reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

Widzę że rośnie bo tu było 8 cm, po 4 tyg 13cm. Nigdzie nie umiem znaleźć siatki centylowej dla płodu 🤦
Ale tak. Czuje że łapie jakieś schizy..
Córka też urodziła się mała. Ciągle była mała. Więc syn równie dobrze nie musi być koszykarzem 😇

reklama
Nie wiem czy przewijalas wszystkie strony wątku, ale było wiele kobiet o znacznie większym ryzyku, mnie samej z biochemii wyszło 1:67, więc ponad 2x większe 😅
Ale fajnie, że teraz można sie tyle dowiedzieć w czasie ciazy. Moja mama jak nosiła mojego brata to nawet usg nie było 😎
Wiem wiem wiem. Mąż mówi że trochę przesadzam. Że gdybym miala np 1:2. to i tak mielibyśmy 50% szans na zdrowe dziecko. A tu 99,5% że będzie wszystko ok. Ale nie umiem myśleć negatywnie. Nakręciłam się na początku i chyba dopóki się nie urodzi będę drzeć że strachu... Taka glupia mam naturę.

A mam do Was pytanie. Wiem że to wymaga na wzięcie do ręki wyników badań, ale hmm lekarz powiedział mi że głowa jest troszkę mniejsza niż przewiduje statystyka. O 4 dni. Glowa w 13t1d miała 81mm, w 17t1d 13.18 mm... Podrzucie info jak to i Was wyglada?! ❤
Mnie główka wyszła niby większa i starsza. Ale lekarz mówił, że takimi rzeczami na tym etapie się w ogóle nie martwimy i z dnia na dzień wszystko się może zmienić

No i to nakręcanie się jest najgorsze. Pamiętam jak zadzwoniła Pani z recepcji i mówi że trzeba skonsultować wyniki z genetykiem. Nic nie powiedziała. Nie widziałam wyników. A wybuchlam płaczem że aż się zaciągalam jak 5 latek...
A jak dotarły wyniki na maila - dopiero zalałam się łzami. W głowie miałam że 5 dni temu dowiedziałam się że udało nam się po 7 latach spłodzić syna. Który jest zdrowy. A tu jednak nie jest.... Mąż tłumaczył że to statystyka. Że to nie wyniki badań konkretne. Ale nie docierało. Nie dociera nawet teraz. Dno i wodorosty....

A mam do Was pytanie. Wiem że to wymaga na wzięcie do ręki wyników badań, ale hmm lekarz powiedział mi że głowa jest troszkę mniejsza niż przewiduje statystyka. O 4 dni. Glowa w 13t1d miała 81mm, w 17t1d 13.18 mm... Podrzucie info jak to i Was wyglada?! ❤
mówisz masz😀
17t3d 13,31mm i powiedział że wszystko dobrze

reklama
Dzień dobry mamusie, przyszłe mamusie!
Jestem Justyna, mam 30 lat. Ciąża nr 5 (z czego tylko jeden poród), 16 tydzień + 3 dni. Testy PAPP-A ryzyko zespół downa 1:17. Nifty ryzyko 1:20... We wtorek czeka mnie amniopunkcja...
I teraz potrzebuję ojojania, pocieszenia, opisu historii mam, które miały wysokie ryzyko, a dzieci zdrowe...
Wiem, że każda ciąża jest inna to, że były przypadki, że wyszło duże ryzyko, a dziecko zdrowe...
Nie wiem co zrobię jak amnio wyjdzie zła, nie wiem co począć, co będzie lepsze?!
Pozdrawiam Justyna...

O ile pappa to często wróżenie z fusów to wysokie ryzyko z nifty bardzo mocno sugeruje niestety, że diagnoza może się potwierdzić - nie wiem czy powinnaś dla zdrowia psychicznego wyszukiwać historii kiedy się nie potwierdziła, szczególnie że takich historii jest po pappa mnóstwo. Przy nifty nie... Zdarza się to w jednak rzadkim przypadku kiedy łożysko ma inny kariotyp niż dziecko. Jest to możliwe ale bardzo rzadkie...

Rada ode mnie - dopłacicie w amnio za mikromacierze, wynik będziecie mieć przed tygodniem. Zawsze to o wiele mniej czekania, stresów i więcej czasu później na podjęcie decyzji.

Do góry