reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Badania, Wizyty, USG :)

Dostałam przed chwila telefon z kliniki... złe wyniki, trysomia 21 1:302 Jestem załamana. Przerażona. Nie wiem co robić, więc ryczę... to jakiś koszmar jest.

reklama
to znaczy że ryzyko zespołu downa jest jak 1 do 302, że mam iść na wizytę do genetyka i że mam zdecydować czy bedziemy robić amniopunkcję gdzie ryzyko poronienia jest 1:200

Koszmar jakiś chole,,,ny koszmar

Mry jeśli okazało by się że jest trisomia to usunęła byś?? ( nie mam zamiaru cię oceniać) jeśli tak to zrobiła bym amniopunkcję jeśli nie to może bym zrobiła żeby wiedzieć ale nie koniecznie bo bała bym się poronienia. Ciężko okropnie teraz o tym myślec ale nadal masz szanse że to dziecko jest zdrowe. Tylko jedno na 302 dzieci z takimi wynikami jak twoje urodzi się chore. Na bank jest tu gdzieś grupa mam z trisomikami. Może spróbuj z nimi porozmawiać. Przykro mi że przechodzisz taki stres. :( tulę mocno

Nie wiem ale może konsultacja z innymi lekarzami?
A jak wyszły genetyczne?
Ja nie robiłam badań w tym 1 trymestrze bo bym i tak nie usunęła.

Mry, tak bardzo mi przykro :-( współczuję stresu, ale tak jak napisała Judy, to jeszcze nie musi oznaczać choroby, to tylko mówi, że jedno dziecko na 302 w identycznej sytuacji urodzi się chore... pozostałe 301 będzie statystycznie zdrowe.
A jak Ci wyszło usg, przypomnij? Przezierność karkowa i kostki nosowe?

Cześć. Czytam Was już od dość dawna. Sama miałam badanie genetyczne w zeszłym tygodniu, ale nie zdecydowałam się na test pappa, ponieważ czytałam wiele różnych,sprzecznych opinii na jego temat. My, z tego, co mówił mi mój lekarz, to wyniki testu pappa są wiarygodne tylko razem z wynikami usg genetycznego. I na podstawie tych 2 wyników obliczanie jest prawdopodobieństwo trisomii. Sam test pappa o niczym nie świadczy, więc skonsultuj się najpierw z lekarzem, który robił usg...

Mry możesz zrobic amniopunkcję i wtedy będziesz się zastanawiać. Pamiętaj że jeszcze nic nie jest przesądzone! Oby to był tylko nie potrzebny stres. &&& za was. Poszukaj jeszcze grupy mam z downami one wiedzą lepiej co ci doradzić. Strasznie mi przykro ale liczę że ta historia ma Happy end.

reklama
Nic niepokojącego na usg nie wyszło. A rozmawiałam właśnie z dr od usg.on jest też specjalista od pappa.

Czuje bezsilność.

Do góry