reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Zdaje sie ze tak bo tego w ciazy nawet sie nie leczy tylko podaja antybiotyk bezposrednio przed porodem. No ale ze wzgledu na zalozenie krazka musialam brac antybiotyk. I wtedy przu okazji wyjalowila mi sie moja flora bakteryjna i gdyby nie probiotyk to bym pewnie jakiegos grzybka zlapala a tak to chociaz to mnie ominelo...

reklama
@Kathleen006 co za lipa :( ale ważne, ze szyjka trzyma. A z pessarem ok czy musiała podsuwać?
Ja wlasnie dostałam wyniki i mam bakterie w moczu, kurde pewnie mi będzie kazała zrobić posiew, robiłam niecały tydz temu i bylo ok. Ale erytrocytów ani leukocytów nie ma, moze sie skończy na furaginie. Zobaczymy. Mogłam zrobić ten posiew, bo zamawiam usługę pobrania do domu i przy okazji oddaje mocz do analizy.

@Kathleen006 co za lipa :( ale ważne, ze szyjka trzyma. A z pessarem ok czy musiała podsuwać?
Ja wlasnie dostałam wyniki i mam bakterie w moczu, kurde pewnie mi będzie kazała zrobić posiew, robiłam niecały tydz temu i bylo ok. Ale erytrocytów ani leukocytów nie ma, moze sie skończy na furaginie. Zobaczymy. Mogłam zrobić ten posiew, bo zamawiam usługę pobrania do domu i przy okazji oddaje mocz do analizy.

Pessar mi teraz za każdym razem podsuwa a później jeszcze na usg sprawdza czy nie ma wpuklenia itp.

Rozmawiałam teraz z siostra (farmaceutka) powiedziała ze jesli bakterie są niewielkie to furagine i np popijać jogurtem/kefirem (wzmacnia działanie), vit C i zuravit i duuuzo pic i za 3-4dni powtórzyć. I bardzo dużo probiotyków.

U mnie od początku ciąży leukocyty/neutrofile i limfocyty poza norma.

Teraz Mi wyszły drobne bakterie w moczu ale crp mam wyższe i nie wiadomo czy to z szyjki czy to z moczu... myśle ze wstrzymam się z antybiotykiem do wyniku antybiogramu.

Mnie w sobotę korciło by od razu posiew zrobić. Ale się wstrzymałam No i znowu ... antybiotyk robię ten antybiogram m, zacznę.m jesc czosnek ... rany by te antybiotyki małemu nie zaszkodziły ... kurde 4 antybiotyk już...i 3 antybiotyk w przeciągu 5. Tyg coś jest tu noe tak ...

@agulaa1 ja się zastanawiam czy od razu nie robić zawsze posiew moczu bo to bez sensu biegać dwa razy...

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Ostatnia edycja:
Kathleen ale tych pasów nie zaleca ze względu na skurcze tak? Co do masazu to wszędzie trąbią żeby brzucha nie dotykac...A te żylaki tam na dole to są jakiś widoczne ? ja za pare godzin jadę do gina i już jestem zestresowana i tym co mi powie i samą podróżą bo tez mam kawałek do tego szpitala, a na każdym wyboju na drodze brzuch mi twardnieje i boli...

Nina jak tam kolejna nic w szpitalu? Robią ci jakies badania, daja kroplówki czy tak po prostu leżysz? Możesz oficjalnie wstawać np do łazienki czy pod prysznic?

Kathleen ale tych pasów nie zaleca ze względu na skurcze tak? Co do masazu to wszędzie trąbią żeby brzucha nie dotykac...A te żylaki tam na dole to są jakiś widoczne ? ja za pare godzin jadę do gina i już jestem zestresowana i tym co mi powie i samą podróżą bo tez mam kawałek do tego szpitala, a na każdym wyboju na drodze brzuch mi twardnieje i boli...

Pas: Tak ze względu na skurcze i twardnienie/ucisk może powodować i wywoływać stawianie się macicy.

Masaż: ja mówię o masażu pleców i ciała dla kobiet w ciąży z ominięciem brzucha, brzucha to absolutnie dotykać nie można ;) ponoć są punkty które poród wywołują i się je masuje by poród był szybszy i mniej bolesny ;)

Żylaki: wyglada jakby były opuchnięte wargi i bola, tak jakby guzki od strony wewnętrznej - przyczyna: hormony estrogen i progesteron, leżenie na boku uciska żyły, ale po ciąży to mija ;)

Nie wiem jak się czuje człowiek po porodzie ale ja się tak właśnie czuje jakbym urodziła wszystko obolałe ;)

Jedziesz na Karowa? skad ja to znam kazda dziura nie równość i boli spróbuj wziąć poduszki pod pupę i za plecy tak by zamortyzować wstrząsy

Będzie dobrze! Grunt to spokój lekarze czasem musza postraszyć by człowieka zdyscyplinować ale to dla naszego dobra!

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Jadę na Inflancka tym razem;) ciekawa jestem jak wyglada tam po remoncie, ponoć super. Muszę jechać dziś sama, taxowka wiec poduszki odpadają:( Ja na razie chyba żylaków nie mam ale od leżenia autentycznie boli mnie wszystko, nawet szyja Bo głowę unoszę żeby cos czytać czy jeść. I kondycja mi strasznie już spadła, nawet taka wyprawa do szpitala to wyzwanie:) po urodzeniu młodej będę z nią chodzić na kilometrowe spacery żeby do formy wrócić;)

reklama
AgaBabajaga
Tez nie znosze podrozy, za kazda nierownoscia na drodze xaly brzuch mi lata i sie boje. Mam podlozony koc pod pupe na fotelu i trzymam brzuch na sztywno zevy nie skakal.
Kathleen
Ja znalazlam tez w opisie pasa ze noszenie moze niwelowac spobtaniczne twardnienie brzucha. AgaBabajaga-zapytaj swojego lekarza, bo co lekarz to mowi troche inaczej. Ja akurat pas nosze ze wzgledu na rozchodzenie miesnia macicy. Tak stricte przy skurczach nie wiem jak moglby zadziałać

Do góry