G
gość _199
Gość
Jeżeli nifty dało ci takie wyniki w życiu nie zrobiłabym amnio. Nifty jest bardzo dobrym badaniem, daje ci 99,98% pewności co do wyniku. Jeżeli się pomylą dostaniesz odszkodowanie 200tys a to dowodzi, zDziewczyny,
mam 37 lat, synka 4latka i za sobą niestety jedno poronienie (puste jajo płodowe). Teraz jestem w 16tc ze skierowaniem na amniopunkcję. W usg genetycznym w 13tc wszystko było ok, ale niestety obowiązkowe testy PAAPa dały mi prawdopodobieństwo 1/64 na ZD (Białko PAAP 0,42 a beta 2,23). W związku z tym zostałam skierowana na amniopunkcję w 18tc, czyli za ok 2 tyg. W związku z tym ze z nerwow nie mogłam spać i non stop płakałam rodzina namówiła mnie na test NIFTY plus. Wynik otrzymałam po 6 dniach - niskie ryzyko wad genetycznych ( jeden do stu milionów na ZD). Dziewczynka . Niestety mój lekarz powiedzial ze wciąż jest ryzyko iż pomylili moje DNA z Córki i wciąż namawia na amnio... Mówi ze to jedyne wiarygodne badanie które daje 100% pewności. Nie wiem co robić Mąż mówi ze skoro lekarz mówi ze NIFTY to tylko statystyka to żeby amnio jednak zrobić. A ja już sama nie wiem ...Czy któraś z Was pomimo dobrego wyniku NIFTY zdecydowała się i tak na amniopunkcję? Czy poza przykładem omawianego na tym forum Pawełka ( sprzed lat ) są jeszcze jakieś przypadki pomyłek tego testu w Polsce?
Błagam pomóżcie, bo na nowo nie śpię i martwię się ze narażam zdrowa córeczkę na ryzyko amniopunkcji...
Z góry ogromnie dziękuje, Czytanie Waszego forum pozwoliło mi jakos przetrwać ostatnie tygodnie...
Jak bardzo są pewni za swoje badania, bo to nie są grosze. Gdyby nifty nie było tak precyzyjne w życiu nie zdecydowali by si na takie odszkodowanie. Oczywiście nie chodzi mi tutaj o pieniądze tylko pokazanie jak bardzo pewni są za te badanie.
Znam kilka dziewczyn, które robiły nifty, miały ryzyko nawet 1:4 i jeżeli wyszło im, że dziecko zdrowe to nie robiły amnio i dzidziuś był zdrowy. Moim zdaniem nie warto narażać dziecka na amnio, zbyt wiele powikłań po tym jest, gra niewarta świeczki.