reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

kremka, martucha - kciuki za tegotygodniowe wizyty.

kremka, do końca czerwca masz jeszcze póltora m-ca, zobaczysz jak się sytuacja rozwinie.
Ja musiałam wszystkie plany przełożyć lub odowłać, raz - że lekarz kazał leżeć cały czas, dwa - nie czułabym się pewnie i bezpiecznie poza domem, w długiej trasie.

wyczekany, zgadzam się całkowicie, 50% objawów to przez psychikę. Gdy skupiam się za bardzo na moich skurczach, badam brzuchola co chwilę, to twardy jak nie wiem. Ale wystarczy, że mam gości, jestem zajęta rozmową i zapominam o moim brzuszku - i jakiś spokojniejszy jest...

Pobawiłam się dzisiaj trochę wózkiem - chciałam sprawdzić, czy wszystko działa, więc go składałam, rozkładałam, zmieniałam siedziska, fotelik i teraz się martwię, czy nie przegięłam (za duzo ruchu, no i podnoszenie ciężarów) :-(.
Teraz grzecznie leżę!

reklama
mondy lez grzecznie lez!!ja z kolej z wózkiem co dziennie rundki robie po kuchni i pokoju i tak na zmiane z małżem:-)juz sie nie moge doczekac pierwszego spacerku:)

no babeczki wrzucamy na luzik, co by skurcze poszły w sina dal:-D!!!
i za wizyty kciuki trzymam!!!

Jejku, mam mnostwo cukru w moczu...................Test obciazenia glukoza miesiac temu byl OK, a teraz taka Qpa:-( Pomozcie! Mam 211 mg/dl w moczu. Czy to jest normalne? Szukalam na forum o cukrzycy i nic nie znalazlam, pytalam Lipcowek, ale nie pomogly. Buuuuuuuuu

Ostatnia edycja:
kociatka, spokojnie! Juz podpytuje kolezanke, ktora w pop. ciąży miała podwyższony - co z tym się robi i jaki wpływ ma na ciąże. Zaraz dam znać!

Oj, ona miała po obciążeniu, a nie w moczu.

Posznupałam za to w neciku, przyczyna może być błaha:

Pojawienie sie cukru w moczu może okazać się objawem banalnym, zwiazanym z fizjologicznym obniżeniem w ciąży progu nerkowego dla glukozy. W tym ostatnim przypadku, oznaczenie poziomu cukru we krwi pozwala na odróżnienie sytuacji patologicznej od banalnej sytuacji fizjologicznej.

Ae znalazłam też odpowiedź w necie na zapytanie dziewczyny, która tak jak Ty miała OGTT ok, a w moczu 300 mg/dl :
Generalnie o istnieniu cukrzycy ciężarnych decyduje poziom cukru po obciążeniu glukozą. U pani te wyniki są super, ale obecny cukier w moczu? Ma z czymś związek. Proponuję udać się jeszcze raz do diabetologa. Z reguły jest taka zależność - jeśli cukier we krwi jest powyżej 180mg/dl to wówczas pojawia się on już w moczu. Dlatego u pani te wyniki są jakieś nietypowe.

I jezszce:
Cukier w moczu moze pojawic sie z powodu cukrzycy ciazowej, albo po wysilku fizycznym, albo podczas dlugotrwalego stresu. Jednorazowy wynik z obecnoscia cukru w moczu nie przesadza o tym, ze to cukrzyca
ciazowa, chyba, ze glukoza we krwi po obciazeniu tez jest ponad norme. Za rada lekarza, powtorz badanie moczu za kilka dni.

Może powtórz badania? Będzie dobrze, nie denerwuj się!

Ostatnia edycja:
Wielkie dzieki Mondy!!!!!

Magnio, no nie mam :( Do mojego doktorka nie idzie sie dodzwonic, zawsze odbijam sie od sekretarki, wiec juz nawet nie probuje... Musze byc cierpliwa i czekac do piatku.

Sorki za ta panike, zestresowalam sie...

kociatka, doczytałam jeszcze, że to może byc z uwagi na źle funkcjonujace w ciąży nerki . Może - jeśli masz możliwosć - zrób sobie jutro raz jezszce test obciążenia glukozą i ponownie badanie moczu? Może w innym laboratorium. I swoją drogą próbuj dzwonić do doktorka...

I tylko się nie stresuj!!!!

Mondy, stokrotne dzieki!!! Tez znalazlam te informacje (co moze byc pocieszajace), ale jednoczesnie wiekszosc zrodel na necie mowi, ze to niestety za duzo cukru we krwi powoduje pojawienie sie cukromoczu :( Albo niewydolnosc nerek, czyli tez kicha. Zapytam doktorka w piatek i zobaczymy, co powie.

Aha, zastanawia mnie tez, czy kortyzol nie mogl mnie tak zalatwic. Przeciez to jest w koncu hormon stresu...

Buziaki

Ostatnia edycja:
kociatka całkiem mozliwe, w kazdym razie do piatku szybko zleci a ginek na 100% ci powie czy cos złego sie dzieje:*poki co sie nie martw, nawet jakby cos było nie tak, to medycyna spokojnie sobie z tym poradzi.

reklama
Dzieki dziewczyny, macie racje - panika jest bez sensu. Pewne kortyzol, doczytalam wlasnie ze oslabia dzialanie insuliny i zmniejsza wchlanianie glukozy. A mialo byc bez skutkow ubocznych...:wściekła/y:

Do góry