SKŁADNIKI. MUFINY
100g margaryny u mnie Kasia
100g gorzkiej czekolady
150g słodziwa (cukru)
4 czubate łyżki kakao
100ml mleka
1 szklanka mąki pszennej
1 niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
50ml gorącej wody
foremki do muffinek (silikonowe, papierowe)
nadzienie:
1/2 tabliczki mlecznej albo gorzkiej czekolady (kupcie taką, która bardziej Wam smakuje) ja dałam gorzką bo ją bardziej lubię ale może być mleczna
WYKONANIE
1. Do naczynia wkładamy 100g gorzkiej czekolady, margarynę słodziwo i rozpuszczamy w kąpieli wodnej ( drugie naczynie z gotowaną wodą do niego wsadziłam garnuszek z powyższą zawartością)
2. Do rozpuszczonej masy dodajemy mleko , proszek do pieczenia, kakao, mąkę i dokładnie mieszamy (miksujemy)
3. Ciasto nakładamy do foremek ( moje silikonowe nasmarowane margaryną)
4. Pozostałą czekoladę dzielimy na kawałki i wciskamy po 1 kawałku w babeczkę tak aby wystawała poza ciasto
5. Czekoladowe babeczki wstawiamy do rozgrzanego (180st termoobieg) piekarnika i pieczemy 20 min
6. Wyciągamy i gotowe!
Mocno czekoladowe babeczki brownie świetnie prezentują się i smakują na ciepło, kiedy z środka wylewa się roztopiona czekolada. Zimne też są bardzo smaczne
Ps wycisnełam trochę soku z malin na talerz i przekroiłam mufina