reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Bielsko-Biała i okolice:)

Brandy fajnie isć na usg 4d miedzy 20 a 23 tyg ciąży bo wtedy wszystko ładnie widać. Ja niestety sie zagapiłam i byłam na 4d dopiero w 30 tyg, ale super sprawa i swietna pamiątka:tak::-) A który masz teraz tydzien?

reklama
Dokładnie Jagoda... miała być dziewczynka... tak mi powiedziała lekarka u nas w ośrodku, bo tam chodziłam... i dopiero pod koniec ciąży nagle zmieniła zdanie i powiedziała, że będzie chłopczyk... jakby była dziewczynka to miała mieć na imię Daria... ale jeszcze może będzie kiedyś dziewczynka.

Brandy, tak jak napisala Ci Jagoda - najlepiej isc ok. 22 tc, pozniej dzidzia jest juz za duza, ma za mocne kosci i nie bardzo wszystko mozna zobaczyc i sprawdzic :tak:Chyba, ze ktos ma na tyle kasy, zeby kazde USG robic sobie 4d ;-):-)
Ja to bym pewnie nie wytrzymala i poleciala na to 4d jak najszybciej, zeby tylko poznac plec :-D:-D:-D
Mnie w 17tc dr Balis powiedzial, ze to bedzie dziewczynka, a na takim specjalistycznym USG z echem serca plodu i dokladnym badaniem wszystkich narzadow wewnetrznych bylam chyba w 24-25 tc (nie pamietam dokladnie) u dr Wloch w Katowicach (czekalam ponad miesiac na wizyte - takie kolejki, badanie 250zl wtedy kosztowalo).

Agusiaaa, z kilku zrodel wiem, ze czesciej wystepuja pomylki z okresleniem plci jezeli chodzi o chlopcow, tzn. czesto jest tak, ze jak lekarz nie ma dobrego sprzetu to moze pomylic siusiaka z pepowina ;-):-) Albo chlopczyk ukryje siuska pomiedzy nozkami i widac jakby to byla pipcia ;-);-)
Nie mow tylko, ze mieliscie przygotowane wszystko dla malej Darii? ;-):-)

A ja mam chwile luzu na BB, bo za usypianie Sary wzial sie moj tata :-):-):-)

Dziewczynki ja się jeszcze wstrzymam z tym USG 4D :-) a co do tygodnia to wedlug tego przelicznika na BB to dzisiaj zaczął się 15 tydzień, ale nie wiem na ile mozna mu wierzyć :-D

Witajcie!
Za 3 m-ce zostanę mamą po raz drugi ;) Mam fatalne wspomnienia z pierwszego porodu sn, długo by o tym pisać... Tym razem chcę rodzić przez CC, mam poczucie, że tak będzie dla nas po prostu lepiej. Wskazan medycznych do cc nie mam. Na stronie Eskulapa pisze, ze CC na zyczenie sa wykonywane, cena jest do przyjecia. W zasadzie nie mam alternatywy (ze wzgledu na koszty) i decyzje juz podjelam. Umowie sie za jakis miesiac na wizyte - konsultacje przedporodowa i mam nadzieje, ze jest tak, jak pisza na swojej stronie www.
Przeczytalam juz wiele postow odnosnie Eskulapa na roznych forach, nie natrafilam jednak jakos na wypowiedz zadnej z mam, ktora miala wykonana cesarke w Eskulapie na wlasne zyczenie. Moze tutaj sie uda? Chcialabym potwierdzenia, ze faktycznie bez wskazan lekarskich na moja wlasna prosbe bez problemu mi to ciecie wykonaja i bedzie to kosztowac te 410 zl o ktorych powiedziano mi telefonicznie w Eskulapie. Zeby nie jechac tam i po wizycie sie rozczarowac...
Pozdrawiam!

Ewka715 w eskulapie na 100% robia cc na zyczenie. Mam koleżankę która taki poród sobie własnie zażyczyła i 2 tyg przed terminem zrobili jej cesarke:tak: Kosztuje to właśnie 410zł.

