Aewea
Fanka BB :)
amnio nie musi być robiona w szpitalu co do IMID to tam amniopunkcja jest chyba na porządku dziennym. Z tego co wiem Premium Medical tez jest bardzo polecane. Samo pobranie materiału trwa dosłownie kilka sekund i wszystko jest monitorowane usg. W IMID jest jeszcze ten komfort, że gdyby coś się zadziało to tam jest szpital itp. Na miejscu.Nie dostałam skierowania do genetyka tylko od razu na amnio do tego samego lekarza ale w innym prywatnym ośrodku. Oczywiście wystawił mi skierowanie i będzie na NFZ i mówi że to moja decyzja ale się obawiam. Czy amnio nie powinnam robić w szpitalu ? Jakie masz doświadczenie ? Ja mieszkam w wawie i się zastanawiam czy nie powinnam jednak jak się zdecyduje pojąć na amnio do miejsca gdzie robia tego dużo i mają doświadczenie aby jak najbardziej zminimalizować ryzyko. Jestem strasznie zaskoczona ze to ryzyko tak bardzo mi wzrosło. Aż tak bardzo.
Oczywiście przeszukałam i internet i znalazłam kalkulator z Fetal Medicine. Jak wpisałam wszytskie moje parametry z usg i pappa to mi ryzyko wyszło 1:500. Pewnie lekarz miał jakoś dokładniejszy kalkulator ze skoczyło mi aż 1:74