reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Z tego co wiem zakladaja pessar przy ciąży bliźniaczej.. wiem ze masz wieksze obciazenie bo jednak masz dwojeczke tam w środku :) poczekaj do następnej wizyty mysle ze lekarz zrobi wszystko zeby było ok :) ja tez czekam z niecierpliwoscia na wizyte ale jak czytalas ja juz walcze ponad 10tygodni z szyjka.. jeśli bedzie kiepsko napewno zaloze pessar narazie moj gin nie widzial powodow bo szyjka 30mm jest w normie :)
Może dlatego jak na razie nie ma potrzeby założenia bo szyjka ma 30mm i jest zamknieta,dlatego muszę chodzić co tydzień żeby obserwować jak dalej bedzie się skaracala to będę lekarza męczyć o pessar,wiem tez ze przy tym krążku częściej wdają się infekcje a to niestety groźne dla ciąży.

reklama
Tak ale to nie znaczy ze zalapiesz infekcje a jesli sie bedziesz bała zawsze mozesz 2 razy na tydzien użyć globulke i łykac probiotyki dla kobiet w ciazy :)

Ale to też nie znaczy, że pomoze i infekcji nie będzie. Nie można wszystkiego generalizować. Każda kobieta jest inna. U niektórych to pomoże, u innych pesser spowoduje przedwczesny poród. Nie można twierdzić, że zawsze go trzeba założyć. To jednak jest ciało obce i każdy organizm reaguje inaczej. Dla niektórych lekarzy to za duże ryzyko.

Napisane na XT1572 w aplikacji Forum BabyBoom

@Miki2014 Masz rację ja tez słyszałam że w Polsce wyjątkowo dba się o kobietę w ciąży - mam na myśli badania, usg itp Wiele kobiet przyjeżdża do Polski aby tu lekarz prowadził ciążę. W innych krajach np czy ciąża przebiega prawidłowo mierzą obwód brzucha czy rośnie, nie robią usg. Dla nas to absurd, ale tak w Europie też jest

Dziewczyny czy Wy też już tak macie, że maluszki tak się wypinają, że boli?
Z córką tak nie miałam. Urodziła się dość długa ale nie bolało mnie jak się ruszała. A teraz mały tak się rozpycha, że coraz częściej boli, a gdzie do końca jeszcze.

Dziewczyny czy Wy też już tak macie, że maluszki tak się wypinają, że boli?
Z córką tak nie miałam. Urodziła się dość długa ale nie bolało mnie jak się ruszała. A teraz mały tak się rozpycha, że coraz częściej boli, a gdzie do końca jeszcze.

Ja mam akurat mam że czasem jak dzidzia kopnie to aż potrafie krzyknąć aż tak boli .

Mam wrażenie, że mój synuś, który jest ułożony główkowo, u góry wypina pupę, a na dole prostuje nogi i wtedy to boli. A to jego ulubiony sposób wypinania [emoji4]

Mam wrażenie, że mój synuś, który jest ułożony główkowo, u góry wypina pupę, a na dole prostuje nogi i wtedy to boli. A to jego ulubiony sposób wypinania [emoji4]

Moja tez czasami tak figluje ze zaboli albo ze czuje dyskomfort... szczególnie jak jadę autem a ona mi wpycha pod zebra nogi . [emoji3] czasami aż do niej mowię Michalina uspokój sie myślisz ze matka ma tyle zdrowia ?;)

Moja dzidzia ułożona jest pośladkowo. A jak bardzo szaleje w brzuchu to proszę męża żeby rękę tam przyłożył i od razu się uspokaja.

reklama
Do góry