reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Inis, zakwasy na łydce to całkiem dobre porównanie ;)
Agata, moja jeszcze do żeber nie sięga na szczęście. Kurcze nie przypominam sobie żeby mnie syn tak mocno kopał, nie pamietam takiego bólu....
Marcysia, tez mysle o tej twojej wizycie i się zastanawiam co ci powie gin. A hak die czujesz, boli cie dziś ? Mnie trochę boli, pewnie dlatego, że się poruszałam.
A o której nasz w środę te wizytę?

reklama
Madzien, to tu masz teraz 30 tc? Teraz mu sie wydaje, ze po 30 tygodniu to już leci szybciej. Tak chyba miałam w pierwszej ciazy...
W każdym razie super, ze twój lekarz ma takie podejście no i naprawdę dobrze, ze w razie czego bez problemu cie położy w szpitalu. U nas z tym dużo gorzej niestety. Gdybym ja musiała iść teraz do szpitala to mój gin by musiał sie mocno postarać żeby mi gdzies miejsce znaleźć...bo mnie tylko do szpitala o 3 stopniu referencyjności teraz by przyjęli, a nie jest łatwo o miejsce w tych szpitalach.
Dlatego tak bardzo juz bym chciała być w tym 32 tc, wtedy mógłby mnuevwzuac do swojego szpitala bo tam przyjmujące razie czego dzieci od 32 tygodnia. Jeszcze 4 tygodnie muszę wiec wytrwać :)

Madzien - zazdroszczę że już jesteś po [emoji7] no i super wieści! Najważniejsze to fajny lekarz, ja od swojego też zawsze wyluzowana i spokojna wychodzę. Ale rzeczywiście ma rację - już jest bezpiecznie [emoji106]

Justyna. To Ty jesteś waga piorkowa. Ale powiedziałas o lodach i juz mnie ochota nasza :) ale ja mam slaba wolę :/.
Racja pogoda ma się popsuć więc dzisiaj trzeba dzien dobrze wykorzystać
Dzieki Kochana czy piorkowa to nie wiem? Przed ciaza 56.4kg a obecnie 63.8kg a wzrostu mam172cm.wszyscy mowia ze brzuszek nie wskazuje 8m-ca tylko moze 5-6.
lekarz mi mowi prosze nie zwracac uwagi na kalkulatory bo kazdy inaczej tyje. Normalna waga jest podobno miedzy 9-12kg

Ostatnia edycja:
Mnie mala tak kopie, ze niekiedy wyje z bolu i moj maz sie na mnie patrzy przerazony czy to juz [emoji14] rozciaga sie strasznie, a juz malo miejsca ma. Najbardziej nie lubie jak po zebrach dostaje kopniaki.

@Madzien1234 super, ze maly sie w koncu obrocil. Dobrze, ze jakby co to dostaniesz skierowanie do szpitalam. Na pewno dasz rade do 37 tygodnia :) A mowil ile tych twardnien brzucha jest dopuszczalnych?
To zalezy od ilosci i od czas trwania . Jak masz takie jak ja krotkie i w sumie nie jakos czesto to spoko . Ale jak sa dlugie i czeste to juz leki trzeba. Nie mowil ile. Ale sama czuje ze jeszcze jest oki .

Madzian moje gratulacje! Najwazniejsze to dobre nastawienie.

Inis czekamy na wiesci i 3mamy kciuki!

Justyna a kiedy dzieciatko sie Tobie obrocilo glowka w dol? Caly czas mysle o tym i rozmawiam z synkiem ze ma byc glowka w dol. Ja mam w srode usg o 10.20 to bedzie wszystko jasne. Przed wizyta wciagne jakiegos niezdrowego batonu typy twix, zeby niunio byl aktywny bo za 275zl to fotki maja byc 1wsza klasa :)
wszyscy do mnie mowia ake masz buzie opalone i faktycznie co zawsze najgorzej mi sie opalalo. Nogi dzis troche wystawiam ;) a brzunio w cieniu.

Madzien, to tu masz teraz 30 tc? Teraz mu sie wydaje, ze po 30 tygodniu to już leci szybciej. Tak chyba miałam w pierwszej ciazy...
W każdym razie super, ze twój lekarz ma takie podejście no i naprawdę dobrze, ze w razie czego bez problemu cie położy w szpitalu. U nas z tym dużo gorzej niestety. Gdybym ja musiała iść teraz do szpitala to mój gin by musiał sie mocno postarać żeby mi gdzies miejsce znaleźć...bo mnie tylko do szpitala o 3 stopniu referencyjności teraz by przyjęli, a nie jest łatwo o miejsce w tych szpitalach.
Dlatego tak bardzo juz bym chciała być w tym 32 tc, wtedy mógłby mnuevwzuac do swojego szpitala bo tam przyjmujące razie czego dzieci od 32 tygodnia. Jeszcze 4 tygodnie muszę wiec wytrwać :)
Dzis mam 30 tydz 1 dzien

