reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Aniołkowe Mamusie szaleją w kuchni

@iveo barszcz wypijam, z burakow i reszty gotuje zupe. Jest super bo najpierw gotuje na drobno pokrojone ziemniaki az zmiekna, potem wrzucam te buraki z marchewka, pietrucha i selerem i ze 2 zabki czosnku, chwile podgotuje, poniewaz sa kwasne nadaja fajny smaczek, sole i pieprze do smaku, czasem troche smietany i w 0,5 h mam zupe. Czasem wyciagam srodeczek z barszczu na miseczke i pozeram jako przekaski.

Napisane na HUAWEI CUN-L21 w aplikacji Forum BabyBoom
 
reklama
SKŁADNIKI. MUFINY
100g margaryny u mnie Kasia
100g gorzkiej czekolady
150g słodziwa (cukru)
4 czubate łyżki kakao
100ml mleka
1 szklanka mąki pszennej
1 niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
50ml gorącej wody
foremki do muffinek (silikonowe, papierowe)

nadzienie:
1/2 tabliczki mlecznej albo gorzkiej czekolady (kupcie taką, która bardziej Wam smakuje) ja dałam gorzką bo ją bardziej lubię ale może być mleczna

WYKONANIE
1. Do naczynia wkładamy 100g gorzkiej czekolady, margarynę słodziwo i rozpuszczamy w kąpieli wodnej ( drugie naczynie z gotowaną wodą do niego wsadziłam garnuszek z powyższą zawartością)
2. Do rozpuszczonej masy dodajemy mleko , proszek do pieczenia, kakao, mąkę i dokładnie mieszamy (miksujemy)
3. Ciasto nakładamy do foremek ( moje silikonowe nasmarowane margaryną)
4. Pozostałą czekoladę dzielimy na kawałki i wciskamy po 1 kawałku w babeczkę tak aby wystawała poza ciasto
5. Czekoladowe babeczki wstawiamy do rozgrzanego (180st termoobieg) piekarnika i pieczemy 20 min
6. Wyciągamy i gotowe!

Mocno czekoladowe babeczki brownie świetnie prezentują się i smakują na ciepło, kiedy z środka wylewa się roztopiona czekolada. Zimne też są bardzo smaczne

Ps wycisnełam trochę soku z malin na talerz i przekroiłam mufina
 

Załączniki

  • IMG_20170728_161403.jpg
    IMG_20170728_161403.jpg
    554,7 KB · Wyświetleń: 93
Ostatnia edycja:
@iveo to zalezy od apetytu, temperatury, w lodowce wolniej sie kisi i dluzej stoi, to samo zima. Latem szybciej sie kisi i szybko moze zepsuc.

Napisane na HUAWEI CUN-L21 w aplikacji Forum BabyBoom
 
A to serniczek

1kg sera u mnie president w wiaderku
4 galaretki (smaki wg uznania)
Owoce ( dzis brzoskwinie)
Ciasteczka petitki albo biszkopty

Na dnie tortownicy ukladam ciastka. Twarog mieszam z 3/4 l galaretki (dzis cytrynowa). Delikatnie rozlewam cienka warstwe na ciastka i do lodowki (u mnie patrz zamrazarka) wiec po ok 5 min rozkladam na dnie owoce i zalewam reszta sfera. Wkladam do lodowki. Jak stezeje ukladam owoce i zalewam 3/4 l galaretki (dzis brzoskwiniowa). Sernik wkladam do lodowki i jak stezeje to zjadamy ze smakiem
1501272574-aaaaaa.jpeg
 
Destino, to proszę rozpisz mi tylko tę galaretkę. Mam rozumieć, że 3/4 litra wody na 2 galaretki i te do sera. A pozostale 2 tez na 3/4litra. Tak?
 
@kas90 dokladnie tak. Nie robie na litrvtylko 3/4, bo jest cieploi lepiej tezeja. 2 galaretki na 3/4 litra wody do sera i 2 galaretki na 3/4 l na gore sernika. Jak zauwazylas zero cukru. Korzystam tylko z tego, ktory jest w galaretkach wiec sernik nie jest mocno slodki. Jak chcesz ulepszac to prosze. Do sera mozna dac wanili, albo skorke starta z cytryny. Nam pasuje taki kwasnawy lekko. Najlepszy jest z galaretka ananasowa ale tylko raz udalo mi sie ja kupic

Napisane na HUAWEI CUN-L21 w aplikacji Forum BabyBoom
 
reklama
CIASTO LION BEZ PIECZENIA

foremka 23x33 cm

Spód:
400g herbatników,
400g masy krówkowej.
Na dnie formy rozłożyć warstwę herbatników, posmarować lekko ciepłą masą krówkową i przykryć drugą warstwą ciastek. Odstawić.

Masa serowa:
750g serka mascarpone,
150 ml śmietanki 30%,
4 łyżki cukru pudru,
3 duże batony "Lion".
Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Następnie, stale miksując, powoli dodawać do serka mascarpone ubitą śmietankę. Dodać posiekane batony, wymieszać szpatułką. Masę wylać do formy. Przykryć ostatnią warstwą herbatników. Schłodzić.

Śmietanka:
500ml śmietanki 36%,
2 łyżki cukru pudru,
2 duże batony "Lion".
Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Rozsmarować na wierzchu ciasta. Posypać posiekanymi batonami. Ciasto wstawić na całą noc do lodówki, by herbatniki nieco zmiękły. Przechowywać w lodówce.
1501312858-aaaaaa.jpeg



Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
 
Do góry