reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

slonko na ja miewałam przez jakiś czas i takie bóle raczej do dobrych nie nalezą, szybko umów się do nowego gina a jakby się nasilały to IP
maqnio masz rację pewnie to miłośc. Powiem ci, ze mi się zdawał, że kilka kwiatków namalowanych, czy 15 minut w kuchni t nic wielkiego ale widzę, ze jednak dało efekt. U mnie tez ta kondycja tragiczna, nie ma co się dziwic ja od 6tc na L4 z zaleceniem bardzo oszczędnego trybu zycia

reklama
wisienko to mamy identycznie - od 6tc na l4 i racja - odbija sie na kondycji, szczególnie jesli prowadziło sie aktywny tryb zycia - a moj był bardzo, i teraz widze tego skutki, sapie, parskam, tchu brak, chód kaczki - jeszcze tylko laski brakuje i czysta babinka ze mnie:)ale to juz niedługo, potem zrobie z siebie lachona hihhi:) a co! niunia nie moze sie mamci wstydzic:-)a poza tym mnie samej brakuje tego, zeby ładnie wygladac, wiec po porodzie gnam sie upiekszac:-)

zdrzemnie sie czlowiek, a tu prosze jaki ruch :)

Pada, pada i pada. I zimno. Ale wole to niz upaly bo wieloryb mniej wielorybowaty w chlodku jakos :-D Ja leze od 24 tygodnia, wczesniej bylam aktywna. I widze, jak kondycha poleciala w tak krotkim czasie:baffled: Wszyscy mowia, ze po porodzie jeszcze mniej czasu zeby sie "odgruzic". Moze zaczne przed? Tylko jak pochechac z lozkiem do salonu kosmetycznego???

Wisienka, mama to skarb, bardzo wspolczuje... Dobry chlop, wie co mowic i jak! Jak nie instuowany wczesniej, to tym bardziej punkt dla niego. Ze kocha to nie ma watpliwosci, ale ja na wszelki wypadek mojemu mezowi podrzucalam artykuly dla przyszlych tatuskow. A tam stalo, zeby mowic ze jestesmy piekne. I mowi, jak kazali ;-)

Mondy, wlasnie mleko Ci mialam polecic na zgage. Na mnie nic innego nie dziala. Ale na szczescie ta zmora dopada mnie rzadko

Magnio, przedterminowe porody sa zakazane oficjalnym dekretem o ile pamietam, wiec nawet o tym nie mysl!

Slonko, takie bole niezbyt dobrze wroza (jak pisza dziewczyny), wiec uwazaj na siebie. Trzeba o wszystkim powiedziec lekarzowi

Zabieram sie do maminego barszczyku, mniam!

Mondy u nas ktg w szpitalu robią po 30 tc. Może jeszcze nie miałaś robionego. Podobno nie każde twardnienie brzucha oznacza skurcz.

Dziewczyny ja planuję kosmetyczkę jeszcze przed porodem:-)!!!! Myślę, że się umówię po 36 tc. Mam tak strasznie zapuszczone stopy, że szok. Przez brzuch nic nie potrafię z nimi zrobić!!! Włosy miałam zrobione przed świętami wielkanocnymi. Mam znajomą fryzjerkę, która przyszła do domu, rzuciła na szybko kolor i podcięła grzywkę i końcówki.

U nas dzisiaj koszmarna pogoda. Leje od rana. Pojechaliśmy do teściowej na obiad i mojego rozpieszczonego na maksa psiaka mąż musiał wnieść na rękach, bo przecież nie zamoczy sobie łapek:-D!

Olenka ja uczę j. polskiego w szkole podstawowej (kl.IV-VI) ale miałam też zajęcia z uczniem, który powinien chodzić do szkoły specjalnej, ale rodzice się nie zgodzili więc pracowaliśmy z nim indywidualnie. Szkoła specjalna to niezłe wyzwanie, choć z reguły ponoć takie dzieci są bardziej wdzięczne no i szczere, bo te moje gzubki to czasami potrafią dac w kość, ale i tak za nimi tęsknię.

u nas też pogoda do bani, ale mi to nie przeszkadza, bo jest chlodno i mam przynajmniej czym oddychać. Dziś przesadziłam z jedzeniem. tz. od wczoraj nie mogłam się wypróżnić więc z rana wypiłam aktivię, zjadłam śliwki suszone, wypiłam maślankę i zjadłam trochę jabłka. nie powiem ruszyło, ale teraz boli mnie żołądek i mam okrutne gazy (naprawdę aż strach przejść obok) no ale ponoć przy twardnieniu brzuszka zaparcia nie sa wskazane (przynajmniej tak mi mówila położna w szpitalu, że one mogą się przyczyniac do skurczy) dlatego musiałam podjąc radykalne środki i teraz mam za swoje.

za tydzień wizyta u gina już nie mogę się doczekać. Wiem, że od 28 tc to już niejako z górki, mam nadzieję, że czas szybko mi zleci bez większych ekscesów, przynajmniej do tego 32, a potem 34, 36, no i w 37 to już moge rodzić:-) będe miała robione teraz podczas wizyty USG mam nadzieję że synek duży i silny.

