reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Badanie prenatalne ryzyko trisomii 21

Moje drogie. Na badaniach prenatalnych moje dzieciątko miało 69.9mm i nt 2.2. Widoczna kość nosowa.Lekarz powiedział ze ten wynik jest ok. Fhr wynosiło 161. Badanie z krwi beta hcg 1,387MoM, Pappa 0,724MoM. Wyliczyło mi ryzyko ZD 1:2400 reszta <1:20000. Z tego co mi wiadomo właśnie białko pappa spowodowalo takie ryzyko t21. Czy powinnam sie martwić? Moze którąś z mam miała podobnie?

Ostatnia edycja:
reklama
To nie są legendy tylko prawda ;) jakieś ryzyko jest :)
Ale jakie? Ryzyko jest zawsze wszystkiego, że się wyrażę filozoficznie. W każdej dziedzinie życia, przy każdej czynności wszystko co robisz może pójść różnie. Pytanie czy poniżej 1% ryzyka poronienia to dla kogoś powód, by nie dowiedzieć się o bardzo ciężkiej chorobie swojego dziecka. Jeszcze 10 lat temu to było 5-10%. Także ryzyko na poziomie <1%, a raczej słowa "ja miałam amnio i poroniłam" to legenda powtarzana na forach przez matki, które z niewiadomych przyczyn wolą pozostać w niewiedzy ryzykując znacznie więcej niż ewentualne poronienie.
Nie wyobrażam sobie jak można się nie zdecydować przy takim ryzyku. Zwłaszcza, że kiedy przekopałam cały internet czekając na wyniki prenatalnego, to najczęściej okazuje się, że słaby wynik na papierze był obalony przez badanie inwazyjne.

reklama
Hej ....ja wczoraj otrzymalam wyniki badania genetycznego i jestem przerazona ..... mama 40lat badanie bylo robione w 12t4d ...
FHR 164ud/min,
CRL 61,4mm, NT 1,3mm,
wolne b-hCG 1,485MoM,
PAPP-A 0,942 MoM

trisomia 21 ryzyko podstawowe 1:70 ryzyko skorygowane 1:685 ,
trisomia 18 ryzyko podstawowe 1:168 ryzyko skorygowane 1:10545
trisomia 13 ryzyko podstawowe 1:527 ryzyko skorygowane 1:97
Mam podwyzszone ryzyko jesli chodzi o ZD ... najchetniej zrobila bym amniopunkcje ale nie wiem czy bede mogla ... ogolnie jestem zaniepokojona wynikami dlatego ze dopiero po niedzieli bede mogla isc do ginekologa zeby mi objasnil co dalej i czy mam sie bac
Tak wogole sa to chyba jedne z gorszych badan jakie mozna zrobic ..tyle stresu ... milion mysli ....
Pozdrawiam
Poczekaj na omówienie wyników. Że względu na wzrost ryzyka trisomii 13 zaproponują ci amniopunkcję, bo po skorygowaniu wyszło ci ono wysokie. Amniopunkcję robi się od ryzyka 1:300 w zwyz. Ty masz 1:70, czyli wyższe. Im mniejsza cyfra po jedynce tym ryzyko wyzsze niestety. To temat na rozmowę z lekarzem, który wykonywał badania prenatalne lub z lekarzem prowadzącym. Życzę ci, by mimo statystyki maluszek był zdrowy.

Największe ryzyko masz dla trisomii 13
Hej ..właśnie dla trisomi 13 i trisomia 18 jest napisane w wynikach ze jest ok ...tylko była wzmianka ze 21 jext podwyższone. ... niby badanie powinno uspokoić a prawda jest taka ze chyba każda przyszła mama się strasznie denerwuje i przy tym jest mega dużo stachu stresu i niepokoju

