reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

hej dziewczyny:-) widzę, że Wy już zgrane jesteście. Mam nadzieję, że przyjmiecie do grona jedną spoconą i kaczkowatą top model :-) termin mam na 13 czerwca, temperatura na dworze jest ostatnio moim wielkim wrogiem - masakra, pocę się dosłownie wszędzie. Najchętniej to siedziałabym w takim dmuchanym baseniku dla dzieci :p

p.s. na szczęście wyprałam i wyprasowałam sobie wszystko wcześniej, bo teraz nie mam już siły nawet na spacer. A tak w ogóle to ja prałam wszystko (razem z kołderką i poduszką) na 30st, i dodatkowo jeszcze to prasowałam, żeby zabić ewentualne bakterie. Nie wiem jak Wy, ale ja kupiłam proszek Dzidziuś, teoretycznie jestem z niego zadowolona, ale coś mało mi pachnie. Czy tak to ma wyglądać - któraś z Was go używa?

reklama
Cieszę się dziewczyny, że u was okej :-) Ale wam zazdroszczę, że już macie tak blisko do końca! agrawa - ty to już prawie koncówka, ale super! We Wrocławiu dziś chłodno, nie wiem jak u Ciebie, ale niestety w tygodniu znów mają być upały...
wyczekany - ja mam identycznie z moim brzuszkiem, 'ma swoje pory', ale na szczęście coraz rzadziej twardnieje, a jak tak, to z reguły tego bardzo nie czuję, na szczęście jest lepiej, a dopiero tydzień siedzę w domu :)

Mam takie pytanie 'z innej beczki' - może trochę intymne, ale może też któraś z was ma wiedzę na ten temat :-)
czy w przypadku właśnie twardniejącego brzuszka, ale jeśli szyjka macicy nie jest skrócona, czy w ogóle seks jest bezpieczny? Pomijam fakt, że siedząc w domu z reguły nie ma sił nawet na seks, ale jestem ciekawa, czy to nie zaszkodzi dzidzi i nie wpłynie jakoś na pogorszenie skurczy itp.?

Będę wdzięczna za odpowiedź, jeśli ktoś wie :) ja przy najbliższej wizycie też zapytam lekarza jak to jest :-)

Cześć! Na Śląsku dzisiaj koszmarna pogoda- zimno i deszczyk pada! To dobrze odpocznę trochę od upałów!

kociatka obudziłam się dzisiaj z koszmarnymi zakwasami, bolą mnie szczególnie pośladki- wchodziłam wczoraj po schodach i to chyba przez to:-)!!!!

wyczekany tak nauczycielka od zadań specjalnych:-D! Uczę historii w szkole specjalnej. A Ty czego uczysz???? Ja tez staram się codziennie ubrać. Ale od tego siedzenia w domu mam straszne cienie pod oczami. A taka blada to już nie pamiętam kiedy byłam!
Te twardnienia wyciszyły mi się po 28 tc. Nie mówię, że nie ma ich wcale, ale nie są uciążliwe. Może u Ciebie też tak będzie. Ja w ogóle teraz w tym 32tc trochę odpuściłam psychicznie. Wiem, że to jeszcze za wcześnie dla Hanki, ale to zawsze do przodu! U Ciebie już 28tc, a mnie od 28 do 32 zleciało szybko i miałam tylko jedno załamanie psychiczne związane z twardnieniem brzucha:-)! Dasz radę!

agrawa ja jeszcze nie prałam ciuszków dla Małej, ale ktoś mi mówił, że to specjalnie nie pachnie. Bo te aromaty zapachowe mogą uczulać, a dla dziecka ma być delikatne pranie. Podobno z tymi proszkami jest duży problem jak dziecko zaczyna jeść coś innego oprócz mleka. Trudno wyprać plamy!

kremka o seks najlepiej zapytać ginka. Bo to chyba zależy od danego przypadku. Ja też nie mam skróconej szyjki, a mam zabronione współżycie.

Dzien dobry dziewczynki!!

Nawet u nas pogoda skiepsciala. Widac musi popadac, strasznie jest tu sucho.

Witaj Argawa! Oj, to juz niewiele Ci zostalo. Fajnie - przy tej pogodzie w PL i tak pewnie Cie omina najgorsze upaly :) Ja mam termin na polowe lipca i pewnie jeszcze troche pocenia i sapania przede mna.

Kremka - najlepiej zapytac lekarza, ale z tego co ja wiem: pieszczoty (zwlaszcza sutkow), a szczegolnie orgazm poteguje skurcze, bo wyzwala oksytocyne... A to sie podaje do wywolania porodu. Mnie nawet odradzali masowanie brodawek recznikiem zeby je przygotowac do karmienia. Sperma dodatkowo zawiera substancje zmiekczajaca szyjke. Jednym slowem: zaleca sie seks, jesli chcesz szybciej urodzic, czyli pewnie dopiero w 9tym miesiacu. Wlasnie jakis czas temu zalilysmy sie, ze ta wstrzemiezliwosc jest okropna i az sie czlowiekowi glupoty snia;-) Ale zapytaj doktorka, zobaczysz co Ci powie.

