reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Bliźniaki niemowlaczki - pierwszy rok życia naszych dzieciaczków.

hej rabbit- gdzies czytalam ze dzieciaki do 3 mca nie przyzwyczaja sie tak szybko do noszenia, wiec jeszcze jest szansa ze nie bedziesz musiala nosic przez caly czas. Jak tylko pozbedziecie sie kolek wtedy postaraj sie go oduczyc no chyba ze nie chcesz. Trzymam kciuki. A co do wprowadzania innych pokarmow to jestem w szoku ze tak wczesnie chce wprowadzic im inne jedzonko?:confused: Co lekarz to inna opinia, co ksiazka to tez.... Mi powiedzieli- czekaj do 6mca bo wtedy dzieciaki silniejsze i mniejsza szansa na zalapanie alergii na cos... posluchalam sie ich ale chcialabym juz cos innego wprowadzic. Nie moge doczekac sie umazanych marchewka buzi :-D:-):tak:

Kasiu a Ty karmisz ty;ko piersia?? bo u nas tez kaza czekac do 6 m-ca ale w przypadku gdy karmisz tylko piersia. jak mieszanym pokarmem to mowia po 4 m-cu ;)

Rabbit ale Jasko ladnie skubany przegonil Jule :O jestem w szoku. ladnie przybieraz,zeby jeszcze te kolki mu przeszly.
Ja nie wiem tu nie robia malym morfologi... jutro mamy wizyte kontrolna wiec podpytam, ale wiem ze w mleku MM jest bardzo duzo zelaza ;)

reklama
karmie tylko mleczkiem sztucznym - naszczescie ;-) bo jak wroce pamiecia do karmienia piersia to mam dosc :-D;-) i chyba zaczne w weekend im cos innego dawac, poczekamy na mezusia i go przekonam :-)

U nas dzieciaki w 3 tygodnie przytyły rowno po kilogram, Toska wazy 3440, a Stas 3740:)))))))) niby super ale morfologia lipa, wiec Reniu i u nas kłania sie zelazo po 1ml 2 razy na dobe w Wy?
I dzieciaki maja jakies minimalne szmery nad serduszkiem, tez mnie jakos uspakajają ze to bardzo czeste i zebym sie nie martwila ale mnie az brzuch z nerwow boli wiec jak najszybciej chce zrobic im echo serca.
Nie nawidze jak dzieciaczkom cos dolega.
Tak czy siak ta Pani pediatra uspokoila nas z ta morfologia ze to normalne u wczesniaków i w ogole.
Moja kolezanka juz ponad 2 miesiace walczy z anemia u swojej corci, ktora ma 2miesiace.....ah dziewczyny zeby juz bylo dobrze.
Zdrowka Milenka dla Was i dla Was Renia, caluje i sciskam goraco i trzymam mega wielkie kciuki zeby u nas wszystkich bylo ok.

Karola Co do morfologii to nie wypowiem się bo moi mieli zawsze w normie ale jeśli chodzi o szmery w serduszkach to mogę cię pocieszyć. Jeszcze w szpitalu dostałam zalecenie kontroli kardiologicznej u Adrianka, słychać było szmery, nasza pediatra też to potwierdziła. Pojechałam oczywiście prywatnie do kardiologa dziecięcego, dla pewności również z Szymkiem. Nie powiem badanie fachowe, sprzęt też. Szymek bez zarzutu ale Adi dalej ze szmerami mieli chyba ze 3 miesiące. Zapłaciłam za nich dwóch wtedy 300 zł :szok: bo na bliźniaki zniżki nie było. Niby w normie te szmery bo do 6 miesięcy powinny zaniknąć. Więc pojechałam juz tylko z Adim jak miał te 6 miesięcy i wszystko się ładnie zamknęło i od tej pory mamy spokój. Nie martw się, to się zdarza ale minie.

Rabbit trochę chyba wcześnie na wprowadzenie nowych posiłków...

Co do żelaza to dzeciaczki gromadzą go najwięcej w ostatnich tyg ciąży. Nasze jako wcześnieniaki nie zgromadziły stąd te anemie.
My podawaliśmy ferrum 2X po 1 ml ale Hania mocno płakała więc lekarka kazała dawać po poł ml i brzuszek przestał boleć więc uważajcie na to. Po prostu dłużej tę anemię leczyliśmy ze względu na niską dawkę.

Szmerami się nie martwie mnostwo dzieci je ma ba! ja dorosła i mam do tej pory, żyję mam się dobrze jestem sprawna fizycznie więc nie ma powodów do paniki. Oczywiście kontrolować ale niczym to nie grozi :)

noc byla ciezka, jak nie jedno to drugie wrrrrrrrrrrrrrrrrrr:wściekła/y:
rozmawialam wczoraj z naszym pediatrom i bardzo mnie uspokoil co do tej anemii i szmerów, kochm naszego doktorka:tak:
A jak u Was?

My dzis po kontroli ehh, dziewczyny dostaly po 6 szczepionek :( na dodatek nic dobrego sie nie dowiedzialam... Sophie ma luzne biorderko przez to ze urodzila sie posladkowo, a Maja wg lekarza jest opozniona no nie usmiecha sie jak jej siostra... Tzn ze Sophia zaczela 4 tyg temu a Maja dopiero zaczyna .obie waza ladnie bo Maja 4970 a Sophia 5100 sa bardzo dlugie i wszystkie ubranka nosza na 3-6 mies. Ehhh do dupy dzien :(

Ostatnia edycja:
Milenka nic się nie martw każde dziecko rozwija sie w innym tempie i przecież nie mozna porównywać do siebie bliźniaków, u mnie pierwsze uśmiechy były u Baśki u Jaśka z 2 tyg póxniej ale za to Jasko pierwszy zaczał oglądać karuzelki i wyciągać łapki do zabawek więc olej lekarzy i ciesz się dziewczynkami, poza tym skoro nasze maluchy urodzone są przed skończonym 40tc trzeba doliczyć 3tyg jako korektywa więc de facto wszystko w normie u Twoich skarbów:)

????? moje dzieci w piatek skoncza 4 tygodnie i jak na moj gust zadne sie jeszcze nie usmiecha....moze ze dwa razy Stas zrobil mine podobna do usmiechu ale jestem pewna ze to grymas byl.
Wez idz do innego lekarza jeszcze, a biodrem no coz bidulka ale z tego co wiem czesto to sie zdarza przy takim porodzie:crazy:
Mam nadzieje ze zaczna POJAWIAC SIE TU LEPSZE INFORMACJE

reklama
Milenka nic się nie martw każde dziecko rozwija sie w innym tempie i przecież nie mozna porównywać do siebie bliźniaków, u mnie pierwsze uśmiechy były u Baśki u Jaśka z 2 tyg póxniej ale za to Jasko pierwszy zaczał oglądać karuzelki i wyciągać łapki do zabawek więc olej lekarzy i ciesz się dziewczynkami, poza tym skoro nasze maluchy urodzone są przed skończonym 40tc trzeba doliczyć 3tyg jako korektywa więc de facto wszystko w normie u Twoich skarbów:)

KAROLA, TO w ktorym tyg zaczeły sie usmiechac Twoje dzieci?

Do góry