reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Badanie prenatalne ryzyko trisomii 21

Moje drogie. Na badaniach prenatalnych moje dzieciątko miało 69.9mm i nt 2.2. Widoczna kość nosowa.Lekarz powiedział ze ten wynik jest ok. Fhr wynosiło 161. Badanie z krwi beta hcg 1,387MoM, Pappa 0,724MoM. Wyliczyło mi ryzyko ZD 1:2400 reszta <1:20000. Z tego co mi wiadomo właśnie białko pappa spowodowalo takie ryzyko t21. Czy powinnam sie martwić? Moze którąś z mam miała podobnie?

Ostatnia edycja:
reklama
Moje drugie. Na badaniach prenatalnych moje dzieciątko miało 69.9mm i nt 2.2. Widoczna kość nosowa.Lekarz powiedział ze ten wynik jest ok. Fhr wynosiło 161. Badanie z krwi beta hcg 1,387MoM, Pappa 0,724MoM. Wyliczyło mi ryzyko ZD 1:2400 reszta <1:20000. Z tego co mi wiadomo właśnie białko pappa spowodowalo takie ryzyko t21. Czy powinnam sie martwić? Moze którąś z mam miała podobnie?
To bardzo niskie ryzyko mimo wszystko. Skonsultuj się z lekarzem, a jeśli chcesz być spokojna, możesz zrobić test typu NIPT. Niskie białko może oznaczać inne problemy w ciąży na przykład cukrzyca, nadciśnienie, preeklampsja, IUGR i pod tym kątem należy też monitorować ciążę.

To bardzo niskie ryzyko mimo wszystko. Skonsultuj się z lekarzem, a jeśli chcesz być spokojna, możesz zrobić test typu NIPT. Niskie białko może oznaczać inne problemy w ciąży na przykład cukrzyca, nadciśnienie, preeklampsja, IUGR i pod tym kątem należy też monitorować ciążę.
Lekarz mowi ze wszystko jest w porządku i wyniki sa jak najbardziej dobre. Niestety ja naleze do tych bardziej panikujących. Martwiło mnie nt ze jest blisko górnej granicy ale podobno w porównaniu z crl jest również ok. Ciaza rozwija się bardzo dobrze, dzidzia rośnie jak na drożdżach. Ja sama mam jedynie problem z tarczycą i przyjmuje euthyrox. Mam nadzieję ze dzidzia urodzi sie zdrowa 😊

Lekarz mowi ze wszystko jest w porządku i wyniki sa jak najbardziej dobre. Niestety ja naleze do tych bardziej panikujących. Martwiło mnie nt ze jest blisko górnej granicy ale podobno w porównaniu z crl jest również ok. Ciaza rozwija się bardzo dobrze, dzidzia rośnie jak na drożdżach. Ja sama mam jedynie problem z tarczycą i przyjmuje euthyrox. Mam nadzieję ze dzidzia urodzi sie zdrowa 😊
Mnie też wydaje się, że wyniki są jak najbardziej ok, nie widzę w nich nic specjalnie niepokojącego, niepotrzebnie zawracasz sobie głowę. 🤭 Ale wiadomo, różne rzeczy mogą się wydarzyć, każdy przypadek indywidualny. Zdrówka życzę i spokojnej ciąży!

Hej ....ja wczoraj otrzymalam wyniki badania genetycznego i jestem przerazona ..... mama 40lat badanie bylo robione w 12t4d ...
FHR 164ud/min,
CRL 61,4mm, NT 1,3mm,
wolne b-hCG 1,485MoM,
PAPP-A 0,942 MoM

trisomia 21 ryzyko podstawowe 1:70 ryzyko skorygowane 1:685 ,
trisomia 18 ryzyko podstawowe 1:168 ryzyko skorygowane 1:10545
trisomia 13 ryzyko podstawowe 1:527 ryzyko skorygowane 1:10545 (poprawione-przez nieuwagę źle wpisałam przepraszam)
Mam podwyzszone ryzyko jesli chodzi o ZD ... najchetniej zrobila bym amniopunkcje ale nie wiem czy bede mogla ... ogolnie jestem zaniepokojona wynikami dlatego ze dopiero po niedzieli bede mogla isc do ginekologa zeby mi objasnil co dalej i czy mam sie bac
Tak wogole sa to chyba jedne z gorszych badan jakie mozna zrobic ..tyle stresu ... milion mysli ....
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Hej ....ja wczoraj otrzymalam wyniki badania genetycznego i jestem przerazona ..... mama 40lat badanie bylo robione w 12t4d ...
FHR 164ud/min,
CRL 61,4mm, NT 1,3mm,
wolne b-hCG 1,485MoM,
PAPP-A 0,942 MoM

trisomia 21 ryzyko podstawowe 1:70 ryzyko skorygowane 1:685 ,
trisomia 18 ryzyko podstawowe 1:168 ryzyko skorygowane 1:10545
trisomia 13 ryzyko podstawowe 1:527 ryzyko skorygowane 1:97
Mam podwyzszone ryzyko jesli chodzi o ZD ... najchetniej zrobila bym amniopunkcje ale nie wiem czy bede mogla ... ogolnie jestem zaniepokojona wynikami dlatego ze dopiero po niedzieli bede mogla isc do ginekologa zeby mi objasnil co dalej i czy mam sie bac
Tak wogole sa to chyba jedne z gorszych badan jakie mozna zrobic ..tyle stresu ... milion mysli ....
Pozdrawiam
Nie masz podwyższone tylko obniżenie. Wyjściowe ryzyko dla kobiety w twoim wieku to 1:70,. A po badaniach masz 1:685, więc jak najbardziej na plus.
Ile masz lat ?

reklama
Z tego co kojarzę, to jeśli ryzyko jest większe niż 1:250 to dostajesz skierowanie na amnio. Zresztą w Twoim wieku to w ogóle chyba będzie za darmo. Zrób, będziesz spokojna. Nie słuchaj gadania, że jest ryzyko poronienia. To są legendy miejskie i bzdety powtarzane na forach, wypytaj lekarza o wszystko. Swoją drogą, nie dzwonił do Ciebie omówić wyników?

reklama
Do góry