reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Badania, Wizyty, USG :)

Kamisia871 zespół Downa to najlżejsza trisomia która może się trafić z tych trzech które badają z krwii i potem usg. Ja nie robiłam z tych samych powodów co ty. I tak nie usunę, ale teraz sobie pomyślałam czy gdyby to była trisomia inna niż ZD i dziecko zmarloby przed urodzeniem czy lekarze by to zbadali? Chyba tak i przy kolejnej ciąży badania byłyby za free.

Myślę,że szukali by przyczyny więc wszystkie badania wchodziły by w grę,tak mi sie wydaje. Ale nie myślmy o takich scenariuszach :-)

reklama
Dziewczyny, usg prenatalne, zwane też genetycznym to zwykłe usg tylko wykonane na dobrym sprzęcie. W trakcie takiego badania lekarz może dokładnie sprawdzić przezierność karku i obecność kości nosowej (w I trymestrze), a także ustalić obecność i prawidłowość budowy innych ważnych narządów, m.in. serca, budowę pępowiny (czy nie ma przepukliny, czy nie jest przyrośnięta np do błon płodowych), przepływy żylne i tętnicze. Ja tez bym nie usunęła ciąży mimo stwierdzonych wad genetycznych ale są również wady które można naprawić jeszcze przed urodzeniem dziecka. Dlatego wykonuję te badania. NFZ refunduje po jednym usg prenatalnym w trymestrze czyli teraz 11-14 tc, następne będzie połówkowe ok 20 tyg i potem chyba coś ok 30 tyg.
Ja mam jeszcze inną sytuację, gdyż chodzę do jednego gina na NFZ, a do drugiej pani dr prywatnie. Dlaczego spytacie ;) otóż mam bardzo złe doświadczenia związane z poprzednim porodem i wiem, że mając lekarza pracującego w danym szpitalu jest się inaczej traktowanym niż jak się przychodzi z ulicy. Tak było bynajmniej w moim przypadku - chodziłam wtedy tylko na NFZ do tego lekarza w przychodni osiedlowej. Ogólnie jestem zadowolona z prowadzenia przez niego ciąży, skierowania na badania i usg też zawsze dawał bez problemu. Tak jest i teraz. Badania mam za darmo, tylko za te drugie wizyty prywatne płacę i usg wykonuje prywatnie bo jest lepszy sprzęt. Koszt niestety spory bo wyzyta u tej pani dr w szpitalu 180 zł, a usg jeszcze gdzie indziej 220. Ale te usg tylko 3 się robi więc dam radę ;)

W dani prywatna służba zdrowia prawie nie istnieje. Trochę mi szkoda bo mimo dobrej opieki jest tu np rejon do położnej i chodzisz gdzie ci każą. Pierwszą miałam super. Poród też mi odbierała. Tylko teraz należę pod inny rejon i nie wiem na kogo trafię więc w rezultacie jakby mi nie podeszła to jej nie zmienię. Usg są dwa przez całą ciąże i już raz prywatnie robiłam. Chciałam sprawdzić serduszko. Tylko to duże miasto a raptem dwa miejsca gdzie robią prywatnie usg. Poprostu tu ludzi dziwi prywatna służba zdrowia bo po co płacić dwa razy i nie ma takiego szalonego popytu jak w Pl.

Judy tu w NL też prywatnie jest rzadko spotykane, i tak jak chcę coś ekstra (pappa) to muszę zapłacić. Co do położnej to mogę wybrać sama jeśli jest więcej niż jedna praktyka w regionie. W pierwszej ciąży tak było, teraz znalazłam tylko jedną firmę więc wyboru nie miałam.
Czy w Danii też musisz mieć ekstra ubezpieczenie żeby rodzic w szpitalu?

Heeej dziewczyny. No my już po badaniach. Dzidzia ma się dobrze ma dopiero 2 i pół cm. :) widzieliśmy nóżki rączki, nawet się ruszalo. :) na prenatalne mam się umówić na 16 lub 17 grudnia. :)

Lilly nie. Wybieram szpital czy dom i jest za free. O ile opieka tu jest taka sobie to szpital klasa. Po porodzie drugiego dziecka wypuszczają po 2-4h. Przy pierwszym max 2 doby. Moja mała straciła puls i urodziła się w bezdechu więc my byliśmy dłużej.
Paulina super wieści :)

reklama
Do góry