reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

reklama
Witajcie dziewczyny. Trafiłam do was bo moje usg prenatalne wyszły bardzo źle. Od kilku dni sobie nie radzę i postanowilam napisać. Może zacznę od początku. Najpierw trafiłam na forum babyboom w 2013 kto po in vitro,tak kochane mam niedrozne jajowody. Pierwsze podejście i udało się. Mam pięknego zdrowego synka, w grudniu postanowiłam wrócić po rodzeństwo. Niestety 2 porażki. Trzecia próba i znów zobaczyłam 2 kreseczki:) Radość i wiara że znów wszystko będzie dobrze aż do piątku. Lekarz nie widzi kości nosowej a NT 5.2 mm. Nic mi to nie mówiło dopóki nie poszperalam na necie. Załamanie i płacz. Nie mogłam w to uwierzyć pojechałam na usg do innego miasta. Lekarz zapewnia że kość nosowa jest na 100% ale nt podwyższone choć według jego wyniosło 4mm. W pt wyniki testu pappa i decyzja o amniopunkcji. Jak mieć nadzieję kochane. Dużo przeszłam byłam bardzo twarda i zawsze wierzyłam że uda mi się ale teraz zawalił mi się cały świat. Jak to wszystko przetrwać.

Dokładnie ! Duzo siły i wiary. Zadnej z nas nie było lekko, wiem ze musisz czuć sie rozsypana na kawałki ale tu nie ma innej rady :( trzeba wytrzymać ....

Sent from my iPhone using Forum BabyBoom mobile app

Dziewczyny nie zdążyłam jeszcze przejrzeć wcześniejszych str. ale może dziś mi się uda. Tak tylko dla pocieszenia i dodania wiary, czy którejś z was pomimo dużego nt po amniopunkcji okazało się że wszystko jest dobrze? Dodam że inne parametry na usg wyszły dobrze. Dziewczyny czytałam wiele str. na internecie i bardzo dużo kobiet miało podobny problem i w większości przypadków było dobrze. Nie dopuszcza myśli że może być inaczej

Magda moja koleżanka miała duże NT i dziecko urodziło się zdrowe. Również miała amniopunkcje.
Niestety nie mamy wpływu na to co nas spotka w życiu, ale trzeba wierzyć, że będzie dobrze :-* Musi być :-)

Duzo dziewczyn tutaj na forum mimo wysokiego nt urodziło zdrowe dzieci ( przeczytałam wszystkie strony ), tak wiec jest nadzieja ! Trzeba mocno wierzyć [emoji8]

Sent from my iPhone using Forum BabyBoom mobile app

Prawie miesiąc temu uzyskałam wyniki amniopunkcji: kariotyp prawidłowy żeński :) teraz czekamy już tylko na echo serca żeby zobaczyć co tam nie gra :)

reklama
Cześć u mnie zaczęło się tak: pierwsza ciąża bez żadnych problemów - prowadzona przez świetnego ginekologa w prywatnym gabinecie. W drugiej ciąży postanowiłam że pójdę do ginekologa z NFZ ponieważ koszty prywatnych wizyt były zbyt duże jak dla nas. Jak to w państwówce ginekolog w jednej przychodni usg w innej u innego lekarza. Po usg lekarz powiedział ok to by było na tyle dał opis i z tym do lekarza prowadzącego. Ja uradowana wyszła z gabinetu że jest dobrze jeszcze powiedział,że będzie chłopak (dość wcześnie ale powiedział, że dobrze widać). Na kolejną wizytę czekałam 2 tyg po czym lekarz prowadzący czytając opis zaznaczył sobie długopisem podwyższone nt. pytam go o co chodzi on mi wyjaśnia a ja zamarłam . Oczywiście okazało się że na test z krwi było już za późno więc wizyta w poradni patologii ciąży i pytanie lekarza chce Pani amniopunkcje? SZOK o co oni mnie pytają, nie miałam pojęcia o co to jest.Lekarz wyjaśnił trochę od niechcenia jak to wygląda z wyrzutem dlaczego nie zrobiłam testu z krwi. Po usg stwierdził, że już za późno na obliczanie nt bo dziecko jest za duże. Umówili mnie na możliwie najbliższy termin czyli za 3 tyg(żebym była w odpowiednim tyg. ciąży). Nerwy, stres, płacz i ciągłe pytania dlaczego nie powiedział mi po usg, że coś jest nie tak mogłam przecież wcześniej zrobić ten test powtórzyć usg u kogoś innego. Przed amnio wizyta u genetyka- wspaniały człowiek dodał wiele otuchy. I w końcu dzień amniopunkcji.Pobrali wody ,zawiozłam próbki do szpitala na badania, kazali dzwonić za 4 tyg i znowu czekanie i ciągłe zastanawianie się co będzie co zrobić jak będzie zły wynik. To był najdłuższy miesiąc w moim życiu o niczym innym nie mogłam myśleć patrząc na starszą córkę łzy same cisnęły się do oczu. W końcu dzwonie słyszę brak wyników będą za 2 dni, dzwonie znowu Pani mówi, że nie mogą się doliczyć coś się nie zgadza proszę zadzwonić za 2 godziny.- horror płacz nerwy.Dzwonie kolejny raz a Pani ze stoickim spokojem nooo kariotyp prawidłowy Ta radość najpiękniejszy prezent na 30 urodziny, które miałam w tym dniu. za tydz telefon od pielęgniarki ze szpitala na umówienie kolejnej wizyty u genetyka i Pani mówi kariotyp żeński prawidłowy super druga córka, następne usg i Pani dr mówi że na 100 % chłopak SZOK przecież wyniki z amnio są pewne miała być dziewczynka i kolejny stres co jest nie tak. Na wizycie u genetyka mówię o usg pokazuje zdjęcia on tez widzi chłopaka. Dzwoni do laboratorium okazuje się że wyniki pomylone i chwila grozy co teraz!! na szczęście wszystkie wyniki z tego dnia były dobre. Dopiero po powrocie do domu jak ochłonęłam zaczęłam się zastanawiać co by było gdyby któreś z dzieci było chore i znowu by było za późno żeby zacząć jakieś leczenie. To jest straszne, że takie pomyłki się zdarzają!! Lekka niepewność została aż do porodu . Ale dzięki Bogu urodziłam zdrowego pięknego synka.
Po wizycie, na której dowiedziałam, się że nt jest podwyższone postanowiłam, że nie czytam żadnego forum bo tam same głupoty i jeszcze się załamię - wytrzymałam 2 dni i na szczęście trafiłam na to forum poczytałam o przypadkach innych dziewczyn i naprawdę bardzo mi to pomogło co nie zmienia faktu, że i tak strach pozostaje. Każdy kto nie był w takiej sytuacji może powiedzieć nie stresuj się, będzie dobrze ale tylko ja wiem co wtedy czułam i jak bardzo się bałam. Teraz myślę sobie, że przez brak profesjonalizmu i głupotę jednego lekarza miałam tyle stresu, którego nie życzę nikomu.
Dziewczyny mam nadzieję, że u Was też będzie wszystko dobrze i będziecie mieć piękne zdrowe dzieciątka. Pozdrawiam

Do góry