bobo dopiero teraz zaczęło mi się wypychac po 30 tc. A można to tak rozpoznać, że jak dotykasz brzucha to ucieka [emoji12] i wtedy to nie jest skurcz.

reklama
@Agula_1991
Wazne zeby szyjka się nie skracala. Ja poleguje od 4 tyg, nie chodze po schodach i nie jezdze autem i szyjka trzyma a nawet sie wydluzyla z 25 na 28.5 w 33tc. Biore tez leki. Najgorsze te "kamienne" brzuchy u szczuplych, taki juz urok...
Trzeba byc dobrej mysli tym bardziej ze dluuuga droga przed Tobą a stres nie pomaga

Do góry