Brandy jezeli chcesz sie dowiedzieć jaki masz termin wg @ to do pierwszego dnia ostatniej @ dodajesz 7 dni i odejmujesz 3 miesiace i wychodzi termin porodu wg @.
A jeżeli znasz juz dokładną datę porodu to ten dzień jest pierwszym dniem czterdziestego tygodnia ciąży:tak::-)

Ewka, jest dokladnie tak jak pisze Jagoda! :tak: W Esculapie na pewno robia cesarki na zyczenie :tak: Na temat kosztow wypowiadac sie nie bede, bo jak ja rodzilam to porod kosztowal 100zl plus 2 wizyty po 60zl i KTG za 30 zl bodajze :-)
A nie wolisz rodzic sn ze znieczuleniem ZZO? Naprawde cudowna sprawa :tak::-)

Brandy, super, ze udalo Ci sie juz umowic do dr Kawulok :tak:
A chcesz alozyc sobie suwaczek z obliczaniem tygodni ciazy? :-)

Ewka, jest dokladnie tak jak pisze Jagoda! :tak: W Esculapie na pewno robia cesarki na zyczenie :tak: Na temat kosztow wypowiadac sie nie bede, bo jak ja rodzilam to porod kosztowal 100zl plus 2 wizyty po 60zl i KTG za 30 zl bodajze :-)
A nie wolisz rodzic sn ze znieczuleniem ZZO? Naprawde cudowna sprawa :tak::-)

Widzisz, wlasnie tak rodzilam za pierwszym razem. W szpitalu Ujastek w Krakowie, rowniez prywatnym. Prawdopodobnie podano mi zbyt duza dawke ZZO, mialam pelne rozwarcie, na sali porodowej spedzilam 1h40min i nic sie nie dzialo. Skurczy prawie nie odczuwalam (jedynie brzuch sie napinal), nie mowiac juz o jakiejkolwiek potrzebie parcia. Staralam sie przec, ale z marnym skutkiem. Personel byl zniecierpliwiony, panie robily mi docinki, ze sobie tutaj leze, jak na wakacjach czy cos w tym stylu, a ja nie potrafilam wyprzec dziecka choc probowalam. Final byl taki, ze trzykrotnie rzucono sie na moj brzuch i wypychano dziecko sila. Po czasie dowiedzialam sie, ze takie dzialanie naraza dziecko na kalectwo a nawet i smierc. Sa przypadki, ktore zakonczyly sie tragicznie, sporo na ten temat mozna znalezc w internecie. Bardzo boje sie, zeby sytuacja sie nie powtorzyla, a na porod bez zadnego znieczulenia tez nie chce sie zdecydowac. Czuje , ze dla nas najlepszym rozwiazaniem bedzie po prostu CC. A moze napiszesz mi, jak dzialalo znieczulenie, ktore podano Ci w Eskulapie? Z tego co wiem, to inny rodzaj znieczulenia, przewodowe bodajrze, ono dziala krocej niz ZZO i ostatni etap porodu, czyli parcie przebiega juz tak naprawde bez zadnego znieczulenia, czy tak?
Pozdrowienia!

reklama
Ewka, przykro mi ze masz takie nieciekawe wspomnienia z pierwszego porodu:sorry2::sorry2::sorry2::sorry2:...Mam nadzieje, ze ten drugi bedziesz wspominac juz dobrze :tak:

Mnie podali ZZO jak mialam ok. 4cm rozwarcia (i czulam juz dosyc silny, ale do wytrzymania, bol). Po podaniu znieczulenia poczulam ciepelko i zaczelo mnie troche cialo swedziec, ale to podobno normalny objaw, ktory po jakims czasie mija :tak:
Skurcze odczuwalam podobnie jak Ty w postaci napinania sie i twardniecia brzucha. Parte tez czulam - tyle, ze byl to inny rodzaj skurczow - jakby mi sie kupe chcialo (sorry za wyrazenie ;-):-)), wiec lekarka powiedziala mi wprost: "Jak poczuje Pani, ze sie chce Pani kupe to niech Pani ja robi" :-D. Normalnie moglam przec i bylo to ekspressowe, bo na porodowke poszlam (na nogach :-)) o 18:07, a o 18:20 Sara byla na swiecie. Nacieli mnie, ale nic nie czulam, a do szycia podali mi jeszcze jedna dawke, co bylo super, bo do rana w sumie nic mnie nie bolalo :tak::tak::tak:
Jakbys miala jeszcze jakies pytania to pisz! :tak:

Do góry