reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Bliźniaki niemowlaczki - pierwszy rok życia naszych dzieciaczków.

Bibiana ja mialam tak ze przez cale lata dretwiala mi jedna noga taki jakby prad w niej mialam plecy mnie bolaly ale nie tak intenesywnie pozniej mialm wypadek I juz potem caly czas mnie bolaly plecy I do tej bola ale to napewno wina zle podanego zniecuzlenia bo ja juz konsultowalm to chyba z 30 lekarzami a wczesniej mialas cc czy sn? ja czuje sie slabo biore zelazo I witaminy bo mialm duzy ubytek krwi I mi sie czasem zakreci w glowie probuje cos tam wiece jesc ale mi wszytsko staje w gradle kolkiem releksaju sie ogladam mecze staram sie nie myslec

reklama
Milla, kupuje na allegro albo w sklepie eko.
Moi chłopcy bardzo lubia kasze jaglana, ona jest bezglutenowa. Tego nie trzeba gotowac, bo to jest w takiej postaci jak kleik czyli bardzo drobno zmielone i dodaje się to tylko do mleka. Zdrowa alternatywa dla kaszek mleczno- smakowych, które naladowane sa słodzikami i cukrami a owocow mają niespełna 1%. Można taka kaszke dodac do mleka albo zrobić deser mleczno owocowy dorzucając jakiś owocow i podawac lyzeczka.
Jaglana jest bezglutenowa ale maja jeszcze ryzowa, orkiszowa i chyba pszenna. 2 sa glutenowe a 2 bezglutenowe.

LAski, co jest z tymi wysypkami?
U mnie adas od 2 dni jest obsypan na tłowiu, krostka na krostce. Zaczal bardzo wybrzycac przy jedeniu (wczoraj zjadł tylo 500ml mleka na dobe, obiad na sile 100ml), kaszle, a w nocy placz od 1 do 3. Bylam u lekarza. Wysypka prawdopodobnie na skutek rozszerzania diety (dalam ostatnio kalafiora i indyka), kaszel to nie wiadomo dlaczego bo osłuchowo wszystko ok. A placz i brak apetytu przez ząbkowanie. Dziisaj na noc dalam mu czopka Viburcol i spal. Ale teraz przy drzemce budzi się jakiś przestraszony co 2-3 min i znowu zasypia. To chyba naprawdę żeby mu dokuczają. Markowi wyszly już dwa zęby i tak tego nie przezywal. Widac, kto jest bardziej wrażliwy:-D
No i znowu daje im tylko dynie i kurczaka. Normalnie rozszerzam diete błyskawicznie. Na razie tylko dynia i brokuł wydaja się bezpieczne. Marchewka zatwardza, po kalafiorze albo indyku krosty, ziemniaka nie lubia. BArdzo urozmaicona maja diete nie ma co. Już ja nie mogę patrzeć na ta dynie na przemian z brokulem:baffled:

Edytka-myślę ze spokojnie mozesz zjeść i zaobserwujesz jak zareaguja dzieci.

Dziewczyny jaka mialam fzis sytuacje w nocy odlozylam po karmieniu Ole do łóżeczka, rano sir budzr ide po nią a ona leży odwrotnie, normalnie sama sie obrocila ja nie wiem jak ona to zrobiła; )

BArdzo sa sprawne motorycznie twoje dzieci. Good for them!
moi fikają w lozeczkach jakos od 5msc.

Jjka współczuje problemów z rozszerzaniem diety. Ja mam akurat takie szczęście,że maluchy lubią wszystko i nie mają żadnych kłopotów. Jednak lekarz mówił,aby podawać gluten po skończeniu roku, czytałam o tym, zdania są podzielone, ja moim już podaje. Synek po południu nie chce pić juz mleka ( ja daje zawsze z czymś, tzn z kleikiem lub kaszką zwykle kupuje tę niezachwalaną niezdrową bobowitę) od jakiegoś czasu, jak wypije to święto normalnie, chce nasze jedzenie. Uwielbia bułki i chleb. Oczywiście jedzą też ryby. Daje im również cielęcine, indyka, kurczaka. Przedwczoraj synek napadł tatę jak jadł jagody, więc tatuś dał mu. Rezultat był taki,że synek wyglądał jak smerf i wczoraj był dzień bez kupy.

