Ja jestem jeszcze w ciąży moje wyniki to dla Nifty:
T21 ok. 1:45 milionów
T13/T18 ok. 1: 1,2-1,4 miliarda
Różnica polega na tym że T21 jest małym elementem i ma mniej punktów w cyklu badania dlatego jest o 1-2 zera mniejszy rząd wielkości.
Jeśli ci z nifty wyjdzie że wynik jest dobry to szanse na to że dziecko będzie chore są prawie bliskie zero, oczywiście aby wynik powiedzieć że ma skuteczność 100% należałoby wykonać dwa jeszcze badania. Własny kariotyp (wykluczający chorobę genetyczną własną / partnera - niemniej to nie dotyczy T21/T13/T18), oraz mieć zrobione badanie biochemię + usg 11-14. Jeśli z usg 11-14 i biochemii wychodzi że są dobre wyniki to nie ma wtedy możliwości zaistnienia mozaik dla łożyska/trofoblasu i wtedy wynik nifty jest 100%. W tym wszystkim pozostaje oczywiście czynnik błędu ludzkiego, ale nie można mieć pecha we wszystkich badaniach. Jeśli biochemia + usg 11-14 wyszło źle wtedy trzeba brać pod uwagę że może wyjść wynik błędny. Na razie na ok. 600 000 badań (tak podaje producent) wyników złych było tylko 6 (gdzie nifty wskazało że dziecko jest zdrowe, a urodziło się chore) z publikacji wynika że wystąpił czynnik zewnętrzny mozaika. To są bardzo rzadkie przypadki.
Ja zrobiła dla porównania także Harmony + amnio / (po prostu moja pierwsza ciąża więc przesadzała z tą ostrożnością), teraz bym już amnio nie robiła bo jest to w sumie bez sensu. Jeśli biochemia + usg 11-14 wychodzi poprawnie to nifty/harmony można traktować jako 100%. Od genetyków dowiedziałam się, że nie publikuje się takiego zestawienia ponieważ biochemia + usg 11-14 ma błędy po stronie ludzkiej + biochemia może też polecieć ze względu na własne predyspozycje / leki, więc nikt nie chce stawiać w tym wypadku kropki nad i, aczkolwiek tak jak wspomniałam statystycznie nie ma możliwości aby przy wszystkich dobrych wynikach wyszło coś źle.
Jeśli wyniki 11-14 + biochemię miałaś złą to warto dobrze obejrzeć dziecko przy 19-20 tygodniu, na pewno nie powinno się wtedy traktować nifty jako zastępstwa dla amniopunkcji. Gdyby powstała kombinacja wykluczająca mozaikę wtedy nifty byłby już testem diagnostycznym / zapewne za parę lat udoskonalą jeszcze bardziej metodę badania i tak się stanie.