reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Aniołkowe Mamusie szaleją w kuchni

reklama
@Porzeczka1234 ja mam super przepis na makowca na Swieta wlansie w formie rolady.
Robie sama nadzienie,miele mak itd [emoji4]moge wkleic jakby cos[emoji5]


Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom
 
Ja na święta robie makowiec japoński. Pyszny jest!
 

Załączniki

  • 2017-08-01 07.47.09.png
    2017-08-01 07.47.09.png
    344,5 KB · Wyświetleń: 116
Zrobilam serniczki, bo balam się ze kolejne ciasto mi siądzie :D to chyba bedzie mój sposób- pieczenie w małych foremkach :p
Smakowicie wyglądają i sernik i makowiec, ale dla mnie zbyt stresujące :D
A tak to przynajmniej mogłam być dumna, jak teściowa zachwalała moje serniczki (ona piecze rewelacyjnie).
 
Domowe gerberki.
1. Jabłuszko.
Jabłka (u mnie papierówki) umyc, obrać, wydrązyć, pociąć na osemki lub jeszcze drobniej, wrzucić do garnka i dusic częsyo mieszając zeby się nie przypaliło. Gdy się rozpadną prawie calkowicie miksuję dodatkowo, dodaję cukier, ale nieduzo, tylko w razie kwasnych jablek. Gorące wlewam do wyparzonych słoiczków. wkladam zakręcone do zimnego piekarnika i ustawiam na 130 stopni na jakieś 45 min. Wyjmuję i odstawiam do góry dnem.
2. Jabluszko z morelą
WSzystko jak powyzej tylko dodaję pokrojone i obrane morele. Tego nie trzeba praktycznie słodzić.
3. Jabłuszko z maliną
POdobnie.
Pod koniec prazenia jablek dodaję zmiksowane i przetarte przez sitko maliny. Dosladzam do smaku- zaleznie od kwaśnosci. Duszę jeszcze chwilę.

RObiłam to pierwszy raz i szczerze powiem, ze jeszcze nie wiem jak się to będzie trzymać. Ale smak, wygląd i konsystencja super :)
 
Zapomniałem o naszym kulinarnym forum

@nafoczka ten japoński super zjadłabym teraz ale kto mi zrobi

@kas90 serniczki mhhh chyba zrobię :) ale nie wiem jak będę wyglądać po ciąży. Gerberki super ja zrobię tylko z jabłkami a mam osobno maliny brzoskwinie itd i bede mieszać

@Funia90 przed świętami podasz mi przepis moja była na prawdę pyszna ale pękła cóż zjedliśmy wszyscy mówili że pyszna a ja pół świąt powtarzałam ale pekła haha....
 
Kochane, planuję kupić pomidory lima (są teraz na targu po ok. 1,5 zł za kg!) i zrobić sos napoli do słoików na zimę. Któraś robiła? Utrzyma się dobrze taki z cebulą i czosnkiem?

No i chcę zrobić jeszcze paprykę od czarnej.
 
@kas90 ja robię już drugie 10 kilo pomidorów bo u nas pod miastem szklarnie i 1 zl za kilo pomidorów malinowych. Ja zrobiłam tak 6 słoików kroje i gotuję i blenduje ja daję ze skórką mozna obrać i gotowane do słoików nie przyprawiam tylko mam bazę później jak używam to np sosu na pizzę dodaję bazylię cebulkę itd raz zrobiłam z przyprawami i mi kisły. A dziś robię soki i ten sam sposób tylko przecieram i jest tylko sok do picia np. Ostatnio używałam taki sok z 2015 roku
 
Ja własnie chciałam zrobić sobie już gotowy sos z przyprawami, czosnkiem, cebulą i octem balsamicznym, cukrem i solą. Myślisz, że jak zapasteryzuję, to sie utrzyma?
Miałabym już gotowe, bo i tak tą wersję lubimy najbardziej.

No ale tak jak mówisz, to szkoda by było, żeby skisły.
 
reklama
Do góry