Olenka, Kochnana, wychodzenie po schodach to juz sport ekstremalny. Wspinaczka wysokogorska prawie, wiec nic dziwnego :-D

Milego dnia!

hej Brzuchy!!

u mnie standardowo nocka do bani - pospalam moze ze 2 godziny, od rana mam taka zgage ze sie zastanawiam czy wogole mam jeszcze przelyk..masakra i leje jak z cebra brrr.
olenka ty jestes terminem tydzien po mnie a to rzut beretem:) ja sama jestem ciekawa jak to bedzie jak szew sciagna, czy porod bedzie po chwili czy jednak mala stwierdzi ze dobrze jej w brzuszku inie wychodzi. Badz co badz jak mnie tylko rozwiaza jade do kosmetyczki i fryzjera, bo jak patrze na tego kogos w lustrze to nie wiem czy sie smiac czy plakac:)
agrawa witaj Ty juz na samej koncowce - super!!!

wszystkim mamuskom milego dzionka!

Hello, sapiące Brzuchatki ;-).
Dyszę nawet pisząc na kompie ...:).
Za oknem zimnica i deszcz, za to spałam do 9.30! Oczywiście z twardym brzuszkiem.
Ogólnie samopoczucie ok, choć skurcze są cały czas. A może to nie skurcze? Tak jak pisałyście - może brzucho się stawia i jest twardy, a mimo to KTG nic nie pokazuje ?! Ja jeszcze nigdy jednak nie miałam KTG ...

agrawa, witaj :). Piorę w loveli, w ogóle nie pachnie, ale to chyba dobrze, czym mniej chemii i dodatków tym lepiej. Zgodnie z zaleceniami nastawiam na dwukrotne płukanie...

kremka, moja szyjka też długa, ale mam całkowity zakaz seksu, bo wpływa na skurcze. No i - jak pisała kociatka - żołnierzyki zawierają jakąś substancję, która przyspiesza poród!

kociatka, szczęsciara z Ciebie, że masz przy sobie chętną do pomocy mamę. Moja też kochana, ale niestety z poblemami zdrwotnymi, więc mało może się udzielać. Ale jakoś sobie radzimy...

maqnio, jestem ciekawa, czy urodzisz od razu po zdjeciu szwów. Różnie z tym ponoć bywa, czasem dziewczyny nawet przenoszą ciąże z rozwarciem.
Bierzesz coś na tę zgagę? Chyba rennie pomaga (ja nie mogę przy fenku :( ), ale dobrze mi robi zimne mleko, pite powolutku. Za to polecane migdały nie pomagają ani trochę.

Buziaki dla wszystkich!

mondy mam nadzieje ze moje rozpakowanie nie bedzie przeterminowane:) na zgage własnie tylko mleko mi pomaga - pihe je własciwie non stop, bo reni i migdały nie działaja. smieje sie ze przez to mleko mała bedzie miala kosci jak ze stali:)

Hej dziewczyny. U mnie zimno ale w tej chwili nie pada. Mimo, ze nalezałoby się cieszyć słoncem to u mnie w m był ostatnio taki upał, ze wole ten chłodek. Mnie dzis cholernie bolą wszystkie mięśnie, nawet w palcach, ramiona i biodra. Wstac nie mogłam w nocy siuśki i Pol musiał mnie podnosić. Żałosny wieloryb jestem a on do mnie mówi, ze śliczna jestem...hę może ma jakieś zboczenie z tych co lubią cieżarne. Bo jak mu może się podobać: słoniowe nogi, parówkowe palce i twarz jak balon. Dziś nawet powieki mi spuchły. Chcoiaż zaczyna złazić... W nocy złazi z nóg na twarz a w dzień wraca na nogi. Wodne wędrówki.
Pokoik oczywiście pstrykne i wstawię jak już wszystko zakonczymy. Wczoraj Pol walczył po szkole. Ja pomalowałam kilka kwiatków iiiiii osłabłam.
Brzuch dzis miekki cudownie i kilka lekkich BH tylko...
Poszłabym na basen
maqnio mi pomaga jeszcze muszynianka, ale reni tez tyle, ze nie zawsze a może spróbuj manti albo cos innego z apteki co nam wolno
Mondy no tak jesteśmy w klubie sapiących słoni, nic nie poradzimy ale juz coraz bliżej...
Kociatka mi własnie bardzo brakuje pomocy mamy, często wspominam jak Maciek miał się urodzic i ona szalała z wyprawką i pomoca. Teraz jest naszym Aniołkiem i strasznie za nią tęsknię
kremka tak jak dziewczyny piszą zapytaj gina. Ja mam zakaz przez szyjkę. Jednej z moich kolezankek gin pozwolił z prezerwatywa ale chyba nie miała szyjki krótkiej tylko twardy brzuch czasem
wyczekany ja czesto wciągam ciuchy dopiero przed powrotem Pawła z pracy albo Maćka ze szkoły. Lenistwo i tyle
Oleńka ja tez mam ciągle cienie pod oczami i bladośc wielką. Zombi jestem
argawa ja tez piore w lowelli , tyle, ze w płynie. Fakt nie pachnie wcale
Miłego dnia

Mam do Was jeszcze pytanko...bo miewam dość często również bóle podbrzusza jak na okres. czy któraś też tak ma i czy to coś poważnego?

reklama
wisienko Polowi sie podobasz, bo to miłosc Kochana miłosc:) tylko sie cieszyc:) i odpoczywaj duzo, nie forsuj sie skoro tak miesnie daja ci czadu. Ja rano tylko pychol mam zapuchniety, potem schodzi, reszta ciała w normie, bez opuchniec, za to kondycja - phii...dramat:)

Do góry