reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

badania prenatalne

Dziewczyny mam wyniki z badań prenatalnych i jestem załamana:(
Trisomia 21 1:8
Trisomia 18 1:1015
Trisomia 13 1:395

FHR 173 ud/min
CRL 58,9 MM
NT 1,7MM

Proszę o radę czy robić aminopunkcję?

Ostatnia edycja:
reklama
reklama
Podstawa medyczna? Chciałabym ją poznać dla własnej ciekawości.

@SalsaPL o tym samym myślałam, nawet jeśli ja tam nigdy nie będę to cześć mnie owszem :D
Hmmm masz to wyraźnie napisane w wyniku swoich badań a na dole jest bibliografia

Załączniki

• Screenshot_2019-07-01-22-38-52-505_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2019-07-01-22-38-52-505_com.android.chrome.jpg
    410,8 KB · Wyświetleń: 2 019
Znam swój wynik i zapiski idealnie, ale nadal mnie nie przekonuje to co piszesz, że to TYLKO statystyka. Gdyby tak było to czekałabym na amniopunkcję. Nie jest prawnie testem diagnostycznym i nie mogą zapisywać wyników inaczej.

Podstawowa różnica polega na tym, że test PAPP-A jest badaniem biochemicznym, a test NIFTY badaniem genetycznym o wysokiej czułości.

Test PAPP-A – bada stężenie dwóch hormonów we krwi matki
Tymi hormonami są białko PAPP-A i wolna podjednostka gonadotropiny kosmówkowej ßhCG. Nieprawidłowy poziom tych substancji we krwi kobiety – a nie płodu – wskazuje na zwiększone prawdopodobieństwo wystąpienia zespołu wad wrodzonych u dziecka.

Test NIFTY – bada DNA dziecka
Innowacyjność testu NIFTY polega na tym, że bada się w nim materiał genetyczny dziecka, ale bez pobierania od niego próbki. DNA pozyskuje się bowiem z krwi matki, w której pływa ono mniej więcej już od 4 tygodnia ciąży. Badanie to jest dokładniejsze od jakiegokolwiek innego przesiewowego badania prenatalnego, również od testu PAPP-A.
Znam swój wynik i zapiski idealnie, ale nadal mnie nie przekonuje to co piszesz, że to TYLKO statystyka. Gdyby tak było to czekałabym na amniopunkcję. Nie jest prawnie testem diagnostycznym i nie mogą zapisywać wyników inaczej.
Hmmm masz to wyraźnie napisane w wyniku swoich badań a na dole jest bibliografia

Myślę, że każdy świadomie podejmuje decyzje o dogodnym dla niego badaniu. Szuka wiarygodnych informacji i szacuje ryzyko, mając na uwadze możliwość błędu, ryzyko powikłań itd. Dlatego nie rozumiem, dlaczego niektórzy tak uporczywie chcą komuś wbić do głowy, że szkoda na takie badania kasy :)
Osobiście uwazam, że jeśli kogoś nie stać, nie ufa mimo wszystko takim testom i jest w stanie czekać to powinien się zdecydować na amniopunkcję. Ja nie chciałam czekać 7 tygodni, bo bym się umeczyla. Decyzje o NIFTY podjęłam świadomie i na zimno.

Inna bajka niż pappa.
W pappie wystarczy, że jestem stara i już lvl up
Dlatego potrzeba bardzo doświadczonego ginekologa do interpretacji wyniku. I jeszcze raz podkreslę, że pappa mówi dużo więcej, także tego, czego nie powie nipt. A badanie wolnego płodowego dna też ma swoje "ograniczenia" zafałszowujace wynik: Link do: Testy NIPT i ich NIEwielka wartość diagnostyczna

Dla jasności, nie jestem przeciw badaniu nipt. Fajnie, gdyby wszystko było dostępne dla każdego. Ale jestem za pełną świadomością tego jakie ograniczenia i jakie zalety ma każde z badań. Nie demonizowałabym testu pappa ani nie gloryfikowała nipt. Zapewne za jakiś czas ten drugi zastąpi test pappa. Nadal jednak pozostanie jedynie badaniem przesiewowym i trzeba być tego świadomym w pełni, że określa tylko ryzyko. Tak samo trzeba być świadomym, że pappa może wskazywać na problemy łożyskowe, którym można wcześniej przeciwdziałać, a nie gdy jest już za późno. Ale to wie tylko ten, kogo dotknęły mniej lub bardziej tragiczne skutki złej pracy łożyska.

Posiłkujesz sie artykułem zaczynającym sie w tonie "nie znam sie ale.."
Nie ma to jak dla mnie zadnej wartości merytorycznej. Jestem inżynierem i dla mnie liczy sie cos wiecej, do przeprowadzenia chociazby wymiany zdań, niż czyjeś widzimisie. A takich opinii niestety w necie jest wiecej niż wartościowych tresci.
Na prowadzenie ciazy wydaje okolo 3 tys na mc. Test Nifty nie jest jakos strasznie dla mnie drogi, ale przemawia do mnie
Dlatego potrzeba bardzo doświadczonego ginekologa do interpretacji wyniku. I jeszcze raz podkreslę, że pappa mówi dużo więcej, także tego, czego nie powie nipt. A badanie wolnego płodowego dna też ma swoje "ograniczenia" zafałszowujace wynik: Link do: Testy NIPT i ich NIEwielka wartość diagnostyczna

Dla jasności, nie jestem przeciw badaniu nipt. Fajnie, gdyby wszystko było dostępne dla każdego. Ale jestem za pełną świadomością tego jakie ograniczenia i jakie zalety ma każde z badań. Nie demonizowałabym testu pappa ani nie gloryfikowała nipt. Zapewne za jakiś czas ten drugi zastąpi test pappa. Nadal jednak pozostanie jedynie badaniem przesiewowym i trzeba być tego świadomym w pełni, że określa tylko ryzyko. Tak samo trzeba być świadomym, że pappa może wskazywać na problemy łożyskowe, którym można wcześniej przeciwdziałać, a nie gdy jest już za późno. Ale to wie tylko ten, kogo dotknęły mniej lub bardziej tragiczne skutki złej pracy łożyska.

reklama
Posiłkujesz sie artykułem zaczynającym sie w tonie "nie znam sie ale.."
Nie ma to jak dla mnie zadnej wartości merytorycznej. Jestem inżynierem i dla mnie liczy sie cos wiecej, do przeprowadzenia chociazby wymiany zdań, niż czyjeś widzimisie. A takich opinii niestety w necie jest wiecej niż wartościowych tresci.
Na prowadzenie ciazy wydaje okolo 3 tys na mc. Test Nifty nie jest jakos strasznie dla mnie drogi, ale przemawia do mnie
Chyba artykułu nie przeczytałaś ze zrozumieniem i warto by było sprawdzić- kto jest autorem wpisu ;) i spojrzeć do cytowań.
Wrzuciłam artykuł przystępnie napisany dla laika ukazujący drugą stronę medalu- właśnie dla pełnej świadomości. Zwłaszcza, że dla niektórych te 2-3tys zł to sporo, więc dobrze wtedy wiedzieć dokładnie za co się płaci.

Do góry