reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

Cześć dziewczyny🙂
Dodaje tutaj jeszcze raz pytanie,bo to chyba właściwy wątek.
Będę wdzięczna za każdą odpowiedź!
W 11+ 2 dni miałam robiony test pappa wraz z usg.Niestety wynik pappy nie wyszedł "dobrze".Ryzyko trisomii 21 to 1:86.
Mam 37 lat i jest to moja pierwsza ciąża.Jestem przerażona.Jutro amniopunkcja.Czy któraś z Was miała podobne wyniki i wszystko wyszło w porządku?Wiem,że pappa określa tylko ryzyko..natomiast strach jest ogromny😔
Nie jestem obciążona genetycznie.

Podaję moje wszystkie wyniki:
FHR 167 ud/min
CRL 46,0 mm
NT 1,3
Wymiar dwuciemieniowy (BPD) 15,0 mm
Ductus Venosus PI 1,390
Lokalizacja łożyska : przednia ściana wysoko
Płyn owodniowy:w normie
Pepopwina : trójnaczyniowa

Wolne beta-hCG 73,6 iu/l odpowiada 2,458 MoM
PAPPA-A 0,330 iu/l odpowiada 0,457 MoM
Uterine artery PI 1,76 odpowiada 1,040 MoM
Długość endocervix: 36,0 mm

Anatomia płodu : prawidłowa
Kość nosowa:nie do oceny.Tak jest na tej kartce która otrzymałam,a na usg lekarz powiedziała mi że widzi.Mój ginekolog powiedział że to nie znaczy że jej nie ma i być może tak wpisała....mi się to w głowie nie mieści.

Byłam u genetyka i dostałam skierowanie na amniopunkcja.

Dziewczyny czy któraś z Was tak miała?
Czy te wyniki są aż tak tragiczne?
Przeczytałam to forum wzdłuż i w szerz,być może teraz ktoś też jest w podobnej sytuacji.

Pozdrawiam i ściskam Was mocno!

P.s
Jestem już po amniopunkcji.Czekam na wyniki,które mają być w kilka dni.
Sama amniopunkcja przebiegła szybko i bezboleśnie.Robiłam ją we Wrocławiu.

Załączniki

• 20230514_163805.jpg
    20230514_163805.jpg
    970 KB · Wyświetleń: 77
reklama
Ja robiłam tu gdzie prenatalne, w gabinetach Krasińskiego w Warszawie. Tego samego dnia co otrzymałam na @ wyniki pappa to miałam tel konsultacje z lekarzem co robił i genetykiem. Pappa to statystyki ale pomagające wykryc czy jest się w grupie ryzyka. Pappa nie mówi że dziecko jest chore czy zdrowe mowi że jest ryzyko że może być chore i należy pogłębić diagnostykę czyli na początek wykonać amniopunkcje. Jeżeli amniopunkcja potwierdzi wadę to wtedy idzie się dalej z diagnostyka. Sanco, nifty czy inne to nadal statystyki a nie diagnostyka dlatego się zdecydowaliśmy. Ryzyko powikłania jest mniejsze niż 0.5%
U jakiego lekarza w gabinetach Krasinskiwgo robiłaś amnio? Ja mam wstępnie zapisany termin do dr Jóźwiaka w Babka Medica. To młody lekarz i zastanawiam się czy ma doświadczenie w amnio chociaż to on robił mi usg i wydawał się bardzo profesjonalny i ogarnięty. Byłam na konsultacji genetycznie w Premium Medical i genetyk powiedziała że mogę zapisać się do nich do prof. Wielgosia. Ale wiele z Was robiło to w IMiD o już nie wiem gdzie najlepiej zapisać się na amnio.

