reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Anemia i zelazo

Witam

Mam coraz słabszą morfologię, wiem, że grozi mi anemia. Lekarz zalecił więcej ryb i wędlin. Jak do tej pory nic mi to nie pomaga. Jest jeszcze sok z buraków, który nie może mi przejść przez gardło. Czy są jakieś inne sposoby na to, żeby wrócić do prawidłowej hemoglobiny?

Ja mam Biofer, bez recepty w aptece.

Migdały maja dużo żelaza, ja już mam wyniki w normie:-)

Powodzenia.

reklama
Witam wszystkie przyszłe mamusie!!
Jeśli są na forum jakieś osóbki cierpiące na niedokrwistość ciężarnych tak jak ja niestety proszę o doradztwo w sprawie żywienia,preparatów witaminowych itp.pozdrawiam!Marlena22

No to ja zaczne :-)

Powiem Ci tak ja od chyba 3 miesiaca ciazy mam anemie (hemoglobina 10,7) i bralam preparaty z zelazem po ktorych wymiotowalam, wiec przestalam i jadlam wlasnie mieso, mieso , mieso do znudzenia i pilam pokrzywe przez ok 1 miesiac. Do posiłków dodawałam ogromne ilosci świeżej pietruszki. Wyniki od tamtego czasu nie ulegly zmianie czyli jest ok. Aha i przestalam pic litrami herbate- bo podobno wyplukuje witaminy z organizmu.

Co jesc??

Mięso i wędliny
Najwięcej żelaza znajduje się w czerwonym mięsie, zwłaszcza w wołowinie, wątrobie, mięsie królika i w podrobach. W wątróbce jest też kwas foliowy. Z wędlin polecane są przede wszystkim chude wyroby, np. polędwica wołowa, szynka i polędwica z indyka, inne wędliny drobiowe. Sporo tego pierwiastka jest także w salcesonie ozorkowym i kaszance.
Jeśli chcesz szybko uzupełnić braki żelaza w swoim organizmie, jadaj niezbyt dobrze wysmażoną wątróbkę wieprzową lub wołową. Podawaj ją z ryżem, duszonym szpinakiem oraz sałatą.

Warzywa
Te ciemnozielone zawierają najwięcej żelaza. Dietetycy polecają: brukselkę, brokuły, szpinak i odmiany sałaty o mocno zielonych liściach. W brukselce i brokułach jest też kwas foliowy. W żelazo bogata jest także czerwona kapusta i buraki. Grupą warzyw bogatych w żelazo są strączkowe (fasola, groch, soja).

Nabiał
Żółtko jajka jest najcenniejsze.

Owoce
Suszone morele, daktyle oraz orzechy i pestki dyni też również zasobne w żelazo.

Witamina C
Witamina C ułatwia przyswajanie żelaza. Mięso jadajmy więc z warzywami, bo jest w nich dużo tej cennej witaminy. Najzdrowsze są świeże warzywa.

Zdrowe duety
Na kanapkę z polędwicą połóż liść sałaty lub kawałek papryki (ma bardzo dużo witaminy C). Jajecznicę posyp obficie posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
Zamiast herbaty wypijaj do posiłku soki, np. pomarańczowy, grejpfrutowy, z aronii, pomidorowy.

Jesli masz jeszcze jakies pytania jestem do dyspozycji :-)

Witam wszystkie przyszłe mamusie!!
Jeśli są na forum jakieś osóbki cierpiące na niedokrwistość ciężarnych tak jak ja niestety proszę o doradztwo w sprawie żywienia,preparatów witaminowych itp.pozdrawiam!Marlena22

niedokrwistość w ciąży jest fizjologiczna, nie ma się czym zamartwiać. większość przyszłych mamuś to ma :tak: ja biorę akurat Biofer, bo on jest całkiem delikatny, a anemia się nie pogłębia :cool2: W niedokrwistości nie chodzi o brak witamin, tylko żelaza..

Ja odkąd pamiętam mam anemię. W ciży nasiliła sie jeszcze bardziej. Mam problem z przyswajaniem żelaza...W 6 tyg ciąży miałam hemoglobine na poziomie 10,2, teraz jest już 11,3, ale wciąż nisko. Mój ginekolog zalecił mi FEMI FERAL , biore go 3 razy dziennie po 1 godzine przed posiłkiem, gdzie normalna dawka to 1 tabletka. Powolutku, ale coś tam sie podnosi, ja czuję się coraz lepiej, nie jestem taka osłabiona, nie przerwałam parcy mimo innych komplikacji. Grunt to optymistyczne podejście.

U mnie anemia wystapila okolo 7 miesiaca ciazy, dostalam zelazo w tabletkach i wszystko sie unormowalo. Oprocz tego warto zazywac suplement witamin dla kobiet w ciazy nie tylko przez pierwsze miesiace ale przez cala ciaze :)

Ja miałam zawsze problemy z krwią zawsze zbyt niski poziom hemoglobiny ostatnio 9,8 czuje się słabo sennie i wogule nie do życia:-(biore dwa razy na dzień Tardyferon Fol od sierpnia i jakoś poprawy nie widać niestety,nawet już drugi raz z tego powodu leżałam w szpitalu.Staram się jeść co może zawierać jakiekolwiek ilośći żelaza ale widzę że mój organizm ciężko przyswaja żelazo.Na dodatek trzeci miesiąc biorę Prenatal Classic bo wczesniej brałam Folik mam nadzieję że z czasem sytuacja się unormuję bo to jest moje pierwsze dziecko i poprostu jestem pełna obaw o jego zdrowie.Chcę dla niego jak najlepiej a czuję że z własnej winy robię całkowicie odwrotnie mimo że się staram jak tylko potrafię:tak:

Ja ostatnie badania miałam właśnie wskazujące na niedokrwistość, ale lekarz powiedział, że to w ciąży normalne. Staram się jeść rzeczy o których mowa powyżej, nie wiem jakie teraz mam wyniki, ale od jakiegoś czasu czuję sie mocno zmęczona, chociaż się przecież nie nadwyrężam. Bolą mnie mięśnie po najmniejszym wysiłku, nie mówiąc o tym, że chodzę nieprzytomna. To mogą być skutki niedokrwistości?

Ja ostatnie badania miałam właśnie wskazujące na niedokrwistość, ale lekarz powiedział, że to w ciąży normalne. Staram się jeść rzeczy o których mowa powyżej, nie wiem jakie teraz mam wyniki, ale od jakiegoś czasu czuję sie mocno zmęczona, chociaż się przecież nie nadwyrężam. Bolą mnie mięśnie po najmniejszym wysiłku, nie mówiąc o tym, że chodzę nieprzytomna. To mogą być skutki niedokrwistości?

Moga byc, ale rownie dobrze to przez pogode albo poprostu masz trudniejszy okres. Najlepiej zrob morfologie i bedziesz miec 100% pewnosci.

reklama
wiem jak trudno o to by zelazo wychodzilo w wynikach krwi idealnie dlatego na pewno nie jadna z was dostawala je do wykupienia na recepcie.

moje pytanie brzmi w jakich porach przyjmowalyscie zelazo.

ja wpierw przyjmowalam na noc. bylo mi niedobrze.
kolejny raz sprobowalam rano po sniadaniu - zwymiotowalam.

efekt taki ze nie przyjmuje teraz zelaza wogole. a powinnam. dzien w dzien do 3 grudnia.

HELP :szok:

Do góry