reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Aniay witaj :) swietnie ze sie udało :)
dobrze ze udało sie sytuacje opanować i na strachu sie skończyło .

A ja nospe w
Tej ciazy biorę nadal odkąd skróciła mi sie szyjka czyli 28 tc a
W poprzedniej ciazy brałam od początku do końca ... straszą komplikacjami napięcia mięśniowego a przyczyna musi byc gdzie indziej:) synek z pierwszej ciazy skończył niedawno 2 lata a napięcie mięśniowe jak trzeba rozwoj psychomotoryczny zdecydowanie do przodu:)

Julia jeszcze cisza choc wczoraj na ktg pierwszy raz w życiu zapisy skurczy sie pojawiały do 99 popołudniu wieczorem w nocy brzuch bolał jak na okres a na bank młody jest w kanale, bo powtarzam ze jakby nie krążek toby wypadł pewnie - to samo z poprzednim miałam . Dzis jest mój lekarz wiec mam nadzieje ze mi go ścigana i ruszy pełna para tezymajcie kciuki i przysyłajcie fluidy :) btw nie wiem czy pisałam wam wczoraj ze jakoś młody lekarz robił mi usg i nagle waga mu wyszła 3700 no ale nie jest ro możliwe czw Pt dwoch niezależnych lekarzy niespełna 3000 a w niedziele 3700 ?! No a ilość wód mniejsza bo 5

Asiek ba mojej grupie z synem koleżanka urodziła SN po Cc :)

Julia dużo zależy od stałego monitoringu tętna maluszka i szybkich reakcji ale czesto i po Cc jak ma byc problem to bedzie .

Marula ja tez przy SN straciłam dużo krwi niestety nie mogłam od razu wstać do młodego bo tez mdlałam .

Ok albo lecę spać albo sie kapać , nie no moze spać :)

2nn3csqvlpqqv7gd.png

1usasg18vftrzndq.png

zalwh00cp3f54s2w.png

reklama
Witam

Em Ka no widzisz z tymi pomiarami jakos dziwnie! Ale fajnie jesli ma te 3700;)
No to zaciskamy kciuki by szybko sie udalo;)

Marluna to duzo kochana przeszlas ...ale dobrze ze jestescie juz bezpieczne;)

A ja kiepska noc i sie martwie, bo co sie przebudzilam doykam brzucha a on twardy... niewiem jak czesto bo od razu zasypialam...
Ale mialam wrazenie ze automatycznie jak na plecy sie kladlam on twardnial...
Wiec lezalam albo na prawy albo na lewym...niewiem dlaczego jak poleze za dlugo na prawym to rwie mnie biodro;(
Zaczynam sie martwic i niech juz bedzie ta sroda i wizyta...ehhh
Ogolnie nocka do dupy i tyle!

Julia,ja tez w klubie biodrowym. Tuz przed ciaza zlapalam kontuzje biegowa. Na poczatku bylon tak,ze to szarpanie w nocy az mnie budzilo,czasami noga bolala az do kostki,jakby ktos mi w nocy wykrecal biodro i kolano jednoczesnie. Bylam u ortopedy,na USG,na szczescie nie wykazalo zadnych zmian. Byc moze to mnie to uspokoilo,bo teraz jakby mniej boli,juz w nocy malo kiedy sie przez to budze :) pomogla tez swego czasu poduszka-waz dla ciezarnych,ale juz ja odstawilam,moze pozniej do niej wroce.
Aha,i ortopeda powiedzial,ze to czesta przypadlosc u ciezarnych w ogole-relaksyna rozluznia stawy,wszystko tam inaczej pracuje,woec biodra czesto bola i to promieniuje nawet na cala noge.

Em KA, powodzenia! A nuz sie rozkreci jeszcze dzisiaj? Dawaj znac :) a z tymi pomiarami to tez orientacyjne,moze byc nawet 500 gr roznicy. Ja bym obstawiala okolo 3350. Taka srednia z tych dwoch ostatnich:)

A przez moje ciazowe roztargnienie (bardzo mi momentami dokucza ten tzw. pregnancy brain) moje dziecko przespalo dzisiaj cala noc przy uchylonym oknie. Nawet nie zakwilila ani razu,ze jej zimno, a normalnie poplakuje w nocy,jak jej za zimno czy za goraco. Wychodze o 7:30,a tam kosta,a u mlodej nos lodowaty. Mam nadzieje,ze to ją predzej zahartuje niz zaziebi,trzymajcie kciuki,bo ja po dwoch antybiotykach,wiec musimy tu miec w domu zdrowy klimat. A moze jej te 10 stopni odpowiada? A niby taki zmarzlak :)

Ostatnia edycja:
Tutaj Nospa jest stosowana na zmiękczenie szyjki (dożylnie) więc w ciąży nie pozwalają. Tutaj na wszelkie bóle paracetamol. ;)
Dużo zależy od leków tradycyjnie używanych w danym kraju. (Nospa, sama w sobie jest kategorii C (testy na zwierzętach wykazały efekty negatywne dla płodu ale nigdy nie była testowana na ciężarnych) i w Polsce zapisuje się ją dlatego że stosowano ją od lat więc i teraz się stosuje. Do tego dochodzą inne zasady testowania i klasyfikacji leków.

