hey a zawsze sondę dopochwową lekarz ubiera w prezerwatywę??? bo kilka razy miałam z prezerwatywą a jak byłam u innego lekarza to trzymał to w jakimś płynie potem wycierał potem czymś psikał potem znowu wycierał i nie zakładał gumki
reklama
Mama Boo
Mama Zinella i Whitmona
Caro ja miałam takie bóle przy grypie w niedzielę i pojechałam z tym do szpitala. Tam lekarz mnie DOKŁADNIE zbadał ginekologicznie i zrobił KTG. Stwierdził, że wszystko ok, ale mam brać No-spę 3 x 1. Bóle przeszły jak się spokojnie wyleżałam przez cały dzień (tylko na siku wstawałam) i dzisiaj byłam u swojej ginki, która też mnie badała, zrobiłą KTg i skierowała na USG. Ja bym na Twoim iejscu poszła do inneg lekarza. Lepiej dmuchać na zimne, a jak masz zmienić lekarza to już lepije teraz niż przed samym porodem Trzymam kciuki za zdrówko i za to,zeby było jak najlepiej. Pozdrawiam
A
azik
Gość
mamaboo, uchwycili ci łobuza już na ktg?
Hmm, jak moze gin stwierdzic dlugosc szyjki bez usg? Jak mi badali, to podczas badania "palcowego" lekarz ustalil tylko ze szyjka jest twarda i nie ma rozwarcia, natomiast jej dlugosc ustalil wlasnie na dopochwowym usg.
Faktycznie dopochwowe usg jest ok, zwlaszcza w porownaniu do wziernikow albo badania palcowego, ktore dla mnie sa zawsze strasznie bolesne. Natomiast w usg brzusznym dla mnie nieprzyjemny jest tylko i wylacznie zimny zel, bo lekarz jeszcze nigdy mi brzucha mocno nie uciskal.
Faktycznie dopochwowe usg jest ok, zwlaszcza w porownaniu do wziernikow albo badania palcowego, ktore dla mnie sa zawsze strasznie bolesne. Natomiast w usg brzusznym dla mnie nieprzyjemny jest tylko i wylacznie zimny zel, bo lekarz jeszcze nigdy mi brzucha mocno nie uciskal.
A
azik
Gość
gin u mnie pisze 2/0/0 tzn długość czyjki 2, rozwarcie zewn 0 rozwarcie wewn 0
i to po badaniu palcowym.
rozwarcie wewn jest w domysle bardziej, bo to można stwierdzić głównie na usg.
oczywiście długość w cm jest subiektywna, zalezna od ich paluszków, ale dają rade zmierzyć.
w chwili wjazdu na salę porodową (cc) miałam 0/3/3
i to po badaniu palcowym.
rozwarcie wewn jest w domysle bardziej, bo to można stwierdzić głównie na usg.
oczywiście długość w cm jest subiektywna, zalezna od ich paluszków, ale dają rade zmierzyć.
w chwili wjazdu na salę porodową (cc) miałam 0/3/3
Caro18
Fanka BB :)
dziekuje wam jeszcze raz.... bole troche ustaly za to teraz kregoslup strasznie dokucza wiec dlugo siedziec na forum nie bede :-) 17.10 mam nastepna wizyte u lekarza wiec wypytam sie go dokladnie co i jak ...
jezeli bole wroca pojade do szpitala .........na kontrole........moze rzeczywiscie wszystko w porzadku jest a ja tylko przesadzam,... ale 2-3 dniowa kontrola w szpitalu by mi nie zaszkodzila a moze i nawet pomogla no ..ale ..jak lekarze nie stwierdzaja takiej potrzeby no to przeciez nie bede sie z nimi klucila :-) chociaz moim zdaniem powinni mi jakies USG zrobic co z tego ze na KTG nie wystapily skurcze a moze cos w brzuchu sie dzieje ??... "odpukac" ..ja mam jak zawsze dobre mysli a szpitali unikam jak ognia :-) a ze to moja pierwsza ciaza jest chce jak najlepiej i dlatego z kazdym bolem prosze sie kogos o porade :-) pozdrawiam ...
jezeli bole wroca pojade do szpitala .........na kontrole........moze rzeczywiscie wszystko w porzadku jest a ja tylko przesadzam,... ale 2-3 dniowa kontrola w szpitalu by mi nie zaszkodzila a moze i nawet pomogla no ..ale ..jak lekarze nie stwierdzaja takiej potrzeby no to przeciez nie bede sie z nimi klucila :-) chociaz moim zdaniem powinni mi jakies USG zrobic co z tego ze na KTG nie wystapily skurcze a moze cos w brzuchu sie dzieje ??... "odpukac" ..ja mam jak zawsze dobre mysli a szpitali unikam jak ognia :-) a ze to moja pierwsza ciaza jest chce jak najlepiej i dlatego z kazdym bolem prosze sie kogos o porade :-) pozdrawiam ...
Agao, ja też miałam ciężki problem jak to jest z tą gumką. raz nawet miałam ginowi powiedzieć że chyba czegoś zapomniał ale mi trochę niezręcznie było. z drugiej strony jak pomyślałam że zapomniał rzeczywiście to mnie dreszcze przeszły ze strachu... ale lekarze mają to chyba we krwi ( mam taką nadzieję) - albo gumka, albo płyn dezynfekujący.
ale to już chyba nas nie dotyczy, bo dzieciaczki raczej za duże na dopochwowe..
ale to już chyba nas nie dotyczy, bo dzieciaczki raczej za duże na dopochwowe..
Mama Boo
Mama Zinella i Whitmona
Azik no i to dwa razy na KTG go "złapali" raz w szpitalu a raz dzisiaj. Słyszałam, ze dzidzię można już "uchwycić" w 10 t.c. tylko lekarze nie chcą robić, ale czy to prawda to ja nie wiem .....
Caro na pewno będzie wszytsko w porządku
Caro na pewno będzie wszytsko w porządku
A
azik
Gość
w szpitalu tłumaczyli, że nie, gdyż zwiększa to możliwość wystąpienia skurczy, ze względu na drażnienie brzusia (trzeba długo szukać i macać brzusio - a brzusia macać i głaskać nie wolno, bo zwieksza sie wydzielanie oksytocyny i powoduje skurcze)
ja wiem że u mnie teraz to trudno tym do mierzenia tętna złapać a co dopiero utrzymać ktg przez 20-30 minut, poprzednim razem zaczęli mi robić od 20 tygodnia. wczesniej wierzyli na słowo, ze skurcze są , albo widzieli naocznie jacy spotrzegawczy...
ale musisz mieć olbrzymka, jak daje sie tak podsłuchiwać
ja wiem że u mnie teraz to trudno tym do mierzenia tętna złapać a co dopiero utrzymać ktg przez 20-30 minut, poprzednim razem zaczęli mi robić od 20 tygodnia. wczesniej wierzyli na słowo, ze skurcze są , albo widzieli naocznie jacy spotrzegawczy...
ale musisz mieć olbrzymka, jak daje sie tak podsłuchiwać
reklama
Mama Boo
Mama Zinella i Whitmona
Azikale ja nie miałam KTG na sobie 20 minut tylko chwilkę, żeby się upewnić, że dzidzi serduszko bije. A dzisiaj pani doktor najpier słyszała pępowinę, potem moje tętno a potem dzidzulka(o wszystkim mnie informowała). Wszystko trwało może 1,5 minutki, tak szybciutko znajdywali. Azik Ty mnie nie strasz z tym olbrzymkiem, bo jak ja Go urodzę Z resztą jutro USG to napiszę ile ma i waży