Cześć dziewczyny🙂
Dodaje tutaj jeszcze raz pytanie,bo to chyba właściwy wątek.
Będę wdzięczna za każdą odpowiedź!
W 11+ 2 dni miałam robiony test pappa wraz z usg.Niestety wynik pappy nie wyszedł "dobrze".Ryzyko trisomii 21 to 1:86.
Mam 37 lat i jest to moja pierwsza ciąża.Jestem przerażona.Jutro amniopunkcja.Czy któraś z Was miała podobne wyniki i wszystko wyszło w porządku?Wiem,że pappa określa tylko ryzyko..natomiast strach jest ogromny😔
Nie jestem obciążona genetycznie.

Podaję moje wszystkie wyniki:
FHR 167 ud/min
CRL 46,0 mm
NT 1,3
Wymiar dwuciemieniowy (BPD) 15,0 mm
Ductus Venosus PI 1,390
Lokalizacja łożyska : przednia ściana wysoko
Płyn owodniowy:w normie
Pepopwina : trójnaczyniowa

Wolne beta-hCG 73,6 iu/l odpowiada 2,458 MoM
PAPPA-A 0,330 iu/l odpowiada 0,457 MoM
Uterine artery PI 1,76 odpowiada 1,040 MoM
Długość endocervix: 36,0 mm

Anatomia płodu : prawidłowa
Kość nosowa:nie do oceny.Tak jest na tej kartce która otrzymałam,a na usg lekarz powiedziała mi że widzi.Mój ginekolog powiedział że to nie znaczy że jej nie ma i być może tak wpisała....mi się to w głowie nie mieści.

Byłam u genetyka i dostałam skierowanie na amniopunkcja.

Dziewczyny czy któraś z Was tak miała?
Czy te wyniki są aż tak tragiczne?
Przeczytałam to forum wzdłuż i w szerz,być może teraz ktoś też jest w podobnej sytuacji.

Pozdrawiam i ściskam Was mocno!

P.s
Jestem już po amniopunkcji.Czekam na wyniki,które mają być w kilka dni.
Sama amniopunkcja przebiegła szybko i bezboleśnie.Robiłam ją we Wrocławiu.
Hej. Ja dokładnie w takiej samej sytuacji. Moje wyniki biochemi jakby nawet ciut lepsze ale mam wyższe ryzyko 1:74. Czeka mnie amnio ale nie wiem gdzie się zapisać. Trzymam kciuki bo mi się wydaje ze będzie ok skoro usg wyszło ok.

U jakiego lekarza w gabinetach Krasinskiwgo robiłaś amnio? Ja mam wstępnie zapisany termin do dr Jóźwiaka w Babka Medica. To młody lekarz i zastanawiam się czy ma doświadczenie w amnio chociaż to on robił mi usg i wydawał się bardzo profesjonalny i ogarnięty. Byłam na konsultacji genetycznie w Premium Medical i genetyk powiedziała że mogę zapisać się do nich do prof. Wielgosia. Ale wiele z Was robiło to w IMiD o już nie wiem gdzie najlepiej zapisać się na amnio.
U mnie USG i amnio wykonał dr Lewczuk. Był on z polecenia mojego prowadzącego. O tym Jóźwiaku nie słyszałam ale mam wizytę u mojego gina w środę to mogę podpytać bo wiem że też w babka medica pracuje

Hej. Ja dokładnie w takiej samej sytuacji. Moje wyniki biochemi jakby nawet ciut lepsze ale mam wyższe ryzyko 1:74. Czeka mnie amnio ale nie wiem gdzie się zapisać. Trzymam kciuki bo mi się wydaje ze będzie ok skoro usg wyszło ok.
Ja robiłam we Wrocławiu u dr Fuchsa.Jeśli jesteś z okolic to naprawdę polecam.
Również trzymam kciuki 🙂Daj znać!

U mnie USG i amnio wykonał dr Lewczuk. Był on z polecenia mojego prowadzącego. O tym Jóźwiaku nie słyszałam ale mam wizytę u mojego gina w środę to mogę podpytać bo wiem że też w babka medica pracuje
Dzięki wielkie. Ja mam właśnie w przyszła środę już to zaplanowane amnio na 14:40 chyba .

reklama
Do góry