Musze o tym pogadac z moja ginekolog prowadzaca. Znamy sie od kilku lat prywatnie, wiec moge z nia szczerze na takie tematy rozmawiac,nie zbywa mnie,jak to czesto robia lekarze,gdy pacjent pyta o cos "nadprogramowo". Sama bralam troche nospy w poprzedniej ciąży,i teraz tez juz kilkanascie razy sie zdazylo. Mloda urodzila sie zdrowa,bez oznak wplywu leku. Znajoma przejechala na nospie cala ciaze i jej córeczka tez okej.

Co do porodu silami natury po SN,to mam kolezanke,ktorej sie to udalo,mimo powklan po cc kilka lat wczesniej. Kazdy porod niesie za soba ryzyko,ale jednak natura jest naturą-blizej czlowieka,nie da sie tego przeskoczyc. Dobrze jedynie,ze mamy teraz wiedze i technike,ktore tej naturze potrafia pomoc,gdy Cos idzie nie tak. Badzcie dobrej mysli!

W pierwszej ciazy zapytałam lekarza o nospe. Powiedział, ze jej branie nie ma sensu, bo ona porodu nie powstrzyma.
Kiedy miałam zakładany drugi szew, dostałam receptę na nospe forte i przez jakiś miesiąc brałam. Teraz nie biorę.
Tez w pierwszej ciazy pytałam o skurcze lekarza w szpitalu, powiedział, ze macica to mięsień i musi sie czasem skurczyć, to naturalne. Pewnie chodzi o skurcze Braxtona-Hicksa.

Fakt nospa porodu nie zatrzyma, sama się o tym przekonałam. Cała kroplówka migiem zleciała a bóle mocniejsze. Dopiero fenoterol zadziałał. Tez staram się jej nie brać. Tylko czasem.

Marlina trzymaj się. Ja po krwotoku SN tez trafiłam na szycie pod narkoza. 11 lat po tym mi żyły pękały i wywalało olbrzymie siniaki przy pobraniu krwi, nawet pózniej po cc miałam fioletowy brzuch. I dopiero teraz to przeszło.

Dziewczyny z tymi twardnieniami to tak zostanie do końca. Trzeba się przyzwyczaić. Dopóki są nieregularne jest dobrze. Mi mówią do 15 na dobę nie zaszkodzi, a ja mam i 30 i jest dobrze. Trzeba tylko kontrolować.

Szukajcie takiej pozycji przy której jest najmniej twardnienia, bierzcie leki i będzie dobrze.

Marluna kochana bardzo mi przykro życzę dużo zdrówka dla ciebie i dziewczynek dobrze ze z dziewczynkami wszystko dobrze. U mnie raczej mało prawdopodobny krwotok bo od początku ciąży mam nadkrzepliwowc i biorę zastrzyki na rozrzedzenie krwi a i tak mam za gęsta. Ale boję się znieczulenia bo z tym miałam problem przy poprzednim cc.

Aniay witaj :) swietnie ze sie udało :)
dobrze ze udało sie sytuacje opanować i na strachu sie skończyło .

A ja nospe w
Tej ciazy biorę nadal odkąd skróciła mi sie szyjka czyli 28 tc a
W poprzedniej ciazy brałam od początku do końca ... straszą komplikacjami napięcia mięśniowego a przyczyna musi byc gdzie indziej:) synek z pierwszej ciazy skończył niedawno 2 lata a napięcie mięśniowe jak trzeba rozwoj psychomotoryczny zdecydowanie do przodu:)

Julia jeszcze cisza choc wczoraj na ktg pierwszy raz w życiu zapisy skurczy sie pojawiały do 99 popołudniu wieczorem w nocy brzuch bolał jak na okres a na bank młody jest w kanale, bo powtarzam ze jakby nie krążek toby wypadł pewnie - to samo z poprzednim miałam . Dzis jest mój lekarz wiec mam nadzieje ze mi go ścigana i ruszy pełna para tezymajcie kciuki i przysyłajcie fluidy :) btw nie wiem czy pisałam wam wczoraj ze jakoś młody lekarz robił mi usg i nagle waga mu wyszła 3700 no ale nie jest ro możliwe czw Pt dwoch niezależnych lekarzy niespełna 3000 a w niedziele 3700 ?! No a ilość wód mniejsza bo 5

Asiek ba mojej grupie z synem koleżanka urodziła SN po Cc :)

Julia dużo zależy od stałego monitoringu tętna maluszka i szybkich reakcji ale czesto i po Cc jak ma byc problem to bedzie .

Marula ja tez przy SN straciłam dużo krwi niestety nie mogłam od razu wstać do młodego bo tez mdlałam .

Ok albo lecę spać albo sie kapać , nie no moze spać :)

2nn3csqvlpqqv7gd.png

1usasg18vftrzndq.png

zalwh00cp3f54s2w.png

Em ka jest to możliwe że jak masz pierwsze cc próbować drugi poród SN. Ale nie w moim przypadku gdy miałam już 2 cc i teraz 3. Poród SN jest w tym przypadku niemożliwy

reklama
Do góry