reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

"babciowe"

Nie, już jest informacja na stronie warszawskich żłobków że aby uczeszczac do tak zwanych publicznych bezpłatnych żłobków trzeba złożyć wniosek o aktywnie w żłobku. A nie można brać równocześnie dwóch świadczeń z tego samego programu.

Ale to Warszawa zrobiła zwyżkę z 0 do 1500zł?
Bo jeszcze kilka dni temu było info, że podwyżki nie będzie.

reklama
Liczyłas, że będzie 1500 na żłobek i 1500 dodatkowo ? :)

Aż tak dobrze nie ma :)

Nie. Żłobki Warszawskie od kilku lat nie miały opłaty za pobyt. Była ona z budżetu miasta i tak jak mówię miało nie być podwyżki. Jeżeli żłobek nie ma opłaty przysługuje aktywnie w domu ponieważ nie można brać aktywnie w żłobku jeżeli nie ma w nim czesnego.

Dobra czytam, że jest faktycznie taki pomysł, ale nie mogę znaleźć czy faktycznie to przeszło (jestem na spacerze z synem). Biorąc pod uwagę nastroje z czymś takim w innych miastach. Poczekałabym spokojnie do października.

Liczyłas, że będzie 1500 na żłobek i 1500 dodatkowo ? :)

Aż tak dobrze nie ma :)
Nie. Pytałam o "aktywni w domu" (a nie o "aktywni w pracy") w kontekście tego, że od kilku lat żłobki warszawskie są za darmo bez programu rządowego. Pytanie chyba głupie nie było, skoro rada miasta będzie podejmowac w tej sprawie uchwalę. Jak dla mnie, to mogliby zostawić w Wawie żłobki za darmo a rodzicom przelewać jeszcze 500. Nie czułabym się urażona, mimo że nie jestem z Warszawy i nie mam w rodzinie nikogo, kto byłyby beneficjentem. Ale rozumiem decyzję radnych, bo to mnóstwo hajsu. Oby spożytkowali ten budżet na coś co się ludziom przyda.

Osobiście to liczyłam, że mi odliczą pobrane RKO i wcale nie dostanę 1500 tylko 1000, także z tej perspektywy powinnam być zachwycona. A zachwycona nie jestem, bo nie cierpię takiego pokretnego prawa. Sprawa żłobków warszawskich tylko dokłada się do mojej opinii, mimo że wlasciwie dla rodzicow nic nie zmienia (poza koniecznością wypełniania wniosku).

Miałabym ubaw, gdyby rada miasta st. Wawy jeszcze nie zdążyła przed 1 października wprowadzić opłaty 1500 za żłobek i jednak rodzice by mogli wystąpić o 500 na konto :)

Nie. Pytałam o "aktywni w domu" (a nie o "aktywni w pracy") w kontekście tego, że od kilku lat żłobki warszawskie są za darmo bez programu rządowego. Pytanie chyba głupie nie było, skoro rada miasta będzie podejmowac w tej sprawie uchwalę. Jak dla mnie, to mogliby zostawić w Wawie żłobki za darmo a rodzicom przelewać jeszcze 500. Nie czułabym się urażona, mimo że nie jestem z Warszawy i nie mam w rodzinie nikogo, kto byłyby beneficjentem. Ale rozumiem decyzję radnych, bo to mnóstwo hajsu. Oby spożytkowali ten budżet na coś co się ludziom przyda.

Osobiście to liczyłam, że mi odliczą pobrane RKO i wcale nie dostanę 1500 tylko 1000, także z tej perspektywy powinnam być zachwycona. A zachwycona nie jestem, bo nie cierpię takiego pokretnego prawa. Sprawa żłobków warszawskich tylko dokłada się do mojej opinii, mimo że wlasciwie dla rodzicow nic nie zmienia (poza koniecznością wypełniania wniosku).

Miałabym ubaw, gdyby rada miasta st. Wawy jeszcze nie zdążyła przed 1 października wprowadzić opłaty 1500 za żłobek i jednak rodzice by mogli wystąpić o 500 na konto :)

No ja np mogę wziąć RKO i co? Nagle mam płacić z wlanej kieszeni ponad dwa tysiące za żłobek publiczny 🤯 Noo dla mnie to jest dla mediów mocno. Szczególnie, że w innych miastach nie skończyło się to dla nich korzystnie

No ja np mogę wziąć RKO i co? Nagle mam płacić z wlanej kieszeni ponad dwa tysiące za żłobek publiczny 🤯 Noo dla mnie to jest dla mediów mocno. Szczególnie, że w innych miastach nie skończyło się to dla nich korzystnie
Rzeczywiście! Nie wiem czy Ty podchodzisz pod ochronę praw nabytych, ale przecież na pewno są ludzie, którzy mają decyzję o przyznaniu 1000 rko i miejsce w warszawskim żłobku.

reklama
Rzeczywiście! Nie wiem czy Ty podchodzisz pod ochronę praw nabytych, ale przecież na pewno są ludzie, którzy mają decyzję o przyznaniu 1000 rko i miejsce w warszawskim żłobku.

No ja akurat będę brać aktywnie w pracy bo dobrze sobie radzimy od lipca we dwoje. Mamy w razie czego babcię i starszego brata. A ja na pół etatu będę pracować jeszcze minimum rok. No ale myślę, że sporo jest ludzi w takiej sytuacji. Owszem, mogą zrezygnować z RKO i przejść na aktywnie w żłobku no ale sorry.
Rekrutacja była teraz 🤷‍♀️

A sorry do tych żłobków to koleżanka nawet ręcznik papierowy przynosiła 😅 (nie mówiąc o reszcie wyprawki) i to w czasach jak jeszcze były płatne te 10 lat temu. Więc wątpię aby coś się zmieniło

Do góry