Tak czytam wasze komentarze i aż się sama wystraszyłam ...zaraz pobiegłam sprawdzić wyniki i chyba że stresu źle wpisałam trisomia 13 ryzyko podstawowe 1:527 ryzyko skorygowane 1:10545 MÓJ BŁĄD PRZY PISANIU (mówiłam ze te badania i wyniki tylko stresujące hihi) to 97 to dotyczy przedwczesnego porodu wynik niżej. ..nawet nie zauważyłam że zle wpisalam .... zaraz poprawiam
Największe ryzyko masz dla trisomii

Z tego co kojarzę, to jeśli ryzyko jest większe niż 1:250 to dostajesz skierowanie na amnio. Zresztą w Twoim wieku to w ogóle chyba będzie za darmo. Zrób, będziesz spokojna. Nie słuchaj gadania, że jest ryzyko poronienia. To są legendy miejskie i bzdety powtarzane na forach, wypytaj lekarza o wszystko. Swoją drogą, nie dzwonił do Ciebie omówić wyników?
Właśnie ja chyba z tych przewrazliwionych i chyba amniopunkcja dla mnie była by najpewniejsze bo te badanią PAPP-A to niestety tylko statystyki

Ostatnia edycja:
Z tego co kojarzę, to jeśli ryzyko jest większe niż 1:250 to dostajesz skierowanie na amnio. Zresztą w Twoim wieku to w ogóle chyba będzie za darmo. Zrób, będziesz spokojna. Nie słuchaj gadania, że jest ryzyko poronienia. To są legendy miejskie i bzdety powtarzane na forach, wypytaj lekarza o wszystko. Swoją drogą, nie dzwonił do Ciebie omówić wyników?
Jak narazie dostałam tylko kopertę z wynikami i krótki opis na końcu " ... jest to ryzyko niższe od ryzyka populacyjnego wynikającego z pani wieku, jednakże jest to wynik posredni. Proponujemy badanie wolnego DNA .." to dotyczy trisomi 21 .... dlatego ten mój niepokój. ... poniedzieli pójdę do mojego ginekologa wiec mi wyjaśni i powie co robić czy poprostu juz się cieszyć

Moje drogie. Na badaniach prenatalnych moje dzieciątko miało 69.9mm i nt 2.2. Widoczna kość nosowa.Lekarz powiedział ze ten wynik jest ok. Fhr wynosiło 161. Badanie z krwi beta hcg 1,387MoM, Pappa 0,724MoM. Wyliczyło mi ryzyko ZD 1:2400 reszta <1:20000. Z tego co mi wiadomo właśnie białko pappa spowodowalo takie ryzyko t21. Czy powinnam sie martwić? Moze którąś z mam miała podobnie?
Miałyśmy prawie identyczne wyniki. U mnie prawdopodobieństwo wyszło 1:2117 i syn urodził się w zupełności zdrowy :)

A tak wogole to na początek WITAM WAS WSZYSTKIE bo jak by nie patrzeć konto mam założone od chwili otrzymania koperty z wynikami ☺ ... narazie powolutku się rozglądam i zaczynam czytać (fajne zajęcie na zabicie czasu żeby niepotrzebnie nie stresować się) pozdrawiam serdecznie i pewnie nie raz do usłyszenia. ... to tak na przywitanie ... a aaa żeby nie było dzięki za podpowiedzi jeśli chodzi o moje wyniki skoro ta trisomia 21 nie wygląda u mnie tak źle to mam nadzieje że tez tak jest i faktycznie bobas jest zdrowy i nie będzie żadnych "niespodzianek" bo jednak te badania to statystyki a później różnie się okazuje

reklama
Miałyśmy prawie identyczne wyniki. U mnie prawdopodobieństwo wyszło 1:2117 i syn urodził się w zupełności zdrowy :)
To żaden argument, żeby nie robić badań. Twój urodził się zdrowy, ale miałaś bardzo niskie prawdopodobieństwo choroby. Wcześniej mówiliśmy o ryzyku 1:kilkadziesiąt. To bardzo dużo. Fakt, że czyjeś dziecko urodziło się zdrowe, nie znaczy, że moje czy inne urodzi się zdrowe.

Do góry