reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

ja mam nadzieję ze będzie ok wgl po amniopunkcji ,bo dość nasila się ból brzucha mimo przeciwbólowych
W szpitalu są naprawdę sami specjaliści a niepowodzenia po amniopunkcji to promilowe przypadki. Napięcie może też wzmagać stres i wiem, że w tym czasie oczekiwania na wynik ciężko mówić o uspokojeniu się, ale może chociaż spróbuj np napić się melisy? A jeżeli cokolwiek będzie dla Ciebie niepokojące to udaj się na sor na wszelki wypadek. Myślami jestem z Tobą i daj znać jak wynik

reklama
W szpitalu są naprawdę sami specjaliści a niepowodzenia po amniopunkcji to promilowe przypadki. Napięcie może też wzmagać stres i wiem, że w tym czasie oczekiwania na wynik ciężko mówić o uspokojeniu się, ale może chociaż spróbuj np napić się melisy? A jeżeli cokolwiek będzie dla Ciebie niepokojące to udaj się na sor na wszelki wypadek. Myślami jestem z Tobą i daj znać jak wynik
Dziękuję ,liczę że przejdzie . W 2023 miałam biopsję wiem że jest jeszcze bardziej ryzykownym badaniem i nie było powikłań ,tutaj też liczę że będzie ok . Ale ostatnia córka okazało się że ma wadę genetyczna ,mam nadzieję że tym razem będzie wszystko dobrze .

Czesc Dziewczyny,
szukalam informacji o sytuacji podobnej do mojej i niestety niewiele znalazlam, dlatego opiszę swój przypadek.W tym roku skoncze 36 lat. Na kontrolnym usg u swojego ginekologa uslyszalam: obrzęk płodu. Strach i niewiedza. Lekarz zlecił mi sporo badan wirusowych i zapronowal NIFTY. Wszystkie wirusowe badania były w normie. NIFTY- wysokie ryzyko trisomii 21.
Dwa tygodnie później mialam badania prenatalne.(13tydz+2 dni).
FHR 177 ud/min
CRL 70,9 mm
NT 2,8 mm
BPD 20,0 mm
PI 1,860
Dodatkowo: hipoplastyczna kość nosowa, nieprawidłowy przeplyw w przewodzie zylnym DV fala wsteczna A.
Biochemia:
Wolne beta 4,755 Mom
PAPP-A 0,615 Mom
Ryzyko podstawowe:
trisomia 21 1:234
trisomia 18 1:591
trisomia 13 1:1850
Ryzyko skorygowane:
trisomia 21 >1:4
trisomia 18 1:7717
trisomia 13 1:130
Zdaję sobie sprawę, że wyniki są beznadziejne, jednak muszę miec 100% pewności co do diagnozy, dlatego czekam na amniopunkcje z mikromacierzami.
Jeżeli u Was usg jest w normie, to nie martwcie się na zapas zwłaszcza przez PAPPe!
Życzę Wam siły i zdrowych maluszków :*

Czesc Dziewczyny,
szukalam informacji o sytuacji podobnej do mojej i niestety niewiele znalazlam, dlatego opiszę swój przypadek.W tym roku skoncze 36 lat. Na kontrolnym usg u swojego ginekologa uslyszalam: obrzęk płodu. Strach i niewiedza. Lekarz zlecił mi sporo badan wirusowych i zapronowal NIFTY. Wszystkie wirusowe badania były w normie. NIFTY- wysokie ryzyko trisomii 21.
FHR 177 ud/min
CRL 70,9 mm
NT 2,8 mm
BPD 20,0 mm
PI 1,860
Dodatkowo: hipoplastyczna kość nosowa, nieprawidłowy przeplyw w przewodzie zylnym DV fala wsteczna A.
Biochemia:
Wolne beta 4,755 Mom
PAPP-A 0,615 Mom
Ryzyko podstawowe:
Ryzyko skorygowane:
Zdaję sobie sprawę, że wyniki są beznadziejne, jednak muszę miec 100% pewności co do diagnozy, dlatego czekam na amniopunkcje z mikromacierzami.
Jeżeli u Was usg jest w normie, to nie martwcie się na zapas zwłaszcza przez PAPPe!
bardzo mi przykro ale miałam bardzo podobne USG i pappe jak ty . Ryzyko skorygowane identyczne i mamy córkę z zespołem Downa . Masz minimalna szanse że to pomyłka ale licząc że nifty też to potwierdzają to wydaje mi się że amniopunkcja to tylko formalność . Jak chcesz to napisz priv . Chętnie pomogę .

Czesc Dziewczyny,
FHR 177 ud/min
CRL 70,9 mm
NT 2,8 mm
BPD 20,0 mm
PI 1,860
Biochemia:
Wolne beta 4,755 Mom
PAPP-A 0,615 Mom
Ryzyko podstawowe:
Ryzyko skorygowane:
Chociaż mam nadzieję że w twoim przypadku to jednak pomyłka . Ale wiele wskazuje na to że niestety nie . Trzymam kciuki za dobre wieści .

Po ostatniej ciąży w której urodziłam córkę z trisomia 21 byłam przerażona że w tej może być też źle ( ciesze się że mam ją ale pierwszy rok był naprawdę trudny ,licząc że ma wadę serca ) . Jednak zdarzają się powikłania po amniopunkcji jestem w tym małym procencie gdzie trafiłam do szpitala z odchodzącymi wodami . Aktualnie nadal jestem w szpitalu , coraz mnie ich ubywa więc lekarze są dobrej myśli . Amniopunkcja na szczęście wyszła dobra- kariotyp prawidłowy ♥️ Teraz niech się ustabilizują wody i można być spokojnym .

bardzo mi przykro ale miałam bardzo podobne USG i pappe jak ty . Ryzyko skorygowane identyczne i mamy córkę z zespołem Downa . Masz minimalna szanse że to pomyłka ale licząc że nifty też to potwierdzają to wydaje mi się że amniopunkcja to tylko formalność . Jak chcesz to napisz priv . Chętnie pomogę .
Też myślę że to formalność.. czy u Ciebie oprócz ZD i wady serduszka pojawiły się jeszcze jakieś współistniejące wady?

reklama
Do góry