reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Bliźniaki niemowlaczki - pierwszy rok życia naszych dzieciaczków.

U nas Wojtuś (te mniejszy) też dostał podwójną dawkę wit.D z powodu zbyt miękkiej potylicy, mam nadzieję że pomoże.
Jjka my nie mamy idealnie regularnego rytmu dnia, staramy się oczywiście taki wyrobić ale mamy poślizg w granicach godziny. To zależy głównie od tego jak łobuzy jedzą. Teraz podaję im 120 ml więc wytrzymują 3 godz. najczęściej (w dzień). Kończymy karmienie o. 21-21.30 i tu jest najdłuższa przerwa na sen bo do ok. 2-3 godz., potem pobudka o 5-6, no a potem zwykle co 3 godz., więc tych karmień wychodzi na razie 7. mam nadzieję, że niedługo zredukujemy do 6. Co do spania to rano zwykle dosypiają od 6 do 7.30-8, a później w ciągu dnia to różnie, zależy od ich humoru i pogody. Są dni że śpią dużo i długo - prawie cały dzień, z przerwami w sumie 2-3 godz., a są dni, że spać nie chcą i tylko spacer je ulula. U nas Krzyś śpi znacznie więcej niż Wojtuś (on od jakiegoś czasu ma chyba ADHD chyba muszę wybrać się z nim do neurologa, bo mnie to jego wzmożone napięcie niepokoi).
Malmer u nas ulewania są na porządku dziennym (pomimo operacji, zdarza się im nawet zwymiotować), ja nie miałam poduszki - klinu, ale układałam ich wyżej na 2 poduszkach, choć często zjeżdżali z tej pochylni. Teraz leżą już tylko na 1 płaskiej poduszce, bo i tak zdarza im się ulewać czy sa wyżej czy nie, a tak jednak zdrowiej.

reklama
Napierajka, kurcze moi w dzień, gdyby nie spacery, to w ogole by nie spali. Budza się o 5-6 i tak do 8 bawią się, zjedzą i może zdrzewną o 8 tak na 20min. Pozniej nie spia do 10-11 i na spacerze spia te 1,5-2h. Jak worca to karmienie i zabawa i znowu marudzą ale spać nie chcą to ide z nimi jeszcze raz tak na godzinke. Gdyby nie to, to nie spaliby wcale. Straaasznie marudni są ostatnio. Placz na przemian u jednego i drugiego. I znowu by tylko na rączkach najchętniej przebywali. A przez dlugi czas nie było z tym problemu. Mam wrazenie, ze się cofnęli w rozwoju do wieku noworodkowego! No dzisiaj to placz był od 8 do 11. Naszczecie babcia z nimi na spacer poszla to mam trochę czasu dla siebie. Musze od nich odpocząć.

JJKA może wskoczycie w nowy etap ? bo u nas jak było takie marudzenie u Szymona i gorsze dni ciągły płacz to okazało się to skokiem rozwojowym i nasz syn zaczął się uśmiechać. Może też Was czeka jakaś niespodzianka.

MAMA290 to jakim mlekiem karmisz ? Moze jest jakies o jakim nie słyszałam. To mówisz że pomimo skazy karmisz normalnym mlekiem?
Kurcze ja jeszcze tylko miesiac za miesiac mam kontrolną wizyte o lekarz powie na jakie mleko spróbować przejsc i zobaczym. U nas skaza objawila sie wymiotami chlustającymi dzieci po każdym posiłku zwracały wszystko co zjadły, zaraz byli głodni i znów ich dokarmiałam a oni znowu wymiotowali wszystkim co zjedli to było chlustanie na odleglosc wiec nie bylo mowy o zwyklym mleku muszą byc na hydrolizacie białka ale przez to mało przybierają. Chociaz przy tych wymiotach przestali wogóle przybierać na wadze.

Ja nie mieszkam w Polsce mleko mam wczesniacze ono ma 315 kJw 100ml co do skazy to raczej objawia się ona zmianami skornymi chlustajace wymioty raczej kojazylabym z refluksem a może zageszczac mleko ja dodawalam kaszke od 3 miesiąca lekarz mi pozwolił moj starszy syn wyrósł ze skazy ale juz córka nie a i jeszcze jak moli byli mali to robili tylko zielone kupy i to tez świadczyło ze nie trawią białka w dobry sposób moim zdaniem jak nie będą przybierać na wadze po prostu nie będą mieć siły np podnosić GL wke a jak często ich wazysz? Czy to jest tak ze ida w gore pomału czy stoją w miejscu? ja mam lekarza neantologa który specjalizuje się tylko w bliznietach ja może jestem przewrazliwiona ale drodze temat jak mam wątpliwości to domagam się konsultacji z innym lekarzem mam tez pediatrę w Pl do którego dzwonie jak mnie cos interesuje władze co się dzieje ogólnie w środowisku wczesniaczym od mniej więcej 18 tyg ciąży wiedziałam ze się rodzą wczesniej chyba to wojnie tak do końca nie docierało bo kupilam spray odkażający do pępka dopiero jak wrócili do domu pomyslalam na chu był mi ten spray przecież juz im dawno kikuity odpadły

