reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Bielsko-Biała i okolice:)

reklama
Bielszczanki mam do Was pytanie: gdzie w naszym kochanym mieście załatwia się sprawy związane z becikowym:confused:? Na jakie jeszcze dodatki z tytułu urodzenia dziecka można jeszcze liczyć:confused:? A co w wypadku, gdy samotna matka zostaje beż pracy więc środków do życia:confused:? Wiem, że dużo pytam, ale najwyższa pora się tym tematem zająć. Będę wdzięczna za wszelki wskazówki:tak:.

Dorcia - po becikowe trzeba isc do MOPSu, nie wiem gdzie w BB jest, bo ja załatwialam w Szczyrku. Jezeli jestes samotna, niepracujaca matka przysluguje Ci jeszcze jeden 1000,- z tytulu urodzenia dziecka, do tego dodatek rodzinny 48,- i jezeli tata dziecka ma przysadzone alimenty a nie placi, to mozesz ubiegac sie o wyplaty z funduszu alimentacyjnego, pod warunkiem, ze sprawe przejal komornik i wystawi Ci zaswiadczenie o niewykonalnosci :-) To wszystko nalezy załatwiać w MOPSie. Jestem na biezaco, wiec jak bedziesz miala jakies pytania to wal smialo :tak:

Dziękuję Brandy:-). A jeżeli umowa o pracę wygasa 31 czerwca, czyli już po urodzeniu dziecka to czy ten drugi 1000zł też mi się należy:confused:?

Witajcie :) dawno nic nie pisałam ....syncio ma już 2tygodnie....Imię w końcu wybrane i akt urodzenia odebrany.Mam na imię: Paweł Piotr :)

Dorcia jeśli chodzi o becikowe to 1tysiąc -przysługuje Ci za sam fakt urodzenia dziecka,2 tysiąc-jeśli pobierasz zasiłek rodzinny(wystarczy ze złozysz wniosek i rozpatrzą go pozytywnie)....a można sie starać o 3 tys-jeżeli samorząd miasta ma w swym budzecie -becikowe samorzadowe.To są najświeższedane.Załatwiałambecikowe w zeszły czwartek-a w poniedziałek miałam pieniążki na koncie:szok::-).

Pozdrawiam wszystkich wpadne potem bo Pawełek głodny:-)

No to Beatka ogromne gratulacje a jak mały napisz coś jak znajdziesz czas.
Dorcia ryba Co do podwójnego becikowego to trzeba iść do Urzędu skarbowego złożyc wniosek o zaświadczenie o zarobkach za zeszły rok, z tym zaświadczeniem do Mopsu i jeśli twoje dochody nie przekraczają określonej kwoty ok 510zł na osobe to otrzymasz drugie becikowe dodatek rodzinny 48 zł no i jak załatwosz sobie że umowa ci się przedłuży i pójdziesz na wychowawcze to 400zł miesięcznie. Tak wiec powodzenia.
Reszte pozdrawiam gorąco w ten śnieżny dzień dobrze że teraz chociaż słońce widać. U mnie wraca życie do normalności dzieci już fajne Patka do jutra antybiotyk w piątek na kontrole i mam nadzieje ze moje domowe więzienie się skończy.

Beata gratulujemy syneczka :-) pochwal się własnie jak przebiegł poród, jak po pierwszych tygodniach sie czujesz Ty i Pawełek :tak:

Mamuski a Wy gdzie sie podzialyscie? :baffled:

Mery super, ze u Ciebie po chorobie już :tak: U nas niestety na odwrót - ja mam zapalenie oskrzeli a Mela tez jakas przeziebiona....babcia ja teraz mimo wszystko na dwor wziela, chociaz na godzine, a jasię moge pokurować.

Ostatnia edycja:
Witam;-)
Ja ostatnio padam ze zmęczenia - Emilka budzi sie rano o 4-5 i chce sie bawic:sorry2: głodna nie jest bo śniadanko wcina jak wczesniej o 7.30:dry: nie wiem co sie jej poprzestawiało, do tego w dzień juz wcale nie śpi, jedynie spacer nas ratuje:zawstydzona/y:

Dyplomu nie odebrałam bo dziekanat dla absolwentów był nieczynny, chociaż powinnien byc otwarty:dry: zakupy tez srednio udane bo kupiłam sobie tylko torebkę:-p Musze sie jeszcze raz przejechac do Katowic ale to juz w pozniejszym terminie:tak:

Prychatka i jak po wizycie u dermatologa? U nas placki na nóżkach zniknęły i nie wróciły póki co;-)

Sandra mam nadzieje ze wypad do dziadków udany i zrelaksowałaś się troche:tak::-p

Beata gratulacje:-) w wolnej chwili czekamy na relacje z porodu;-)

Mery super że już żegnacie sie z choróbskiem:tak:Oby kontrola poszla sprawnie i Patka mogła wychodzic spac na zewnątrz to troche odsapniesz:sorry2: Jestes wielka ale to juz mówiłam nie raz:tak:

Brendy widze nowy suwaczek sie pojawił:-pzycze Ci dużo zdrówka i żeby Amelka nie złapała od Ciebie czegoś poważniejszego:tak:

reklama
Witam:-).
Więc czeka mnie wędrówka od urzędu do urzędu. Pójdę do ZUSu i do MOPSu dowiedzieć się konkretów.
Ale i tak dziękuję za wszelkie podpowiedzi:tak:.
Miłego dnia:-D.

Do góry