reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

archiwum-groch z kapustą

Niech podejdzie do jakiegoś shroniska dla bezdomnych albo domu samotnej matki (jest we Wrocławiu na Obornickiej 99) i spróbuje się tam zameldować czasowo - na np. 30 dni. I w tym czasie powinna załatwić sprawę peselu. Albo po prostu czasowy medunek u kogoś znajomego jak ma możliwość. Pozałatwia sprawy urzędowe a później meldunek wygaśnie

reklama
przede wszystki pesel jest wystawiany z tego co wiem w momencie jak do urzedu przynosi sie akt urodzenia dziecka... wiec najlepeiej jak twoja znajoma pojdzie do urzedu i zapyta czy jest juz pesel jej dziecka bo akty urodzenia dzieci wysylaja do urzedow szpitale- przynajmniej tak kojarze... jedyne wyjscie to niech idzie do urzedu i zapyta w dziale ewidencji ludnosci jak ta sprawa wyglada albo niech zadzwoni tam

przede wszystki pesel jest wystawiany z tego co wiem w momencie jak do urzedu przynosi sie akt urodzenia dziecka... wiec najlepeiej jak twoja znajoma pojdzie do urzedu i zapyta czy jest juz pesel jej dziecka bo akty urodzenia dzieci wysylaja do urzedow szpitale- przynajmniej tak kojarze... jedyne wyjscie to niech idzie do urzedu i zapyta w dziale ewidencji ludnosci jak ta sprawa wyglada albo niech zadzwoni tam

I tak zrobiła. Jak podjechała odebrać pesel to jej powiedzieli, że dziecku nie wyrobią peselu dopóki go nie zamelduje chociaz czasowo. Niestety tak jak juz wczesniej pisalam NA PRAWDĘ NIE MA GDZIE!!!

kurde z tego co mi wiadomo to teraz przede wszystkim nie ma obowiazku meldowaia sie... niech ona zadzwoni do wojewudzkiego urzedu miasta i tam popyta czy na pewno sa takie przepisy... bo moze byc tak ze kolejny urzednik jest niedouczony...

http://forumprawne.org/prawo-nieruc...meldunku-trudnosci-w-peselem-dla-dziecka.html zerknij tutaj

"Kto nadaje numer PESEL?

Numer PESEL nadaje minister właściwy do spraw wewnętrznych w formie czynności materialno–technicznej.
Numer PESEL nadaje się:
obywatelom polskim zameldowanym na pobyt stały lub czasowy trwający ponad 3 miesiące, a także osobom ubiegającym się o wydanie dowodu osobistego,
cudzoziemcom zameldowanym na pobyt stały lub czasowy trwający ponad 3 miesiące na podstawie art. 26 wyżej przytoczonej ustawy,
obywatelom polskim i cudzoziemcom, którzy podlegają na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej ubezpieczeniom społecznym lub ubezpieczeniu zdrowotnemu, z wyłączeniem osób wymienionych w pkt. a) i b),
obywatelom polskim zamieszkałym za granicą, ubiegającym się o wydanie paszportu.
NADANIE NUMERU PESEL następuje na wniosek:
właściwego organu gminy, w przypadku osób wymienionych w pkt. 2a i 2b,
płatnika składek ubezpieczeniowych, w przypadku osób wymienionych w pkt. 2c,
polskiego konsula, w przypadku osób wymienionych w pkt. 2d.
Minister właściwy do spraw wewnętrznych może nadać numer PESEL osobom innym niż wymienione w pkt. 2 na ich pisemny wniosek, jeżeli odrębne przepisy przewidują potrzebę posiadania NUMERU PESEL przez te osoby.
Osoby, o których mowa w pkt. 4, składają umotywowany pisemny wniosek wraz z odpisem skróconym aktu urodzenia, a w przypadku osób, które wstąpiły w związek małżeński – wraz z odpisem skróconym aktu małżeństwa opatrzonym adnotacją o aktualnie używanym nazwisku, bezpośrednio do ministra właściwego do spraw wewnętrznych pod adresem: Departament Ewidencji Państwowych i Teleinformatyki MSWiA, ul. Pawińskiego 17/21, 02-106 Warszawa..
O nadaniu NUMERU PESEL minister właściwy do spraw wewnętrznych niezwłocznie powiadamia organy, o których mowa w punkcie 3 oraz wnioskodawców, o których mowa w punkcie 4."

a odrębne przepisy to te o służbie zdrowia tam pewnie wymagaja numeru pesel wiec najlepiej niech dziewczyna napisze pismo do urzedu gdzie ostatnio była zameldowana z prosba o nadanie dziecku numeru pesel i zacytuje ten fragment przepisow a później napisze że pesel jest potrzebny m.in do celów rejestracji dziecka w przychodzi, do opieki zdrowotnej, następnie do zapisania do szkoły przedszkola itd.
http://www.mswia.gov.pl/portal.php?serwis=pl&dzial=381&id=32&search=92986
tu masz strone gdzie to znalazłam

http://www.maluchy.pl/artykul/132 tu mas zpotwierdzenie tego

Ostatnia edycja:
pipilotta87 z porad naszego specjalisty tez skorzystaj sprawdź co on Ci napisze, powie co mówić żeby przemówić do urzędników :-) a jak nie to biuro porad prawnych na ul. szajnochy się mieści. za darmo powiedzą jak napisać pisma i do kogo jak by trzeba było. trzeba tam iść ok godziny 10 ( codziennie) zapisać sie na konsultacje i przyjść na wyznaczoną godzinę.

P.S. Ja Ci tu o poradzie prawnej w Tobie już odpowiedzi udzielili. teraz tylko działać musicie :-)

Ostatnia edycja:
Hejka.
Widzę, że jakoś nie ma tematu do rozmowy. Chciałam się was zapytać jakie macie propozycje imion dla swoich maleństw. Ja się zastanawiam nad Julitką bądź Sebastianem. Choć wyszło mi, że będzie dziewczynka, to do czasu porodu na 100% nie będę pewna :) Mojemu mężowi się podoba Daria. A jak jest u was?

reklama
Do góry