reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

"babciowe"

Będzie się należało, ale musisz wybrać świadczenie RKO lub aktywnie w żłobku.

RKO dostajesz do ręki 1000 zł prez rok lub 500 zł przez dwa lata (nie wiem co wybrałaś). A w aktywnie w żłobku to placówka dostanie opłatę za pobyt max 1500zl. Za wyżywienie płacisz już sama. Żłobek nie może być droższy niż 2200zł za pobyt miesięcznie.

Żłobkowe jest niezależne od pracy rodzica. Nie trzeba pracować by dostać żłobkowe. Wymaganie pracy jest tylko przy aktywnym rodzicu.
A jeśli ktoś pobierał RKO (I już skończył, bo brał 1000 zł rok), to może wziąć żłobkowe? Czy już nie, bo wybrał wcześniej RKO?

reklama
A jeśli ktoś pobierał RKO (I już skończył, bo brał 1000 zł rok), to może wziąć żłobkowe? Czy już nie, bo wybrał wcześniej RKO?

Żłobkowe i aktywnie w pracy nie mają max progu finansowania więc jak najbardziej.
Dlatego byli ludzie którym np i tak opłacało by się bardziej RKO bo wzięli by po 1000, z tego żłobek darmowy albo np 300-400zl a 600 zostawało w kieszeni np na wyżywienie czy przyjemności ogolnie i po roku aktywnie w żłobku. W aktywnie w żłobku nic nie zostaje.

Zaczynam mega szanować żłobek prywatny który jest obok mnie i na stronie ma wyraźnie napisane, że nie ma podwyżki czesnego na rok 2024/2025 i nadal jest to 1050zł

Żłobkowe i aktywnie w pracy nie mają max progu finansowania więc jak najbardziej.
Dlatego byli ludzie którym np i tak opłacało by się bardziej RKO bo wzięli by po 1000, z tego żłobek darmowy albo np 300-400zl a 600 zostawało w kieszeni np na wyżywienie czy przyjemności ogolnie i po roku aktywnie w żłobku. W aktywnie w żłobku nic nie zostaje.

Zaczynam mega szanować żłobek prywatny który jest obok mnie i na stronie ma wyraźnie napisane, że nie ma podwyżki czesnego na rok 2024/2025 i nadal jest to 1050zł
Ja wszystkie żłobki co u nas sprawdzam to mają teraz czesne typu 1500, 1570 😆

Jezu,gdzie Wy macie takie tanie żłobki?
U Nas to 1800-2100 zł.
Obrzeża miasta dużego. W centrum faktycznie ceny są większe. Ale my mieszkamy na samych obrzeżach, więc pewnie dlatego inaczej
Kurde a weź miej bliźniaki i żłobek po 2100 od dziecka plus wyżywienie jeszcze 🤣 masakra

Do góry