reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Wyszłam właśnie malutki zdrowy i bardzo ruchliwy, szyjka byłaby OK gdyby nie to ze mały ja kopie cały czas i wkłada nóżki do niej ... miałam obsuniety pessar i został podsunięty - we wtorek na kontrole położenia pessara. Powiedział ze ciąża wisi na cienkim włosku ... gdyby mały był spokojniejszy i tyle nie kopał byłoby lepiej ale jak mu wytłumaczyć by nie machał tyle nóżkami?

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Ostatnia edycja:
reklama
Tylko pessar. Mały ma już 400g w 21tc wydaje mi się ze dużo No ale lepiej by był duży bo raczej napewno wcześniak będzie ważne by te 5 tyg szyjka wytrzymała ... bo wtedy bedzie dało się go uratować ....lekarz powiedział ze jak pessar przestanie obejmować szyjkę to wtedy szew, nie jest teraz wskazana zbyt duża ingerencja . Ale skoro już tyle wytrzymał i do tej pory ciąża się utrzymała to teraz kontrolować muszę, leżeć z tyłkiem w gorze by nie dostawał nóżkami do szyjki leki brać, nie schylać się i modlić się ... człowiek bezradny jest na tym etapie

Ostatnia edycja:
Waga chyba ładna jak na ten tydzień. Tam gdzie ja leżałam ponoc ratowali dzieciaki z wagą 500g, ale wiadomo..
Nie ma wyjścia, trzeba zacisnąć zęby i przestrzegać zaleceń, tyle możesz zrobić. Tylko zawsze po takich nowinach sie czlowiekowi slabo robi. A potem dzień za dniem jakos leci do przodu.

Żebyś wiedziała jak ja zobaczyłam jak on te nóżki tam wkłada to szok .. kopie okropnie w ta szyjkę, teraz to z 5 poduszek wezme

Na co dzień ma się kto tobą opiekować? Dużo musisz wstawać? Wiesz u lekarza byłaś po długiej drodze to mały tez się w dół zsunął pewnie, jak leżysz to się przesuwa... ale to nogi wkładał do środka szyjki?

@Damy_radę a gdzie lezalas?
Nie ma wyjścia będę leżeć z poduszkami pod pupa, leki brać i na kontrole we wtorek, na szczęście tym razem jestem pełna optymizmu i wiary ze się uda. Wytrzymam dla tego maleństwa.

@Nygusek tak mąż teraz z domu pracuje Wiec się mną opiekuje. Ja tylko wstaje do toalety co 1,2,3 h różnie jak wypadnie ;) a tak to leżę całymi dniami z pupa w gorze w nocy się trochę z tych poduszek zsuwam ale jak śpisz to nie kontrolujesz. Tak do szyjki wklada nóżki Na badaniu widać było wpuklenie w szyjce gdzie i jak mały wkładał nogi, później pod wpływem nacisku chyba głowicy od usg to wpuklenie powiększyło się o 7mm, po podciągnięciu pessara wpuklenie znikło ale mały dalej kopał ... ale to wpuklenie może znowu się pojawić jak mocno będzie kopać czy od zaparc- nie mniej we wtorek mam na kontrole przyjść jak ten pessar wyglada

Ostatnia edycja:
Kathleen dobre wieści... :) Zauważyłam, że lekarze przestrzegają przed najgorszym. Muszą chyba uświadomić człowieka co się może stać. Mnie mówili na początku stycznia, że poród może być w ciągu 2 tyg i na szczęście się trzymam :) jesteśmy dobrej myśli... Swoją drogą to dziwne,ze az tam nóżki pcha. Domyślam się że nie jest to miłe uczucie. Moja po zabiegu była bardzo nisko, czułam jak kopie po wszystkim i do tego to było bardzo nieprzyjemne. Teraz na szczęście jest wyżej i to są wspaniałe uczucie ruchów. :)
Cześć karotka :D
Ja nie miałam skurczy jeszcze, kilka razy twardnienie. I tak biorę nospe, magnez, duphaston na rozluźnianie macicy...

reklama
Mały się aktywuje co 3h i nie jest to miłe uczucie gdybym nie widziała na usg nie uwierzyłabym ze tak można, jest mega ruchliwy nawet jak leżę na boku czy na 4 poduszkach dalej leży na dole jest mega nisko a to jeszcze tak wcześnie ale musimy dać radę

Do góry