hej kochane. No wczoraj byl kiepski dzien, bo wszystko mnie bolało po cieciu, slabo mi bylo i boli strasznie gardło od rury intubacyjne. @AgaBabajaga z tym moim porodem, to jazda bez trzymanki, jal sie okazali. Dzis mi lekarka powiedziała, ze cale szczęście, ze mi wody w domu nie odeszły, bo bym dziecka nie miala. Generalnie skurcze mi sie zaczęły ok 3, takie co 20 min, zasnęłam. Ok 5 juz co 10-15, poszlam pod prysznic. Potem juz regularnie co jakieś 5-7 min, to pojechaliśmy na izbę. Polozna, ktora mnie zobaczyła, stwierdziła, ze to nie dzis, no ale mam poczekać na lekarza. Po hodz schodzi lekarka, bada i mowi, ze rozwarcie na 2.5 palca, zabiera mnie na porodówkę. Tam sobie skacze na pilce, biorę prysznic i takie tam. Jak mam skurcze co jakies 3 min dostaje znieczulenie. Po znieczuleniu super. Przychodzi lekarka i pyta o zgodę na przebicie pęcherza plodowego, no ok. Chlusnęło tymi wodami tak, ze obie z położna były mokre. Ta mi wkłada palucha i nagle oczy jak 5 zl i krzyczy do poloznej, lec po panią profesor. Przybiega jakas starsza lek, wkłada palucha, i tez krzyczy, żeby wolac panią profesor. W końcu przychodzi slawetna pan profesor, cos tam gadają, a o a, ze niemożliwe. Wkłada palucha, no i sie zaczyna, krzyczy na te laski, ze sala operacyjna ma byc gotowa za 5 min, bk ona będzie operować. Z tym paluchem, a raczej z jej reka w środku jedziemy na blok. Pytam o co chodzi, nikt mi nic nie mowi, tylko dają zgody do podpisu. W końcu anestezjolog daje mu relanium, bo ja sie trzęsę jak szalona. Potem znieczulenie ogólne i juz nic nie kumam. Podobno całość trwała jakies 10 min, ale mój maz myslal, ze umarłam serio. Okazało sie, ze grozila nam zamartwica. Pępowina podwinęła sie pod glowke i w momencie odejścia wod spadla na nia i po prostu zabrakłoby tlenu. Generalnie Młody dostał 10 pkt, ale byl chwilkę w inkubatorze ze względu na szok adaptacyjny. To sie podobno zdarza w momencie zbyt gwaltownej cesarki. No wiec tka nasza historia. Ogólnie Młody dość grzeczny, ale nie lubi byc na rękach, woli leżeć obok i w łóżeczku. A juz zmiana pieluchy, to największy dramat jest. Drze się strasznie. Karmie go MM, psychicznie dosyc mocni to przeżyłam, nie dałabym chyba rady sie jeszcze męczyć z karmieniem. Mam troche wyrzutów sumienia, ale z drugiej strony przecież go nie glodze. Po cieciu pokarmu nie mialam wcale. A tak, to zakochałam sie w nim, wiadomo. Słodki jest taki. Na razie duzo śpi, je i robi kupki, wiadomo. Czasem sie awanturuje, ale na prawde mało na razie. Pewnie to sie zmieni, wiec korzystam na razie z urokow. Dzis cala nic z głowy, bo koleżanka walczy z laktacja, wiec jej Młody darł sie w nieboglosy. Masakra serio. Czytam Was dziewczynki dalej, bo dyzo postow doszło ;)

reklama
Madzian moje gratulacje! Najwazniejsze to dobre nastawienie.

Inis czekamy na wiesci i 3mamy kciuki!

Justyna a kiedy dzieciatko sie Tobie obrocilo glowka w dol? Caly czas mysle o tym i rozmawiam z synkiem ze ma byc glowka w dol. Ja mam w srode usg o 10.20 to bedzie wszystko jasne. Przed wizyta wciagne jakiegos niezdrowego batonu typy twix, zeby niunio byl aktywny bo za 275zl to fotki maja byc 1wsza klasa :)
wszyscy do mnie mowia ake masz buzie opalone i faktycznie co zawsze najgorzej mi sie opalalo. Nogi dzis troche wystawiam ;) a brzunio w cieniu.
Mala obrocila sie ok. 30 tygodnia, bo wtedy na usg wyszlo, ze jest glowka w dol. Ale slyszalam, ze roznie to bywa. Moze sie nawet pozniej obrocic.

Do góry