Wisienka ja też ubieram się dopiero koło 15 jak brat wraca ze szkoły i mama z pracy, a wcześniej nawet stopy nie wychylam spod kołderki, rano mama przynosi mi na góre herbatkę w termisie i kanapki więc nie muszę wstawac. a po 15 ubieram się jak babuleńska schodze po schodach na doł na telewizor i tam na kanapie już leżę do wieczora, wstję tylko na siku i do obiadu, kolację też już jem na leżąco. w weekendy wstaję wczesniej razem ze wszystkimi, ale też leżenie na kanapie. ja leżę od 20 tc wcześniej polegiwałam. A teraz już nie znajduje pozycji do spania, do leżenia przed telewizorem, normalnie masakra. wszystko mnie boli. i wiecie co wam powiem. najbardziej miękki brzuch mam gdy półsiedzę, wcale nie gdy leżę na boku. jak półsiedzę, albo leżę z pupą do góry (ale ostatnio ni emoge złapac przy tym oddechu) to najmniej mi wszystko dokucza i czuje dzidziusia wysoko, a na boku to czuję go nisko i częściej łapią mnie twardnienia. dziwne to wszystko.

a i wiecie co przedwczoraj zauważyłam pierwsza kropelkę siary w piersi, taka malutka żółta kropelka. od tamtego czasu narazie nic, ale byłam w takim szoku, bo doszło do mnie jakoś tak naocznie, że ja faktycznie będę mamą, że będe karmiła piersią. Aż się popłakałam ze wzruszenia. Głupia jestem co nie?:-)

Ostatnia edycja:
Wyczekany powiem ci szczerze, że ja już nie nadaję się do "normalnej" szkoły. Moje dzieci są całkiem inne- oczywiście jest duzo patologii,ale oni są na prawdę bardzo wdzięczni. Nie wstydzę się z nimi jechać do kina czy na wycieczkę. Na początku było koszmarnie, ale teraz jest ok. Już 9 lat ich uczę i teraz za nimi tęsknię!

Ja odpukać nie mam większych problemów z zaparciami- tylko w szpitalu, ale to dlatego, że to nie był mój kibelek. Zawsze tak mam na wyjazdach. Ale położne w szpitalu, jak twardniał mi brzuch często się pytały jak często korzystam z toalety, bo to może wpływać na twardnienia. Więc dobrze zrobiłaś, że się wypróżniłaś!

A ja jeszcze nie zaobserwowałam siary:-(! Ale wszystko przede mną:-)!
Trzymam kciuki za wizytę. Ja mam w czwartek i też zobaczę Malutką!

olenka ja teraz tak sie zastanawiam i chyba tez zajrze do mojej kosmetyczki jak mi szew zdejma - wlasnie zeby przede wszystkim stopy, brwi i iwlosy zrobic, malz mnie zawiezie i ponudzie sie troche na salonowej kanapie, i torbe do szpitala bedziemy w aucie wozic, tak na wszelki wypadek:) Podziwiam cie jako nauczycielke w szkloe specjalnej, moj braciak do takiej nalezy, a lekcje ma w domu wlasnie z nauczycielami z takiej szkoly. te kobitki sa genialne, pelne ciepla i cierpliwosci - rispekt my dear:) &&& za wizyte!!
wyczekany i w Twoja strone ukłon Kochana, bo te zdrowe dzieciaczki tez potrafia za skóre zajsc:) dobrze ze problemy jelitowe pokonane:) &&&& za wizyte!!!

A ja postawiłam sobie za punkt honoru samej się do porządku doprowadzać, pazurki u rąk i nóg, depilacja - zobaczymy jak długo dam radę. Fryzjer? Nawet nie pamietam, kto to ;-). Nie wiem, czy dałabym radę wyginac się na fotelu do mycia, farbowania, suszenia z tym brzucholkiem. Może jakoś znajdę czas po porodzie. Ale nareszcie wiem, jaki jest mój natualny kolor :-).

Dziewczyny nauczycielki - podziwiam. Mama jest nauczycielką (też polonistka), koleżanki są nauczycielkami i dla mnie to niezła jazda. Gdy słyszę do czego zdolne są dzieciaki ... Ciężko, a czasem i straszno!

Byłam dzisiaj na deserku w centrum handlowym i w paru sklepach na przeszpiegach. Kurcze, jak się kładłam w listopadzie (na L4 od 1 dnia ciaży) to dopiero zimowe rzeczy się pojawiały, a tu teraz pełno letnich ciuchów i butków, kolorowo i ogromny wybór. Ale bym sobie zaszalała! Za to kupiłam w C&A parę ciuszków dla dzieciaczka z przeceny, już takie większe, bo do pół roku mam w zasadzie wszystko.

Hmmm, dziwne, dzisiaj miałam więcej ruchu i bez skurczy, trzy poprzednie dni leżące, a brzucho twardy jak nie wiem. Mam tak jak wyczekany - najbardziej twardy, gdy leżę.

wyczekany, a ja jeszcze nie mam siary :(. A jak nie będę miała pokarmu ? Ciekawe, kiedy poznać, że wszystko ok? Wstrzymuję się więc z kupnem laktatora, stanik do karmienia kupuje się też ponoć przed samym porodem, bo wielkość biustu jeszcze może się zmienić.

Oleńka, mój ginek nie robi KTG - tylko wtedy, gdy się coś dzieje. No i przed samym porodem. Nie ma w gabinecie, musialabym jechać do szpitala. Ale podpytam na najbliższej wizycie w piątek.

reklama
mondy ja tez sie zastanawiam jak sie wygne na fotelu do mycia u fryzjera, ale sama mysl ze sie wybiore jest pokrzepiajaca:):):) nie martw sie mnie tez siarka jeszcze nie leci, ponoc to nic zlego, moze dopiero przed samiutkim porodem poleciec wiec poki co ja jestem spokojna:)

Do góry