kupiłam kaszę jaglaną, ale taką dostępną u nas w sklepie, więc "normalną" z melvit. Gotowałam ją całą, więc była dość spora i maluchy jadły ją, ale tak jakoś słabo. Następnym razem zmieliłam, ale wyszła mi breja. Chyba skuszę się na tę z internetu polecaną przez Ciebie :-)

Kamilasze są chyba dwie możliwości - albo sama ułozyłaś małą ( czasem w nocy jesteśmy zaspane i nie pamiętamy wszystkiego) albo Twoja mała jest niezła akrobatką, ale to znaczy,że musisz na nią bardziej uważać.

Ostatnia edycja:
Ja ja napewno odlozylam jak zawsze:) bo jeszcze panietam usypialam i co chwile dawalam smoka:) ola sie tak wygina do tylu odchyla mocno głowę o czym wczesniej pisalam i jakos pewnie odchylala, suwala sie i tak jej sie udało. .. jutro rano wyjeżdżam na tydzień na mazury ale po powrocie skocze z nia do prywatnego neurologa bo ostatnio ortopeda powiedzial mi ze ob nic niepokojacego nie widzi...

Hej dziewczyny jednak zapalenie piersi :/ wczoraj wylądowałam u lekarza z 40st goraczka i biorę antybiotyk dzisiaj czuje się troszkę lepiej ale goraczka utrzymuje się na 38 :/ do tego strasznie boli mnie gardlo :/ dobrze ze mój mąż ma urlop bo nie jestem w stanie zajmowac sie chlopcami ; (

Aneczka dużo zdrówka dla Ciebie. Z zapaleniem piersi nie ma żartów, szkoda tylko mleka, że po ściągnięciu do zlewu, no ale jak mus to mus.
Jjka u nas krostki na tułowiu i szorstki czerwony policzek jest nadal, selera odstawiłam a poza tym nic nowego nie wprowadzałam. Zobaczę za kilka dni czy się poprawi. Ja kupiłam zwykła kaszę jaglaną Kupiec i dodaję do zupek, potem wszystko miksuję i to jedzą, ale chyba manna bardziej im smakuje.
Ja też kupiłam kaszkę mannę bobovity, ale daję tylko 1 miarkę do mleka jeśli nie jedzą na obiadek. jak próbowałam dać zwykłej manny do mleka to niechętnie pili.

Milla - startujesz juz z rozszerzeniem diety? Jak planujesz od razu kadzki tez wprowadzasz?
Ja chyba tez sie skusze na te produkty baby sun chce dzieci uczyc od małego zdrowego odżywiania i jak najmniej chemii, poza tym sama chce sie zacząć racjonalniej odżywiać tzn. Niedlugo rozpoczne diete bezglutenowa potem będziemy juz wspolnie jwsc zdrowe i pełnowartościowe posiłki całą rodziną.

reklama
jjka - dzięki za info. Znalazłam we frisco i już zamówiłam, Gotadora - u starszaka tez kupowałam kaszki Bobowity bo nie wiedzialam że mozna inaczej. Denerwowały mnie tylko te smakowe, dla mnie miały sztuczny zapach i ostatecznie kupowałam banana i wanilię. Po roku dopiero gotowałam manne na wodzie i dodawałam mleka modyfikowanego do tego. Potem już jechałam na zwykłym mleku krowim ale nie UHT.
Teraz stwierdziłam, że spróbuję inaczej. Ciekawe jak jeszcze to na pieniądze wychodzi - mieszać mm z tymi kaszkami Baby Sun. Chyba będzie taniej, prawda.?
Anka - współczuję Ci bardzo, oby szybko przeszło, żebyś dalej mogła spokojnie karmić chłopców

Kamila - szok, niezła akrobatka z Twojej córci. Moja Ania też tak się na jedną stronę wygina, stęka, sina prawie się robi, ale dalej nie potrafi się przekręcić. Ale myślę, że to kwestia kilku dni i nie poznamy własnych córek....

Do góry