reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Badania - jakie i kiedy?

hey a zawsze sondę dopochwową lekarz ubiera w prezerwatywę??? bo kilka razy miałam z prezerwatywą a jak byłam u innego lekarza to trzymał to w jakimś płynie potem wycierał potem czymś psikał potem znowu wycierał i nie zakładał gumki

reklama
Caro ja miałam takie bóle przy grypie w niedzielę i pojechałam z tym do szpitala. Tam lekarz mnie DOKŁADNIE zbadał ginekologicznie i zrobił KTG. Stwierdził, że wszystko ok, ale mam brać No-spę 3 x 1. Bóle przeszły jak się spokojnie wyleżałam przez cały dzień (tylko na siku wstawałam) i dzisiaj byłam u swojej ginki, która też mnie badała, zrobiłą KTg i skierowała na USG. Ja bym na Twoim iejscu poszła do inneg lekarza. Lepiej dmuchać na zimne, a jak masz zmienić lekarza to już lepije teraz niż przed samym porodem :) Trzymam kciuki za zdrówko i za to,zeby było jak najlepiej. Pozdrawiam

Hmm, jak moze gin stwierdzic dlugosc szyjki bez usg? Jak mi badali, to podczas badania "palcowego" lekarz ustalil tylko ze szyjka jest twarda i nie ma rozwarcia, natomiast jej dlugosc ustalil wlasnie na dopochwowym usg.

Faktycznie dopochwowe usg jest ok, zwlaszcza w porownaniu do wziernikow albo badania palcowego, ktore dla mnie sa zawsze strasznie bolesne. Natomiast w usg brzusznym dla mnie nieprzyjemny jest tylko i wylacznie zimny zel, bo lekarz jeszcze nigdy mi brzucha mocno nie uciskal.

gin u mnie pisze 2/0/0 tzn długość czyjki 2, rozwarcie zewn 0 rozwarcie wewn 0
i to po badaniu palcowym.
rozwarcie wewn jest w domysle bardziej, bo to można stwierdzić głównie na usg.

oczywiście długość w cm jest subiektywna, zalezna od ich paluszków, ale dają rade zmierzyć.

w chwili wjazdu na salę porodową (cc) miałam 0/3/3

dziekuje wam jeszcze raz.... bole troche ustaly za to teraz kregoslup strasznie dokucza wiec dlugo siedziec na forum nie bede :-) 17.10 mam nastepna wizyte u lekarza wiec wypytam sie go dokladnie co i jak ...
jezeli bole wroca pojade do szpitala .........na kontrole........moze rzeczywiscie wszystko w porzadku jest a ja tylko przesadzam,... ale 2-3 dniowa kontrola w szpitalu by mi nie zaszkodzila a moze i nawet pomogla no ..ale ..jak lekarze nie stwierdzaja takiej potrzeby no to przeciez nie bede sie z nimi klucila :-) chociaz moim zdaniem powinni mi jakies USG zrobic co z tego ze na KTG nie wystapily skurcze a moze cos w brzuchu sie dzieje ??... "odpukac" ..ja mam jak zawsze dobre mysli a szpitali unikam jak ognia :-) a ze to moja pierwsza ciaza jest chce jak najlepiej i dlatego z kazdym bolem prosze sie kogos o porade :-) pozdrawiam ... :)

Agao, ja też miałam ciężki problem jak to jest z tą gumką. raz nawet miałam ginowi powiedzieć że chyba czegoś zapomniał :) ale mi trochę niezręcznie było. z drugiej strony jak pomyślałam że zapomniał rzeczywiście to mnie dreszcze przeszły ze strachu... ale lekarze mają to chyba we krwi ( mam taką nadzieję) - albo gumka, albo płyn dezynfekujący.
ale to już chyba nas nie dotyczy, bo dzieciaczki raczej za duże na dopochwowe..

Azik no i to dwa razy na KTG go "złapali" raz w szpitalu a raz dzisiaj. Słyszałam, ze dzidzię można już "uchwycić" w 10 t.c. tylko lekarze nie chcą robić, ale czy to prawda to ja nie wiem .....
Caro na pewno będzie wszytsko w porządku :)

w szpitalu tłumaczyli, że nie, gdyż zwiększa to możliwość wystąpienia skurczy, ze względu na drażnienie brzusia (trzeba długo szukać i macać brzusio - a brzusia macać i głaskać nie wolno, bo zwieksza sie wydzielanie oksytocyny i powoduje skurcze)
ja wiem że u mnie teraz to trudno tym do mierzenia tętna złapać a co dopiero utrzymać ktg przez 20-30 minut, poprzednim razem zaczęli mi robić od 20 tygodnia. wczesniej wierzyli na słowo, ze skurcze są , albo widzieli naocznie ;) jacy spotrzegawczy...

ale musisz mieć olbrzymka, jak daje sie tak podsłuchiwać ;)

reklama
Azikale ja nie miałam KTG na sobie 20 minut tylko chwilkę, żeby się upewnić, że dzidzi serduszko bije. A dzisiaj pani doktor najpier słyszała pępowinę, potem moje tętno a potem dzidzulka(o wszystkim mnie informowała). Wszystko trwało może 1,5 minutki, tak szybciutko znajdywali. Azik Ty mnie nie strasz z tym olbrzymkiem, bo jak ja Go urodzę ;) Z resztą jutro USG to napiszę ile ma i waży :D

Do góry