reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Beta HCG po zastrzyku Ovitrelle

Po progesteronie nie da się powiedzieć czy to bliźniaki czy trojaczki. Po becie już prędzej. Twoja nie wzrosła jakoś super, więc obstawiam, że to nie to. Ja chyba zrobiłabym jeszcze jedna betę jutro.
Bzdura. Wysoki progesteron świadczy o tym, że pękło wiecej niż jedno jajeczko. Jeśli prog rośnie lub taki wysoki się utrzymuje może świadczyć o ciąży mnogiej. Beta w ciąży mnogiej przyrasta tak samo jak w ciąży pojedynczej.

reklama
U @aurii_orelii to właśnie wysoki progesteron wskazywał na ciążę bliźniacza, a beta rosła normalnie jak w ciąży pojedynczej. Aurii dobrze pamiętam? 🤔
Tak, dokładnie. Progesteron miałam 95, a beta rosła normalnie.
I nie ma czegoś takiego jak za wysoki progesteron. Tylko się cieszyć. A o odstawieniu dupka czy luteiny decyduje tylko lekarz.

Bzdura. Wysoki progesteron świadczy o tym, że pękłobwiecej niż jedno jajeczko. Jeśli prog rośnie lub taki wysoki się utrzymuje może świadczyć o ciąży mnogiej. Beta w ciąży mnogiej przyrasta tak samo jak w ciąży pojedynczej.
Ok dziękuję za info :) czyli jednak to może wskazywać na ciążę bliźniaczą... lekarz nastawiał mnie na taką możliwość biorąc pod uwagę te 2 pęcherzyki dominujące plus stymulacja mówił że przy stymulacjach często zdarzają się ciążę mnogie :) jeśli tak będzie to trzeba się cieszyć 🫶 tylko boję się jak mąż zareaguje 😅 może być lekko zdziwiony jakby tak jednak wyszło bo nie braliśmy słów lekarza zbytnio do siebie.

Też znam taką lekarską teorię o bliźniakach i progesteronie, ale ostatecznie przecież nie trzeba tego wiedzieć w 4tc i można doczekać do USG bez obaw/nadziei w tym temacie.

Grunt, że nie ma niedoboru
Dokładnie nic dodać nic ująć ❤️❤️❤️ taki problem to nie problem...
U mojego gina ciężko siw dostać trzeba czekać minimum z 10dni czasami z 14dni na wizytę więc zobaczymy może będę musiała uzbroić się chwilowo w cierpliwość 🤭 ale za to jakbym miała termin wizyty dopiero za 2tyg to czy byłaby już szansa na usłyszenie serduszka ? Dziś 31dc.

Bzdura. Wysoki progesteron świadczy o tym, że pękło wiecej niż jedno jajeczko. Jeśli prog rośnie lub taki wysoki się utrzymuje może świadczyć o ciąży mnogiej. Beta w ciąży mnogiej przyrasta tak samo jak w ciąży pojedynczej.
Nie pisz, że to bzdura bo ok progesteron może być wyższy ale ten jest po prostu ogromny. I może świadczyć o np zaśniadzie groniastym. Beta w ciąży bliźniaczej tak najbardziej może osiągać wyższe przyrosty przez to, że produkuja ja dwa zarodki.

Ok dziękuję za info :) czyli jednak to może wskazywać na ciążę bliźniaczą... lekarz nastawiał mnie na taką możliwość biorąc pod uwagę te 2 pęcherzyki dominujące plus stymulacja mówił że przy stymulacjach często zdarzają się ciążę mnogie :) jeśli tak będzie to trzeba się cieszyć 🫶 tylko boję się jak mąż zareaguje 😅 może być lekko zdziwiony jakby tak jednak wyszło bo nie braliśmy słów lekarza zbytnio do siebie.
Czy to ciąża bliźniacza powie dopiero USG. Miałam owulacje z dwóch jajników, przy czym jeden jajowód mam niedrożny 😏 jeden przechwycił oba jajeczka. Więc i takie cuda się zdarzają. Powodzenia 😊

Tak, dokładnie. Progesteron miałam 95, a beta rosła normalnie.
I nie ma czegoś takiego jak za wysoki progesteron. Tylko się cieszyć. A o odstawieniu dupka czy luteiny decyduje tylko lekarz.
Tak też myślałam żeby nie bawić się w lekarza i nie odstawiać duphastonu dopóki tak nie zaleci mimo wszystko :) napisałam do niego ale wiem że teraz przyjmuje pacjentki także czekam cierpliwie na odpowiedź apropo moich wyników.

Nie pisz, że to bzdura bo ok progesteron może być wyższy ale ten jest po prostu ogromny. I może świadczyć o np zaśniadzie groniastym. Beta w ciąży bliźniaczej tak najbardziej może osiągać wyższe przyrosty przez to, że produkuja ja dwa zarodki.
Zanim zaczniesz straszyć dziewczynę, proszę doedukij się. Akurat jest na odwrót. Szybko przyrastająca beta może świadczyć o zaśniadzie.

"Nieprawidłowo powiększone jest również stężenie beta hCG (beta gonadotropiny kosmówkowej) często przekracza 20 000 IU/ml."

reklama
I jeszcze raz napiszę, że nie ma czegoś takiego jak za wysoki progesteron. Powiedziało mi o tym dwóch lekarzy, bo tak jak @Kama885 naczytalam się głupot na forum, które mnie tylko stresowały.

Do góry