reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

reklama
Cześć. I ja się dołączę. Przeczytałam cały wątek od deski do deski. Moje ryzyka skorygowane (w nawiasie wyjściowe). 32 lata druga ciaza, usg prenatalne idealne i każde inne usg wychodzi ok.

t21 - 1:874 (1:426)
T18 - 1:143 (1:969)
T13 - 1:233 (1:3057)

Beta 0,507
PAPP-a 0,229

Jestem 12 dni po amnio (lekarz z kliniki w której robiłam badanie odradził w przypadku takich wyników jak moje wszelkie Nifty nipt czy choćby rapid fish). Od wielkiego piątku (wtedy dostałam wyniki) żyje w innym świecie. Pociesza mnie to że każde usg wychodzi idealnie i lekarze nie mają się do czego przyczepić do malucha ("jak na te ryzyka tych wad które Pani wyszły to dzidzius wygląda naprawdę dobrze"). Z drugiej strony w tym wątku chyba nie widziałam takiej sytuacji jak moja (po PAPP-a zmniejszone ryzyko t21 a t13 i t18 wystrzelone w kosmos:().

Trzymam kciuki za wszystkie badania i wyniki.
Wiesz co, lekarze mają rację, za Nitfy czy Fish tylko zapłacisz i to sporo, a nie wykażą one choroby genetycznej, jaką jest triploidia. U mnie USG było idealne, zaś beta i pappa tragiczne, poniżej 0,5 MoM i nie robiłam amnio. Dopiero na połówkowych wyszło, co wyszło. Ale ryzyka miała kosmicznie większe od Twoich, także byłaby dobrej myśli :) Trzymam kciuki, aby te wartości były tylko Twoim urokiem, a maluszek był w pełni zdrów!

Jestem po konsultacj z genetyków, dr powedziala , żeby dla swojego spokoju zrobić podstawowe nipt, bo jedynie ryzyko ZD mam 1:1424 , reszta powyżej 4000. Jestem umówiona po majówce na badanie krwi i potem ok 10 dni stresu… wole wiedzieć za wczasu...

Zd potwierdzony
Bardzo mi przykro. Dużo siły [emoji3590]
Wiesz co, lekarze mają rację, za Nitfy czy Fish tylko zapłacisz i to sporo, a nie wykażą one choroby genetycznej, jaką jest triploidia. U mnie USG było idealne, zaś beta i pappa tragiczne, poniżej 0,5 MoM i nie robiłam amnio. Dopiero na połówkowych wyszło, co wyszło. Ale ryzyka miała kosmicznie większe od Twoich, także byłaby dobrej myśli :) Trzymam kciuki, aby te wartości były tylko Twoim urokiem, a maluszek był w pełni zdrów!
Dziękuję za wsparcie.... We wtorek po majówce będę dzwonić do kliniki, siedzę już jak na bombie, chciałabym się obudzić już po połówkowych z wiedzą że wszystko jest ok [emoji85]
Jestem po konsultacj z genetyków, dr powedziala , żeby dla swojego spokoju zrobić podstawowe nipt, bo jedynie ryzyko ZD mam 1:1424 , reszta powyżej 4000. Jestem umówiona po majówce na badanie krwi i potem ok 10 dni stresu… wole wiedzieć za wczasu...
Ale chyba nie masz się aż tak czym stresować. Na moich wynikach badań jest napisane że ryzyka 1:1000 w górę są niskie i nie jest zalecana dalsza diagnostyka. 1:1000 do 1:300 to ryzyka posrednie i tutaj w zależności od możliwości zalecają dalsze badania nieinwazyjne a od 1:300 to wysokie ryzyko i dopiero tutaj zalecają dalsza inwazyjna diagnostykę.
Trzymam kciuki za prawidłowe wyniki [emoji8]

T
Bardzo mi przykro. Dużo siły [emoji3590]

Dziękuję za wsparcie.... We wtorek po majówce będę dzwonić do kliniki, siedzę już jak na bombie, chciałabym się obudzić już po połówkowych z wiedzą że wszystko jest ok [emoji85]

Ale chyba nie masz się aż tak czym stresować. Na moich wynikach badań jest napisane że ryzyka 1:1000 w górę są niskie i nie jest zalecana dalsza diagnostyka. 1:1000 do 1:300 to ryzyka posrednie i tutaj w zależności od możliwości zalecają dalsze badania nieinwazyjne a od 1:300 to wysokie ryzyko i dopiero tutaj zalecają dalsza inwazyjna diagnostykę.
Trzymam kciuki za prawidłowe wyniki [emoji8]
ak, wyniki są dobre . Nipt robię dla spokojnej głowy. 🧐🤗

Cześć dziewczyny, u nas wyszło ryzyko pośrednie ZD 1:570. Do tego niska beta 0.25MoM i Pappa wyższe bo 2 MoM. USG idealne. Zrobiliśmy NIFTY , wyszło prawidłowe. Zdrowa dziewczyna. ;) mimo to gdzieś zasiane jakieś ziarno niepewności. ;) Oczywiście mam świadomość, że wyniki mogą wskazywać na późniejsze.problemy z lozyskiem, nadciśnieniem, cukrzycą.
Znacie pozytywne historie z niska pappą i wyższa betą? Bo najczwsciej czytam, że tylko jeden z tych parametrów był nieprawidłowy.
Miałam zle dwa markety i to w tą gorsza stronę bo tak jak przy zd wychodzi czyli białko zaniżone 0.4 a papa podwyższona 2.5
Miałam ryzyko 1:157 amniopunkcja dała prawidłowy wynik. Mam 2 miesięczną zdrową córeczkę

reklama
Do góry