reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

AgaBabajaga
No to faktycznie chyba blad pomiaru, ze im później tym szyjka dłuższa. Teraz tez sie nic nie bój, moze powtórzy sie sytuacja z pierwszej ciąży ;) Nie jest tak zle z Twoja szyjka. Zapytaj jutro lekarza o pas ciążowy

reklama
Boje się tej jutrzejszej wizyty... o szyjkę. Jak mi sue skróciłaby sie załamie chyba. Śle oni te szyjki tez tak różnie mierzą, każdemu inaczej wychodzi. Chyba zależy to od lekarza, od sprzętu i od tego jak mocno głowice dociśnie. Chyba różnice typu 2 mm to się nie liczą... co ciekawe spojrzałam na usg swoje z pierwszej ciazy i wychodzi na to, ze im byłam w ciazy dłużej tym miałam dłuższa szyjkę, w 24 tc 33 mm, potem już 40 a na koniec 41 mm

Możliwe ze macica się podniosła i odciążyła szyjkę - dziwne byłoby ale - mówili mi ze szyjka to działa jak sprężyna ...

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Oby tak bylo i oby się nam szyjki wydłużały a nie skracały :) w sumie to mięsień jest wiec czemu miałaby się nie wydłużyć przy sprzyjających warunkach;)

Gl
Boje się tej jutrzejszej wizyty... o szyjkę. Jak mi sue skróciłaby sie załamie chyba. Śle oni te szyjki tez tak różnie mierzą, każdemu inaczej wychodzi. Chyba zależy to od lekarza, od sprzętu i od tego jak mocno głowice dociśnie. Chyba różnice typu 2 mm to się nie liczą... co ciekawe spojrzałam na usg swoje z pierwszej ciazy i wychodzi na to, ze im byłam w ciazy dłużej tym miałam dłuższa szyjkę, w 24 tc 33 mm, potem już 40 a na koniec 41 mm
Glowa do gory. Jak w pierwszej ciazy nie miałas problemow z szyjka to pewnie tez wytrzyma i tym razem. Nie martw sie na zapas bo siwych wlosow sie nawabisz a zobaczysz ze bedzie ok. Mnie dzisiaj przy przyjeciu polozna o malo o zawal nie przyprawila bo chciala posluchac serduszka a tam ponizej 100 - 112 max i nawet juz papierow wszystkich nie wypelnila tylko od razu na oddzial na ktg. Ja juz blada bo mysle co sie stalo chociaz w srode przeplywy, tętno wszystko ok a tu taki wynik... I jak sie okazalo to sam lekarz sie zdziwil bo przeciez sam robil mi badanie ostatnio i nic nie wskazywalo na jakies problemy. No to zrobili mi to ktg, usg i sie okazalo ze serduszko bije 142-148 uderzen. Ale co sie strachu najadlam to moje...

Nina, to współczuje stresu ale najważniejsze, ze jest ok. Z ta szyjka to nie zawsze niestety jest tak, ze w każdej ciazy zachowuje się tak samo. Wiesz, ona tez się mogła zuzyc:) No ale co ma być to będzie, najwyżej założą mi ten cały pessar choć bym bardzo nie chciała. Ty Nina masz pessar bo nie pamietam?

Nina, to współczuje stresu ale najważniejsze, ze jest ok. Z ta szyjka to nie zawsze niestety jest tak, ze w każdej ciazy zachowuje się tak samo. Wiesz, ona tez się mogła zuzyc:) No ale co ma być to będzie, najwyżej założą mi ten cały pessar choć bym bardzo nie chciała. Ty Nina masz pessar bo nie pamietam?

Mam pessar, nic nie czulam przy zakładaniu, nic nie czuje ze go mam. Tylko przez wieksza ilosc wydzieliny jest upierdliwy... No i mozliwosc zalapania infekcji jest wieksza bo w koncu to cialo obce. Ale trzeba prac profilaktycznie globulki i probiotyk ginrkologiczny i miec czesciej wymaz kontrolny.
No i zawsze ta szyjke troche przytrzyma wiec jakis tam komfort psychiczny jest...

A od którego tc go masz? I miałaś jakies infekcje już? Bo Jakto w życiu miałam może z 3 razy infekcje dróg rodnych i to nigdy w ciazy...

Zalozyli mi go w 20 tc. Mialam gbs+ wiec przy okazji krazka chcieli to wytepic ale nie taka prosta sprawa z tym. Gadalam tez z dziewczynami ktore maja krazek i tymi co nie maja i duzo ma wynik dodatni. A tak poza tym to nic w wymazie nie bylo.

reklama
Do góry