reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Antosia-27 tydzień 1000 gram

Evans 0,32 to już naprawdę malutko.
Widzisz, każde dziecko jest inne, Ty masz najlepsza wiedzę o małej i czujesz , co dla niej jest najlepsze.
Jeśli malutka nie miala intensywnej antybiotykoterapii to sytuacja jest zupełnie inna.

Dużo zdrówka dla malutkiej w Nowym Roku:)

reklama
Witaj Mamo Antosi :-)
Twoja dzielna córeczka tak ładnie walczyła w pierwszym etapie życia że teraz też nie będzie się poddawać i razem będziecie walczyć o pełną sprawność.

Dużo pomyślności w Nowym Roku :-)

Witaj mamo Antosi :-)
Cudnie sobie poradziła Twoja córcia, na razie nie myśl co będzie za rok dwa, teraz się skupcie na spokojnej rehabilitacji. Jestem w tej chwili w warszawie i mam słabego neta ale od 2.01 jestem już w domu więc jak masz jakieś pytania odnośnie rehabilitacji w Częstochowie to pisz śmiało, postaram się pomóc.

Dużo spokoju i zdrówka w nowym roku Wam życzę :-)

Witajcie,

dziękuję za wszystkie dobre słowa. Mała miała niestety antybiotkoterapie przez pierwsze 3 tygodnie. Ale potem było ok. przez te 3,5 miesiaca raz w szpitalu miała katar. Teraz ma leciutka anemię, ale ponoć to dlatego, że ma ponadprzeciętny przyrost wagi, bo w 5 tyg. przybrała 1200 gram.
Mamo Paulinki, chętnie skorzystam z Twojej wiedzy o rehabilitacji. My zaczęliśmy Babatha.

Pozdrawiam

Hej,
Mam dylemat. antosia od kilku dni robi sobie dluga przerwe od jedzenia w nocy. I nie wiem czy nie za dluga. Wczoraj zjadla o 21, ok 23 zasnela i spala do 4. Dzis podobnie. Zjadla o 21.30, po godzinie wiercenia sie zasnela i spi w najlepsze a jest juz 3.30. Wstalam sciagnac pokarm i tak sie zastanawiam czy budzic czy nie.

i z innej beczku- karmilyscie swoim pokarmem? Jak dlugo? Bo mnie sie konczy. Co zrobic?

Wcześniaki mają to do siebie ze trzeba je budzić i zmuszać do karmienia
karmienie to była u nas największa trauma, co 3 h a jedną butelkę pił 2h masakra
Sądze że Antosia jest jeszcze na tyle mała ze powinnaś ją budzić.

Ja Aleksa nie karmiłam piersią, nie utrzymałam laktacji:-(
Ale jestem fanką cyca i pierworodnego karmiłam do 2 lat
Łukasza i Mateusza do 7 miesiaca, ale Łukasz to był głodomor i jak zaczęłąm go dokarmiać to juz cyca nie chciał
Mati zaś odrzucił cyca bo już byłam w 4 miesiacu ciąży z Aleksem a wtedy mleko zmienia smak.
Natomiast Szymon ma rok i dalej wisi mi na cycu i wygląda ma to że wcale nie ma zamiaru się z nim rozstać.

Karm jak najdłużej to najlepsze przeciwciała dla dziecka tym bardziej wcześniaka
I nie mów że ci się pokarm kończy, piersi są tak połączone z przysadką mózgową
że jak nakręcisz sie że Ci się pokarm konczy to go stracisz
Ja bym raczej powiedziała ze Ci się normuje laktacja,
z czasem produkcja mleka dostosowuje się do potrzeb maluszka
a ze Twoja malutka pewnie za duzo nie pije to i piersi przestały produkowac na potęgę, tylko tyle ile trzeba
Tak ze moim zdaniem karm i przystawiaj jak najwięcej, ale to tylko moje zdanie;-)

Beti, tylko ze ja pokarm scisgam bo Tosia nie chce piersi. Do tego dostaje do mojego pokarmu odzywke Bebilon HMF ze wzgledu na fosfor i potas. Co do apetytu to nie ma z tym problemu. W dzien Mala je co 2- 4 godz. Ilosc rozna bo od 60 ml do 110 ale raczej wiecej niz mniej. No i miala do tej pory super przyrosty. 25 listopada wychodzac ze szpitala miala 2170 a w sylwestra bylismy z nia na oddziale i byli 3350. Lekarz powiedzial ze 1200 w 5 tyg ro ponadprzecietnie.

Zgaddzam się z Beti.
Budź ją na karmienie, albo karm na śpiocha. Jest za mała, by robić tak długie przerwy w jedzeniu. A to, że w 5 tyg. przybyła 1200g. to super, ale nie sugeruj się tym i naprawdę budź ją na jedzonko. Pozdrawiam.

nie wiem sama...teraz zjadła 80 ml bo tyle jej wlałam i sie upomniała o wiecej wiec jeszcze 40 dojadła. dzwoniłam do poloznej. Mowi, że nie budzic w nocyy bo 6 godzin to nie tak długo. nie chce jej zmuszac do jedzenia skoro w dzien je dobrze. wydaje mi sie, że zdrowie psychiczne Maluszka tez jest wazne...

reklama
Do góry