Jjka mnie też to wygląda na skok rozwojowy. Zwykle przed nabyciem nowych umiejetności jest cofnięcie rozwojowe. U mnie podobnie, maluchy od 3 dni są marudne i najchętniej na rączkach by tylko przebywali. Myślałam że to przez pogodę, ale moze też skoka zaliczą. Przydałyby się nowe umiejętnosci bo trochę w tyle są. Krzyś zaczyna próbować coś z gadaniem, dziwnie usta wykrzywia i ewolucje z językiem wyprawia, przy tym udaje mu się nowe dxwięki wydobyć. Wojtuś - leniuszek na razie nie chce.

Ja tez jestem przewrażliwiona,odkąd wrócili ze szpitala to od 4 stycznia ważę ich co 2 dni.... Wcześniej przybierali po 200-250 na 2 dni (prowadze zapisy w zeszycie) a od tego mleka Neocate LCP przybierają po 30-50 co 2 dni, więć jest kolosalna różnica. Mleko zagęszczam bebilonem Nutriton ale nic nie dawało dopiero w połączeniu z Neocate ustąpiło. Dziś włąsnie dzwoniłam do innego gastroenterologa, ktory jest bardzo dobry ale Pani doktor nie było i przyjmie nas za 2 tygodnie. dwoch gastrologow i nenonatologów potwierdzilo ze skaza to nie tylko wysypka często objawami są chlustajace wymioty przy refluksie nie były by tak ogromne wymioty. Tez mamy dobrych nenonatologow jesli sami nie są czegos pewni konsultują się z Profesorem Świetlinskim bądz jego żoną. Ewidentnie mają problemy z brzuchami może nawet to kolki bo zawsze w tych samych wieczornych godzinach są problemy prężą się przy jedzeniu, płaczą jak ich wymasuje oliwką(zawsze rozgrzewam w dłoniach) to po jakiejś godzinie przechodzi) Jedynie co po Neocate LCP przeszły chlustające wymioty, ale problemu z brzuszkiem nadal są fakt mniejsze, ale nie potrafie patrzec jak się męczą tu widze ze sa głodni a tu ich boli no i kupy też mamy zielone !!!!. Najgorsze ze wszystko trzeba robic metodą prób i błędów nikt nie potrafi ich zdiagnozowac i dobrac mleka, bo nikt nie wie jak zaregauja . Mieli wykonywane badania i usg brzuszków i nic nie wyszło. Wszyscy wskazują na skaze i kolki, ale nasz rehabilitantka, która ich ćwiczy rano sama zauważyła że przy puszczaniu bączków muszą się naprężać i wysilać

Malmer ja to ci wspolczuje 50 co dwa dni to słabo ja spradzilam dziś to moi ważyło na sześć miesięcy około 7 kg a jaka mieli wagę urodzeniową?a w szpitalu jakim mlekiem ich karmili twoim czy mm? Kupy zielone to na pewno jest problem z trawieniem białka juz mi to kilku lekarzy powtórzyło dzieci się umecza i ty pewnie tez a co z rozszerzaniem diety każą ci czekać do wieku skorygowane go?

malmer
Duzo sił życzę !

Dziś w ocy mój Natan zjadł 3x po 200 z kaszką
:szok: o 18, 23, 3 - on jest ciągle głodny! a w nocy nie da się go przeciągnąć. Mojej starszej nie ograniczałam jedzenia mimo że też była na mm, a teraz z nim nie sama nie wiem.
Co do Kaji rozkręciła się :tak: wieczorem zjadła 170 mleka, ale za to obiadki nam nie idą 2-3 łyżeczki i to siła. Mam pytanie od paru dni Kaja ma zielone kupy :cool: czy może być to uczulenie?? bo skazy to chyba nie nabawiła po takim czasie, a możne to od stałego jedzenia? mojej starszej na zielone kupy podawałam probiotyk ale nie wiem w jakim etapie zycia :sorry2:

Cześć!justynia co do zielonych kup to nie wiem.słyszałam że skaza może się pojawić po jakimś czasie i wtedy są też zielone kupki ale czy to prawda to nie wiem,nas to ominęło.A ja mam inne pytanie,czy na zęby mogą być wymioty?bo biegunka to wiem.Mój starszy ma od wczoraj delikatną biegunkę,w nocy zwymiotował ale widać,że nie męczy go to bardzo,jest wesoło i niegrzeczny:)jak zawsze.Kiedyś miał jelitówkę ale to była tragedia rozłożyło go wtedy w ciągu 3-4godzin i zwracał wszystko co zjadł a teraz nie.Co o tym myślicie?

Sent from my RM-941_eu_euro1_224 using Tapatalk

reklama
Do góry