reklama
VeronicaMelania
Fanka BB :)
twardy - na prawdę współczuję! mam tylko nadzieję, że zastrzyki Ci pomogły i zarówno Ty jak i Maluszek byliście zdrowi
veronica - mi też lekarz przepisał hemofer i biorę go 2 razy dziennie po 1 tabletce.
2 razy dziennie? hmm dziwnie bo ja mam zapisane zeby brac 3 razy dziennie... to chyba zalezy od lekarza i stanu anemi...tak mi sie wydaje.... bo w szpitalu tez dawali mi 2 razy dziennie a jak wrocilam do domu to moja pani gin kazala mi brac wlasnie 3.
Pysia29d
nie pomogly mi zastrzyki bo miałam tylko pare razy bo zapominały.Naszczescie pare razy ale to i tak zrobiło robote na nodze.NO i doddatkowo brałam hemofer.PO cesarece mialam dalej niskie wiec do domu mi dali pudełko hemoferu,nie wziełam ani jednej tabletki.w szpitalu miałam 3 rzy dziennie plus 2 razy zastrzyki
VeronicaMelania
jejku kazdza z nas ma zupelnie inaczej.
no tak, kazdy lekarz jest inny. ale oni wiedza co robia wiec chyba tak to juz jest
no tak, kazdy lekarz jest inny. ale oni wiedza co robia wiec chyba tak to juz jest
Ja mam 13.3 i tak caly czas. nie jem zadnych tabletek ani suplementow.
Jakos m sie udje. grunt to dobzre jesc. To co chyba wazne jesli chodzi o zelazo to ze nie przyswaja sie dbrze czy to z tabletek czy z jedzenia jesli nie jemy go z czyms kwasnym i ze spor iloscia witaminy C.
Ja zawsze jak zajdam szpinak to zjadma potem a to omarancze albo cos innego jako zrodlo kwasniego i witaminy c. jem tez duzo soczewicy , ktora ma duzo zelaza.
Ale ja wogole to proponuje zorbic badanie na zawartosc zelaza. bo mozna miec wysoki poziom a sie okazuje ze to brak kwasu foliowego lub witaminy B12 jest odpowiedzlany za anamie. hemglobina i krwinki czerwone moga byc produkowana tylko w obecnosci tyc dwoch czynnikow. zatem czasem wystrczy wziasc cos innego, uzupelnic jeden z nich. Ja bym poszla i zorbila test na zawartosc zelaza, kwasu foliowego i witaminy b12 we krwi. I wtedy bym wiedzial za czym stoja. dodam jeszcze ze im wiecje bierze sie suplementow tym gorzej przysajaj mineraly i witaminy nasz organizm. takze lepij poszukac lepszych zrodel jedzenia niz lykac kolejna chemie ( mowi wam to chemik). Do tego czesc menralow zle sie wchlania w obecnosci incyh i stad czesto nie ma wogole sensu brac kompleksowech tabletek bo jedne skladnik skutecznie zapobiega wchlanianiu drugiego. Powodzenia
Jakos m sie udje. grunt to dobzre jesc. To co chyba wazne jesli chodzi o zelazo to ze nie przyswaja sie dbrze czy to z tabletek czy z jedzenia jesli nie jemy go z czyms kwasnym i ze spor iloscia witaminy C.
Ja zawsze jak zajdam szpinak to zjadma potem a to omarancze albo cos innego jako zrodlo kwasniego i witaminy c. jem tez duzo soczewicy , ktora ma duzo zelaza.
Ale ja wogole to proponuje zorbic badanie na zawartosc zelaza. bo mozna miec wysoki poziom a sie okazuje ze to brak kwasu foliowego lub witaminy B12 jest odpowiedzlany za anamie. hemglobina i krwinki czerwone moga byc produkowana tylko w obecnosci tyc dwoch czynnikow. zatem czasem wystrczy wziasc cos innego, uzupelnic jeden z nich. Ja bym poszla i zorbila test na zawartosc zelaza, kwasu foliowego i witaminy b12 we krwi. I wtedy bym wiedzial za czym stoja. dodam jeszcze ze im wiecje bierze sie suplementow tym gorzej przysajaj mineraly i witaminy nasz organizm. takze lepij poszukac lepszych zrodel jedzenia niz lykac kolejna chemie ( mowi wam to chemik). Do tego czesc menralow zle sie wchlania w obecnosci incyh i stad czesto nie ma wogole sensu brac kompleksowech tabletek bo jedne skladnik skutecznie zapobiega wchlanianiu drugiego. Powodzenia
Robiłam dzisiaj badanie krwi i hemoglobina wyszła mi 11,7, gdzie norma jest od 12. Niby nie jest źle, ale z drugiej strony to dopiero początek i wolałabym, żeby była nieco wyszła;-) Czy znacie jakieś naturalne sposoby aby ją zwiększyć? Od jutra zaczynam pić soczek z buraków :-)
Uleńka_79
Listopadowa Mamusia
dieta, dieta, dieta :-)
poszukaj sobie w necie informacji co należy jesc aby zwiększyc ilosc zelaza w organiźmie.
Chociaz z tego co pamiętam ja miałam troszkę niższą hemoglobinę w ciązy a kiedy okresliłam sobie poziom żelaza w krwi miałam idealny. Ważna w badaniu krwi jest nie tylko hemoglobina ale tez MCH oraz MCV i tutaj zerknij sobie w necie ale one okreslają czy zelazo czy witamina B12 jest Tobie potrzebna.
Ja przy niższej hemoglobinie oba parametry miałam w normie a o ile dobrze pamiętam hemoglobinę mialam na podobnym poziomie do Ciebie i nie spadała mi w trakcie trwania ciązy bardziej.
Zawartość żelaza w różnych produktach (mg/100g produktu)
wątroba wieprzowa - 18,7
wątroba wołowa - 9,4
fasola biała - 6,9
płatki owsiane - 3,9
wołowina, polędwica - 3,1
cielęcina, łopatka - 2,9
poszukaj sobie w necie informacji co należy jesc aby zwiększyc ilosc zelaza w organiźmie.
Chociaz z tego co pamiętam ja miałam troszkę niższą hemoglobinę w ciązy a kiedy okresliłam sobie poziom żelaza w krwi miałam idealny. Ważna w badaniu krwi jest nie tylko hemoglobina ale tez MCH oraz MCV i tutaj zerknij sobie w necie ale one okreslają czy zelazo czy witamina B12 jest Tobie potrzebna.
Ja przy niższej hemoglobinie oba parametry miałam w normie a o ile dobrze pamiętam hemoglobinę mialam na podobnym poziomie do Ciebie i nie spadała mi w trakcie trwania ciązy bardziej.
Zawartość żelaza w różnych produktach (mg/100g produktu)
wątroba wieprzowa - 18,7
wątroba wołowa - 9,4
fasola biała - 6,9
płatki owsiane - 3,9
wołowina, polędwica - 3,1
cielęcina, łopatka - 2,9
reklama
Na dzien dobry odpada watroba, ze wzgl. na zawartosc wit. A, ktorej i tak a diecie mamy sporo, a na ktora w ciazy nalezy bardzo uwazac, zeby jej nie bylo za duzo. Czerwone buraczki sa doskonale i sprawdzilam je na sobie, tylko to trzeba w duzych ilosciach wciagac. Sprawdzal mi sie sok w kartonie - smaczny i mozna na litry.