reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

reklama
mi ciocia pielegniarka powiedziala ze to podobno jest cos takiego, ze poprostu brzuch i macica sie powoli przygotowuje do porodu i ze to sa takie skurcze...ze trwaja ok godziny i potem to znika i pojawia sie po jakims czasie. Dla mnei to jest dziwne...

hej :)
ja chcialam napisac cos na temat forum.
Otoz mam taki prblem... boli mnie bardzo czesto podbrzusze i kilka razy na dzien twardnieje mi caly brzuch :(( (jestem w 34 tc.)

Myślę, że twardnienie na tym etapie ciąży można uznać za normalne ale radzę zgłosić się do swojego lekarza prowadzącego i powiedzieć mu o tym wszystkim.
Mitaginka szyjkę miałam krótką i tyle wiem :-) Ile mm nie mam pojęcia. Najważniejsze, że wszystko zamknięte jeszcze i szyjka w ogóle jest :tak:

klaudusia ale poproś na wizycie o usg dopochwowe w celu zmierzenia szyjki, bo tylko ono jest obiektywne- przynajmniej będzie punkt odniesienia i do monitorowania zmian
mój wcześniejszy lekarz w ogóle mi nie mierzył, więc nie wiem, z czym "startowałam"
mój nowy lekarz mi zmierzył i miała 32mm, a miesiąc później na "samolocie" też wydawało mu się, że szyjka ok, bo zamknięa itd., ale jak ją zmierzył, to okazało się, że się skróciła na 26mm, a tego faktu jego oko, tudzież palec, nie były w stanie odnotować, pokazało to dopiero usg dopochwowe

Moja ginka nie ma USG w gabinecie. Ja jej wierzę, że jeśli jest OK szyjka to tak jest. A szyjkę na USG sprawdzała mi w szpitalu ale niestety nie mam tamtego USG, bo zabierają do dokumentów. Nawet na wypisie nie raczyły panie pielęgniarki wszystkiego z USG wprowadzić...

VeronicaMelania to co opisujesz pewnie świadczy o tym, że kości miednicy i macica powoli przygotowywują się do porodu; szyjka też powolutku się skraca a to wszystko daje objawy skurczów i napięcia w dole brzucha; nie wiem czy wcześniej miałaś jakieś problemy i czy bierzesz leki p/skurczowe; dla lepszego samopoczucia umów się na wizytę do swojego gina.

reklama
Do góry