reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Wyszłam właśnie malutki zdrowy i bardzo ruchliwy, szyjka byłaby OK gdyby nie to ze mały ja kopie cały czas i wkłada nóżki do niej ... miałam obsuniety pessar i został podsunięty - we wtorek na kontrole położenia pessara. Powiedział ze ciąża wisi na cienkim włosku ... gdyby mały był spokojniejszy i tyle nie kopał byłoby lepiej ale jak mu wytłumaczyć by nie machał tyle nóżkami?

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Ostatnia edycja:
reklama
Tylko pessar. Mały ma już 400g w 21tc wydaje mi się ze dużo No ale lepiej by był duży bo raczej napewno wcześniak będzie ważne by te 5 tyg szyjka wytrzymała ... bo wtedy bedzie dało się go uratować ....lekarz powiedział ze jak pessar przestanie obejmować szyjkę to wtedy szew, nie jest teraz wskazana zbyt duża ingerencja . Ale skoro już tyle wytrzymał i do tej pory ciąża się utrzymała to teraz kontrolować muszę, leżeć z tyłkiem w gorze by nie dostawał nóżkami do szyjki leki brać, nie schylać się i modlić się ... człowiek bezradny jest na tym etapie

Ostatnia edycja:
Waga chyba ładna jak na ten tydzień. Tam gdzie ja leżałam ponoc ratowali dzieciaki z wagą 500g, ale wiadomo..
Nie ma wyjścia, trzeba zacisnąć zęby i przestrzegać zaleceń, tyle możesz zrobić. Tylko zawsze po takich nowinach sie czlowiekowi slabo robi. A potem dzień za dniem jakos leci do przodu.

Żebyś wiedziała jak ja zobaczyłam jak on te nóżki tam wkłada to szok .. kopie okropnie w ta szyjkę, teraz to z 5 poduszek wezme

Na co dzień ma się kto tobą opiekować? Dużo musisz wstawać? Wiesz u lekarza byłaś po długiej drodze to mały tez się w dół zsunął pewnie, jak leżysz to się przesuwa... ale to nogi wkładał do środka szyjki?

@Damy_radę a gdzie lezalas?
Nie ma wyjścia będę leżeć z poduszkami pod pupa, leki brać i na kontrole we wtorek, na szczęście tym razem jestem pełna optymizmu i wiary ze się uda. Wytrzymam dla tego maleństwa.

@Nygusek tak mąż teraz z domu pracuje Wiec się mną opiekuje. Ja tylko wstaje do toalety co 1,2,3 h różnie jak wypadnie ;) a tak to leżę całymi dniami z pupa w gorze w nocy się trochę z tych poduszek zsuwam ale jak śpisz to nie kontrolujesz. Tak do szyjki wklada nóżki Na badaniu widać było wpuklenie w szyjce gdzie i jak mały wkładał nogi, później pod wpływem nacisku chyba głowicy od usg to wpuklenie powiększyło się o 7mm, po podciągnięciu pessara wpuklenie znikło ale mały dalej kopał ... ale to wpuklenie może znowu się pojawić jak mocno będzie kopać czy od zaparc- nie mniej we wtorek mam na kontrole przyjść jak ten pessar wyglada

Ostatnia edycja:
Kathleen dobre wieści... :) Zauważyłam, że lekarze przestrzegają przed najgorszym. Muszą chyba uświadomić człowieka co się może stać. Mnie mówili na początku stycznia, że poród może być w ciągu 2 tyg i na szczęście się trzymam :) jesteśmy dobrej myśli... Swoją drogą to dziwne,ze az tam nóżki pcha. Domyślam się że nie jest to miłe uczucie. Moja po zabiegu była bardzo nisko, czułam jak kopie po wszystkim i do tego to było bardzo nieprzyjemne. Teraz na szczęście jest wyżej i to są wspaniałe uczucie ruchów. :)
Cześć karotka :D
Ja nie miałam skurczy jeszcze, kilka razy twardnienie. I tak biorę nospe, magnez, duphaston na rozluźnianie macicy...

reklama
Mały się aktywuje co 3h i nie jest to miłe uczucie gdybym nie widziała na usg nie uwierzyłabym ze tak można, jest mega ruchliwy nawet jak leżę na boku czy na 4 poduszkach dalej leży na dole jest mega nisko a to jeszcze tak wcześnie ale musimy dać radę

Do góry