reklama
caltha
Fanka BB :)
Kalkulacja, kalkulacja. O nifty pro muszę poczytać, ale to pewnie tylko rozszerzenie. I tak mam pewność, że mojej wady nie wykryje, mimo że jest duża.Wlasnie to nie kalkulacja. Pozatym w Nifty pro zdaje mi sie ze jest to tez wykrywane. W samym Nifty nie wszystko było
reklama
Kalkulacja, kalkulacja. O nifty pro muszę poczytać, ale to pewnie tylko rozszerzenie. I tak mam pewność, że mojej wady nie wykryje, mimo że jest duża.
Co bada test NIFTY? Prenatalne badanie o wysokiej czułości
Co bada test NIFTY pro? 94 choroby i płeć. Sprawdź listę chorób genetycznych badanych w NIFTY pro oraz na czym polegają. NIFTY pro w ciąży pojedynczej i bliźniaczej
badaniaprenatalne.pl
caltha
Już przeczytałam- nifty pro też jest tylko testem przesiewowym i poszerzonym o kilka chorób genetycznych i nic więcej. Przesiewowy czyli nie jest badaniem diagnostycznym, czyli nadal to tylko statystyka. Każdy powinien mieć tego świadomość, zwłaszcza że sporo kosztuje.
U
użytkownik 176
Gość
To nadal kalkulacja tylko. Bardziej dokładna, ale kalkulacja. W wyniku jest podane ryzyko, a nie konkretnie czy dana wada występuje, czy nie.
Wlasnie to nie kalkulacja. Pozatym w Nifty pro zdaje mi sie ze jest to tez wykrywane. W samym Nifty nie wszystko było
Ale nie jest gdybaniem jak pappa
To nadal kalkulacja tylko. Bardziej dokładna, ale kalkulacja. W wyniku jest podane ryzyko, a nie konkretnie czy dana wada występuje, czy nie.
Wiadomo, że w ciągu ostatniego półwiecza medycyna zyskała nowe i ulepszone narzędzia i metody oceny, czy płód może mieć - lub ma - szereg chorób genetycznych i wrodzonych. Postępy te są wynikiem nowych lub ulepszonych metod pozyskiwania danych o płodzie oraz nowych lub ulepszonych możliwości interpretacji tych danych. Postępy te oznaczają, że więcej informacji na temat anatomii płodu, profilu genetycznego i zdrowia może być dostępnych dziś niż kiedykolwiek wcześniej, często jeszcze w bardzo wczesnej ciąży. Można zajrzeć Link do: Badania prenatalne - Rodzaje, przebieg i wyniki - Ciąża, poród, laktacja, zdrowie i wychowanie dziecka
Pomimo tych znaczących postępów technologicznych jakość informacji, które dają dane, może się znacznie różnić. Czasami można postawić ostateczną diagnozę, ale nawet w tych przypadkach fenotypowa prezentacja (jak stan wpływa na dziecko) może się znacznie różnić. Niektóre wyniki wskazują tylko na zwiększone ryzyko wystąpienia choroby. Inne rodzaje wyników są tak rzadkie lub słabo poznane, że trudno jest się upewnić, co jeśli ewentualny wpływ różnicy genetycznej miałby na dziecko. W odpowiedzi na postęp technologiczny i zróżnicowany charakter informacji, które mogą być udostępniane pacjentom. W sumie to brakuje sporo regulacji na ten temat. W badaniach prenatalnych najlepsze jest często to, że dają wynik statystyczny. Co mam zrobić, jak istnieje np. 10% szans na jakąś wadę dziecka? Dla mnie osobiście takie badania są do d..py.
Pomimo tych znaczących postępów technologicznych jakość informacji, które dają dane, może się znacznie różnić. Czasami można postawić ostateczną diagnozę, ale nawet w tych przypadkach fenotypowa prezentacja (jak stan wpływa na dziecko) może się znacznie różnić. Niektóre wyniki wskazują tylko na zwiększone ryzyko wystąpienia choroby. Inne rodzaje wyników są tak rzadkie lub słabo poznane, że trudno jest się upewnić, co jeśli ewentualny wpływ różnicy genetycznej miałby na dziecko. W odpowiedzi na postęp technologiczny i zróżnicowany charakter informacji, które mogą być udostępniane pacjentom. W sumie to brakuje sporo regulacji na ten temat. W badaniach prenatalnych najlepsze jest często to, że dają wynik statystyczny. Co mam zrobić, jak istnieje np. 10% szans na jakąś wadę dziecka? Dla mnie osobiście takie badania są do d..py.
Ostatnia edycja:
Wena
Zaciekawiona BB
Gdyby to była tylko statystyka/kalkulacja to genetycy zalecaliby jedynie badania inwazyjne. Warto o NIFTY najpierw poczytać, porozmawiać z genetykiem, na dole mojego wyniku jest też informacja jak to działa. Mam wrazenie, że tego typu badania skreślają osoby (i odradzają je innym), które go w ogóle nie wykonywały Każdy ma wybór, nie nam oceniać. Nie wszyscy chcą się poddać badaniom diagnostycznym = inwazyjnym.
Uwazam, że jeśli po USG genetycznym jest wskazanie do dodatkowych testów to:
a) zrobić NIFTY zamiast PAPPa
b) dać sobie spokój
b) dać sobie spokój
Ostatnia edycja:
caltha
Jest, tylko mniejszymAle nie jest gdybaniem jak pappa
caltha
Tylko to test nie dla każdego, np. dla mnie nie. I tak, rozmawiałam z genetykiem, nawet dwoma. Sama też jestem genetykiem, tylko nie od ludzi, ale mechanizmy genetyki działają tak samo u wszystkich organizmów eukariotycznych.Gdyby to była tylko statystyka/kalkulacja to genetycy zalecaliby jedynie badania inwazyjne. Warto o NIFTY najpierw poczytać, porozmawiać z genetykiem, na dole mojego wyniku jest też informacja jak to działa. Mam wrazenie, że tego typu badania skreślają osoby (i odradzają je innym), które go w ogóle nie wykonywały Każdy ma wybór, nie nam oceniać. Nie wszyscy chcą się poddać badaniom diagnostycznym = inwazyjnym.
b) dać sobie spokój
reklama
Ja robie Nifty przed Pappą. Gebetyczne mam na 11.07. Wiec licze że do tego czasu bede miała wyniki.
Jutro pobierają krew i 10ml mnie będzie w Hongkongu
Jutro pobierają krew i 10ml mnie będzie w Hongkongu
Gdyby to była tylko statystyka/kalkulacja to genetycy zalecaliby jedynie badania inwazyjne. Warto o NIFTY najpierw poczytać, porozmawiać z genetykiem, na dole mojego wyniku jest też informacja jak to działa. Mam wrazenie, że tego typu badania skreślają osoby (i odradzają je innym), które go w ogóle nie wykonywały Każdy ma wybór, nie nam oceniać. Nie wszyscy chcą się poddać badaniom diagnostycznym = inwazyjnym.
b) dać sobie spokój