reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

archiwum-groch z kapustą

Najlepiej porozmawiaj z księdzem ze swojej parafii, bo większość kościołów wspiera albo rodziny potrzebujące, albo mają kontakt z ośrodkami pomocy. Możesz też podjechać do domu samotnej matki i tak zostawić, albo jeszcze do domu dziecka mnóstwo jest potrzebujących i mnóstwo ośrodków pomocy we Wrocławiu.

reklama
Mam do was dziewczyny pytanie, potrzebuję zrobić badanie poziomu cukru we krwi, napewno wiecie o co chodzi :). Chciałam się zapytać, gdzie mogę je zrobić, czy one są odpłatne itp. Z góry dziękuję za wiadomości

tak. Laurana ma racje. Ale żeby to była lab gdzie badania robią na miejscu, a nie wożą, i oby nie na glukometrze a wszystkie pobrania z żyły. do cukrowego kitu :-) możesz wkropić sok z cytryny żeby Cię nie zemdliło i z tego co pamiętam po obciążeniu 75 g trzeba usiąść na pupie i siedzieć po 50 można zachować aktywność ale bez przesady. idziesz na czczo pobierają krew pijesz zawiesinę i po godzinie i dwóch jest pobranie. Laboratorium na ul Kamieńskiego w szpitalu 40-lecia możesz wykonać badanie nawet w weekend.

Dokładnie tak jak dziewczyny napisały, lekarz powinien dać Ci skierowanie na krzywą cukrową, zależy od przychodni, ale zazwyczaj każą samemu kupić glukoze u nich ją rozrabiasz dodajesz sok z cytryny w tedy jest smaczniejsza :-)
Krew pobierają Ci nad czczo i jeżeli wypiłaś 50 to po godzinie, a jeżeli 75 to po 2 godzinach :-)

bez cytryny też da się przeżyć:) mi po 50 też nie kazali się ruszać...okazało się,że mam cukrzycę ciążową i wtedy zrozumiałam dlaczego musiałam po badaniu siedzieć na pupie....bo w ruchu zbija się cukier i wynik wychodzi niewiarygodny:)

No ja mówie tylko to co pamiętam :-) jakie u Nas były przykazania od diabetologów, ale już mogło sie wszytko zmienić 10 razy :-)

czesc ;]

moja sprawa wyglada tak, ze wg miesiaczki, ktora zaczela sie 21 lipca mam termin porodu ustalony na 29 kwietnia (no to juz po ;] :D)

natomiast gdy pierwszy raz poszlam do ginekologa na poczatku wrzesnia powiedziala mi ze zarodek ma najwyzej 10 dni. wiec zaszlam najwczesniej 21 sierpnia.

mam teraz w srode isc do lekarza jesli do tego czasu nie urodze i dostane skierowanie do szpitala. Podobno bede tam lezec tydzien co chwile ktg i jak nie urodze przez tydzien to cesarka albo co.

A ja naprawde MUSZE byc na nogach 11 maja, mam wtedy sprawe w sadzie i bardzo mi na tym zalezy. No i wlasnie mam pytanie..

Jesli pogadam z ginekologiem, pokazujac mu pierwsze usg (od innego lekarza) to dam rade go jakos przekonac zeby mnie wyslal do szpitala dopiero w przyszlym tygodniu?
Albo czy jest mozliwosc zebym poszla do szpitala (wybieram sie na Chalubinskiego ;) juz w tym tygodniu i dostala przepustke na 3 godziny do sadu w poniedzialek? Bo w koncu zdrowie dziecka najwazniejsze wiec wolalabym jednak byc pod opieka specjalistow ;] W szpitalu podobno robia tylko ktg i po to sie tam tydzien siedzi.

Wiecie cos moze na ten temat? czy "termin wg miesiaczki" = swietosc i tego sie trzymaja? to troche dziwne, ze wg miesiaczki jestem w 40 tygodniu, a wg pierwszego usg to w 37. I w ogole czy to jest niebezpieczne w jakis sposob nosic dziecko w brzuchu "za dlugo" ?

Ostatnia edycja:
żebym nie skłamał.
ostatni okres miałam 29 lipca. wyliczony termin porodu był na 5 maja.
ale wg kalkulatora na BB z uwzględnieniem dł trwania moich cykli czyli 32 dni wyszło 8 maja a urodziłam 9 :p
i mój synek zawsze był tydzień w tył rozwojowo jak byl w brzuszku, z tego powodu nawet CC odwołaliśmy :-) ( miało być CC żeby usunąć torbiel z jajnika) bo miał jeszcze zbyt miękką główkę.

co do tego czy pozwolą Ci przenosić dłużej to chyba zależy od dł twoich cykli. a może byc tak że na dniach sama urodzisz i na 11 będziesz już wolna :-)
Życzę więc szybkiego i pomyślnego rozwiązania. I zdrowia.

Ostatnia edycja:
reklama
U mnie termin wg ostatniej miesiaczki był na 2lutego a cesarke miałam 17 lutego. U mnie USG z 20 tygodnia zgadzalo się z terminem porodu. Z przeterminowaniem jest tak, ze po 10 dniach od terminu wg ostatniej miesiaczki musza przyjąć Cię na oddział, w 14 dniu po terminie zacząć działać. To są najpozniejsze terminy. Wcale nie robią w szpitalu co chwile ktg, sprawdzają trabka czy słychać serce dziecka.

Do góry