reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Bezsenność 8-miesiesięcznego niemowlaka

mam ogromny problem, a że wszelkie metody zawiodły, piszę tutaj.
moja 8-miesięczna córcia nie chce spać. pomijam nocne dwa karmienia, bo to jest najmniejszy problem.
codziennie, już ładnych kilka miesięcy budzi się o 4.30-5, zje lub dostanie pić i rozpoczyna swój dzień. Ma tak od urodzenia z tym, że jak ją wcześniej brałam nad ranem do nas do łóżka to zasypiała po karmieniu i spała do 8. a teraz spać nie chce.

Mam podobny problem tylko, że moja córeczka ma 5,5 miesiąca... od jakiś 2 tygodni budzi się o 5 i już nie zasypia. Wczęsniej budziła się o 4 ale wtedy brałam ją do łóżka i spałyśmy dalej do 7-8. w nocy karmię ją tylko raz. W dzień w sumie może śpi do 2,5 - 3 godzin. Na noc zasypia o 20, bez większych problemów. Zastanawia mnie czy to jej wczesne wstawanie nie jest spowodowane tym że w pokoju jest strasznie jasno i duszno (Maja ma mały pokoik wschodni - niestety). Chyba czas zainwestować w rolety i sprawdzić czy to przez to...

reklama
Hej, Cieżarówka :)
Wczesne pobudki mają wiele przyczyn, z których główne to dyskomfort i głód.
Inwestycja w rolety to niezły pomysł zwłaszcza teraz, kiedy na zewnątrz robi sie jasno juz o 3.30 (zgadnij, skąd o tym wiem :/ ) a duże natężenie światła moze zaburzać sen.

Ponadto przyjrzałabym się temu, co twoje dziecko robi w dzień. Może ma za dużo wrażeń (wówczas po wstaniu dziecko jest mardne, jakby niewyspane), a może przeciwnie, potrzebuje więcej aktywności (dziecko budzi się wesołe jak szczygiełek i gotowe do nowego dnia).
W tym wieku sen moze zaburzać również ząbkowanie.

Tak więc musisz się zabawić w eliminację potencjalnych czynników zaburzających sen. :cool:

witajcie i znowu tutaj piszę z tym że Maja własnie kończy 8 miesięcy i znowu pojawił się problem ze snem. Od jakiegoś tygodnia mam pobudki co 2 godziny w nocy Maja budzi się jakby wyspana gaworzy itp. daję jej coś do picia cieplejszego zasypia znowu, i tak co 2 godziny ;/ ok 3 - 4 dostaje mleko i śpi do 7. już mam dość :) a w dzień wcale nie jest lepiej od kilku dni nie chce zasnąć na popołudniową drzemkę i od godziny 14 do 19 30 jest cały czas aktywna. Trochę chyba za wcześnie żeby rezygnowała z jednej drzemki? A już tak ładnie spała w nocy tylko jedna pobudka a teraz conajmniej 3 ;/ i nie wiem czy to przez głód bo w dzień zaczęła mniej jeść czy może za dużo aktywności albo za mało już nie mam pomysłów przez co;/ ząbki teraz nie idą bo przestała się ślinić i nic nie widać na dziąsłach. ehhh

Do góry