reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• 15.04.2025 o 12:00 zapraszamy Cię serdecznie na live, który poprowadzi psycholożka i psychoterapeutka Agnieszka Dąbrowska (@zdrowo_i_purpurowo), a jej gościnią będzie Anna Ślusarczyk (@kawa_z_uwaznoscia) – dziennikarka, psycholożka zdrowia i jakości życia, trenerka umiejętności DBT, liderka Family Connections i redaktorka naczelna portalu @babyboom_pl. Porozmawiamy o tym: czym tak naprawdę jest uważność w codziennym życiu mamy, jak wspierać dziecko swoją obecnością, nie tylko działaniem, jak zatrzymać się choć na chwilę, nawet jeśli wszystko dookoła pędzi, i dlaczego uważność może być jednym z najpiękniejszych prezentów, jakie dajemy dziecku i sobie. To będzie ciepła, wspierająca rozmowa – bez oceniania, za to z dużą dawką otwartości i akceptacji. Zrób sobie kubek herbaty, usiądź wygodnie i bądź z nami 💛 Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

reklama
To może dodam Ci trochę wiary, bo u mnie wyniki były bardzo podobne. Widzę, że na usg masz resztę prawidłowo, jedynie to zawyżone NT. U mnie jeszcze było bardzo wysokie beta hcg, coś koło 4.5, u Ciebie jest 1.2 więc nieźle. Ryzyko na t21 miałam identyczne >1:4. I to wszystko naprawdę nie jest jeszcze żaden wyrok. Mam za sobą amniopunkcję, zrobiłam dodatkowo mikromacierze i test Rapid FISH żeby szybciej się czegokolwiek dowiedzieć. Wyniki tych badań wyszły prawidłowe. Dodatkowo, robiłam echo serca płodu w 26tyg., bo mówili mi też, że podwyższone NT może wskazywać na wady serca. Też wyszło prawidłowo. Staram się cieszyć ciążą ale wiadomo, że z tyłu głowy nadal jest jakaś niepewność, bo przecież wszystkiego zbadać się nie da. Trzymam kciuki za prawidłowe wyniki amniopunkcji u Ciebie! Sam zabieg to chwilka i nie ma się czego obawiać.

To może dodam Ci trochę wiary, bo u mnie wyniki były bardzo podobne. Widzę, że na usg masz resztę prawidłowo, jedynie to zawyżone NT. U mnie jeszcze było bardzo wysokie beta hcg, coś koło 4.5, u Ciebie jest 1.2 więc nieźle. Ryzyko na t21 miałam identyczne >1:4. I to wszystko naprawdę nie jest jeszcze żaden wyrok. Mam za sobą amniopunkcję, zrobiłam dodatkowo mikromacierze i test Rapid FISH żeby szybciej się czegokolwiek dowiedzieć. Wyniki tych badań wyszły prawidłowe. Dodatkowo, robiłam echo serca płodu w 26tyg., bo mówili mi też, że podwyższone NT może wskazywać na wady serca. Też wyszło prawidłowo. Staram się cieszyć ciążą ale wiadomo, że z tyłu głowy nadal jest jakaś niepewność, bo przecież wszystkiego zbadać się nie da. Trzymam kciuki za prawidłowe wyniki amniopunkcji u Ciebie! Sam zabieg to chwilka i nie ma się czego obawiać.
U Nas właśnie dochodzi fala wsteczną . Ale dzięki za wiadomość , a w którym tygodniu jesteś ?? Ja póki co nie mogę się cieszyć ciąża , bo nie wiem jak się potoczy sytuacja ale mam nadzieję że , wszystko okaże się złym snem .

reklama
U Nas właśnie dochodzi fala wsteczną . Ale dzięki za wiadomość , a w którym tygodniu jesteś ?? Ja póki co nie mogę się cieszyć ciąża , bo nie wiem jak się potoczy sytuacja ale mam nadzieję że , wszystko okaże się złym snem .
Rozumiem Cię, bo na tym etapie, w którym jesteś Ty też miałam różne myśli. Przez te doświadczenia bardzo przewartościowały mi się poglądy życiowe. Aktualnie jestem w 29tc., myślę, że tą ciążę będę miała rozwiązaną wcześniej ze względu na cukrzycę ciazową. I szczerze, chciałabym mieć to już za sobą.

Do góry