reklama
VeronicaMelania
Fanka BB :)
mi ciocia pielegniarka powiedziala ze to podobno jest cos takiego, ze poprostu brzuch i macica sie powoli przygotowuje do porodu i ze to sa takie skurcze...ze trwaja ok godziny i potem to znika i pojawia sie po jakims czasie. Dla mnei to jest dziwne...
klaudusiaNK
hej
ja chcialam napisac cos na temat forum.
Otoz mam taki prblem... boli mnie bardzo czesto podbrzusze i kilka razy na dzien twardnieje mi caly brzuch ( (jestem w 34 tc.)
Myślę, że twardnienie na tym etapie ciąży można uznać za normalne ale radzę zgłosić się do swojego lekarza prowadzącego i powiedzieć mu o tym wszystkim.
Mitaginka szyjkę miałam krótką i tyle wiem :-) Ile mm nie mam pojęcia. Najważniejsze, że wszystko zamknięte jeszcze i szyjka w ogóle jest
klaudusia ale poproś na wizycie o usg dopochwowe w celu zmierzenia szyjki, bo tylko ono jest obiektywne- przynajmniej będzie punkt odniesienia i do monitorowania zmian
mój wcześniejszy lekarz w ogóle mi nie mierzył, więc nie wiem, z czym "startowałam"
mój nowy lekarz mi zmierzył i miała 32mm, a miesiąc później na "samolocie" też wydawało mu się, że szyjka ok, bo zamknięa itd., ale jak ją zmierzył, to okazało się, że się skróciła na 26mm, a tego faktu jego oko, tudzież palec, nie były w stanie odnotować, pokazało to dopiero usg dopochwowe
mój wcześniejszy lekarz w ogóle mi nie mierzył, więc nie wiem, z czym "startowałam"
mój nowy lekarz mi zmierzył i miała 32mm, a miesiąc później na "samolocie" też wydawało mu się, że szyjka ok, bo zamknięa itd., ale jak ją zmierzył, to okazało się, że się skróciła na 26mm, a tego faktu jego oko, tudzież palec, nie były w stanie odnotować, pokazało to dopiero usg dopochwowe
klaudusiaNK
Moja ginka nie ma USG w gabinecie. Ja jej wierzę, że jeśli jest OK szyjka to tak jest. A szyjkę na USG sprawdzała mi w szpitalu ale niestety nie mam tamtego USG, bo zabierają do dokumentów. Nawet na wypisie nie raczyły panie pielęgniarki wszystkiego z USG wprowadzić...
VeronicaMelania to co opisujesz pewnie świadczy o tym, że kości miednicy i macica powoli przygotowywują się do porodu; szyjka też powolutku się skraca a to wszystko daje objawy skurczów i napięcia w dole brzucha; nie wiem czy wcześniej miałaś jakieś problemy i czy bierzesz leki p/skurczowe; dla lepszego samopoczucia umów się na wizytę do swojego gina.
reklama
klaudusiaNK
klaudusia to daj koniecznie znać po wizycie, co i jak
Na pewno dam znać.
AGATA musisz wejść w ustawienia profilu i w ustawieniach sygnatury zapisać adresy URL stworzonych suwaczków i zaakceptować. Na stronie głównej forum jest to dokładnie opisane w razie czego.
Podziel się: