reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Badanie prenatalne ryzyko trisomii 21

Moje drogie. Na badaniach prenatalnych moje dzieciątko miało 69.9mm i nt 2.2. Widoczna kość nosowa.Lekarz powiedział ze ten wynik jest ok. Fhr wynosiło 161. Badanie z krwi beta hcg 1,387MoM, Pappa 0,724MoM. Wyliczyło mi ryzyko ZD 1:2400 reszta <1:20000. Z tego co mi wiadomo właśnie białko pappa spowodowalo takie ryzyko t21. Czy powinnam sie martwić? Moze którąś z mam miała podobnie?

Ostatnia edycja:
reklama
reklama
Właśnie ja chyba z tych przewrazliwionych i chyba amniopunkcja dla mnie była by najpewniejsze bo te badanią PAPP-A to niestety tylko statystyki
Nie nazwałabym przewrażliwioną matki, która przy takim wyniku jak nam najpierw podałaś robi amnio. To odpowiedzialna kobieta.
Teraz, kiedy okazało się, że ryzyko jest mniejsze, bo źle spojrzałaś, pozostaje się w miarę możliwości wyluzować i czekać na następne wizyty i oglądanie maleństwa :)
Zgadzam się z Tobą, że te testy są niepotrzebnie tak stresujące. Myślę, że w kraju, w którym nie można przerwać ciąży z dzieckiem chorym tak, że pożyje najwyżej rok, badania dające tyle pewności co np. Nifty powinny być dofinansowane.
Tak czy tak, uszy do góry i do przodu ❤️

Witam dziewczyny. Jestem świeżo po usg i teście pappa. Lekarz stwierdził, że usg idealne, wszystkie parametry prawidłowe. Zaniepokoił go fakt bety 2,9067 Mom przy Papp 0,9275. W związku z tym ryzyko trisomii 21 z podstawowego 1:564 jest 1:1057. Moj wiek 31 lat. Lekarz powiedział, że zostawiłby to w spokoju, że przy tym obrazie usg nie ma zastrzeżeń, ja jednak się martwię i myśle o teście nifty. Przezierność 2,04. Jakie jest wasze zdanie?

Witam dziewczyny. Jestem świeżo po usg i teście pappa. Lekarz stwierdził, że usg idealne, wszystkie parametry prawidłowe. Zaniepokoił go fakt bety 2,9067 Mom przy Papp 0,9275. W związku z tym ryzyko trisomii 21 z podstawowego 1:564 jest 1:1057. Moj wiek 31 lat. Lekarz powiedział, że zostawiłby to w spokoju, że przy tym obrazie usg nie ma zastrzeżeń, ja jednak się martwię i myśle o teście nifty. Przezierność 2,04. Jakie jest wasze zdanie?
Nifty sprawdza też wiele innych wad więc jeśli masz na to pieniądze i Cie to uspokoi to zrób;)

to już zależy od ciebie .
U nas pappa wskazała tris21 na poziomie 1:240, w poprawionych 1:246.
Chłopak okazem zdrowia.
Ja że tak powiem, wzięłam to na trzeźwo i żadnych dalszych badań nie robiłam pomimo namawiania przez lekarzy.
Ale każdy ma prawo do własnego zdania czy się tym przejmować czy nie .

Cześć, byłam dziś u lekarza i powiedział mi, że jest pośrednie ryzyko wystąpienia zespołu Downa.
Co myślicie o wynikach?
FHR 167ud/mln
CRL 59,8 mm
Przezierność karku 2,11 mm
Wolne B-hCG odpowiada 3,489 MoM
PAPP-A odpowiada 1,166 MoM
Trisomia 21 r
Ryzyko podstawowe 1 do 836
Ryzyko skorygowane 1 do 734

reklama
Cześć, byłam dziś u lekarza i powiedział mi, że jest pośrednie ryzyko wystąpienia zespołu Downa.
Co myślicie o wynikach?
FHR 167ud/mln
CRL 59,8 mm
Przezierność karku 2,11 mm
Wolne B-hCG odpowiada 3,489 MoM
PAPP-A odpowiada 1,166 MoM
Trisomia 21 r
Ryzyko podstawowe 1 do 836
Ryzyko skorygowane 1 do 734
Cześć i jak u Ciebie sytuacja?
Ja jestem kłębkiem nerwów po tym badaniu. Mam 37 lat więc wrzucona do worka z prawdopodobieństwem 1:174
Po badaniu wynik nie był wcale lepszy bo 1:344 liczyłam na jakieś tysiące chyba 🙈
Obecnie czekam na te PAPPA choć naczytałam się o tym dużo złego.
Parametry z badania USG
CRL- 6,2
NT- 2,1
FHR - 148

Do góry