@Funia90 juz bym zrobiła tylko lionow nie mam
A ja wam polecę:
TARTA Z GRUSZKA I ROZMARYNEM (mega połączenie)
uwaga ciezarowki: jest ser pleśniowy
Ciasto
Na patelni na maśle przesmażamy pokrojone w cząstki gruszki. Wszystko razem podsmażamy, doprawiamy rozmarynem i solą.
Na upieczony spód tarty wykładamy plastry ugotowanych ziemniaków. Do tego dodajemy gruszki, a następnie ¾ rozdrobnionego w rękach sera pleśniowego.
Śmietankę łączymy z jajkami, mlekiem i gałką muszkatołową. Wszystko razem mieszamy, doprawiając solą. Powstałą masą zalewamy składniki (zostawiając odrobinę masy). Na wierzch kładziemy pozostałe kawałki sera pleśniowego i pozostałą cześć orzechów włoskich. Tartę zapiekamy w 190°C, przez 20 minut. Pozostały sos można dolewać małymi partiami w trakcie pieczenia.
A ja wam polecę:
TARTA Z GRUSZKA I ROZMARYNEM (mega połączenie)
uwaga ciezarowki: jest ser pleśniowy
Ciasto
- mąka pszenna 400 g
- orzechy włoskie 100 g
- masło 200 g
- jajka 4
- tymianek
- sól morska
- ziemniaki ugotowane 3
- gruszki 2
- śmietana 30 % 100 ml
- jajka 2
- mleko 50 ml
- ser pleśniowy 100 g
- masło klarowane do smażenia
- gałka muszkatołowa mielona
- rozmaryn suszony
- pieprz biały Prymat
- sól morska
Na patelni na maśle przesmażamy pokrojone w cząstki gruszki. Wszystko razem podsmażamy, doprawiamy rozmarynem i solą.
Na upieczony spód tarty wykładamy plastry ugotowanych ziemniaków. Do tego dodajemy gruszki, a następnie ¾ rozdrobnionego w rękach sera pleśniowego.
Śmietankę łączymy z jajkami, mlekiem i gałką muszkatołową. Wszystko razem mieszamy, doprawiając solą. Powstałą masą zalewamy składniki (zostawiając odrobinę masy). Na wierzch kładziemy pozostałe kawałki sera pleśniowego i pozostałą cześć orzechów włoskich. Tartę zapiekamy w 190°C, przez 20 minut. Pozostały sos można dolewać małymi partiami w trakcie pieczenia.