reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

reklama
Cześć. I ja się dołączę. Przeczytałam cały wątek od deski do deski. Moje ryzyka skorygowane (w nawiasie wyjściowe). 32 lata druga ciaza, usg prenatalne idealne i każde inne usg wychodzi ok.

t21 - 1:874 (1:426)
T18 - 1:143 (1:969)
T13 - 1:233 (1:3057)

Beta 0,507
PAPP-a 0,229

Jestem 12 dni po amnio (lekarz z kliniki w której robiłam badanie odradził w przypadku takich wyników jak moje wszelkie Nifty nipt czy choćby rapid fish). Od wielkiego piątku (wtedy dostałam wyniki) żyje w innym świecie. Pociesza mnie to że każde usg wychodzi idealnie i lekarze nie mają się do czego przyczepić do malucha ("jak na te ryzyka tych wad które Pani wyszły to dzidzius wygląda naprawdę dobrze"). Z drugiej strony w tym wątku chyba nie widziałam takiej sytuacji jak moja (po PAPP-a zmniejszone ryzyko t21 a t13 i t18 wystrzelone w kosmos:().

Trzymam kciuki za wszystkie badania i wyniki.

Cześć. I ja się dołączę. Przeczytałam cały wątek od deski do deski. Moje ryzyka skorygowane (w nawiasie wyjściowe). 32 lata druga ciaza, usg prenatalne idealne i każde inne usg wychodzi ok.

t21 - 1:874 (1:426)
T18 - 1:143 (1:969)
T13 - 1:233 (1:3057)

Beta 0,507
PAPP-a 0,229

Jestem 12 dni po amnio (lekarz z kliniki w której robiłam badanie odradził w przypadku takich wyników jak moje wszelkie Nifty nipt czy choćby rapid fish). Od wielkiego piątku (wtedy dostałam wyniki) żyje w innym świecie. Pociesza mnie to że każde usg wychodzi idealnie i lekarze nie mają się do czego przyczepić do malucha ("jak na te ryzyka tych wad które Pani wyszły to dzidzius wygląda naprawdę dobrze"). Z drugiej strony w tym wątku chyba nie widziałam takiej sytuacji jak moja (po PAPP-a zmniejszone ryzyko t21 a t13 i t18 wystrzelone w kosmos:().

Trzymam kciuki za wszystkie badania i wyniki.
U mnie po wprowadzeniu do kalkulacji wartości biochemii ryzyko jest bardzo duże.
Na podstawie badania z oceną Wiek,FHR,NT plus Pappa/Beta-Hcg kwalifikuje się do grupy wysokiego ryzyka zespołu
Downa- ryzyko 1:12,
Edwardsa 1:49 i
Patau'a 1:47

Po wprowadzeniu do kalkulacji dodatkowych markerów ultrasonograficznych: NB,DV,TR - ryzyko obniża się,ale nadal jest wysokie -ryzyko T21- 1:133,
T18- 1:199,
T 13- 1:132

Pappa 0,213 MOM
NT trochę za duże 3,3

Czekam na amino ale nawet jeśli będzie w porządku to obawiam się że aż tak niskie bałka pappa mogą świadczyć o czymś bardzo złym

reklama
Do góry