reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

U mnie nie wspomnieli o mikromacierzach więc pewnie bez a czas oczekiwania 3 tygodnie ale ze względu na święta powiedzieli, że nawet 4 tygodnie. Boję się strasznie😕
Fisha nie zaproponowali, sama dopytywałam o taką możliwość ale tylko dlatego, że czytałam na ten temat i Was pytałam... odpowiedź Pani z rejestracji nie przekonała mnie... no raczej wynik taki sam 🤔 w dniu badania nikt nie zapytał czy chce.
O mikromacierze nie pytałam bo byłam przekonana, że to razem. Dopiero po amino doczytałam, że to może być razem i osobno.
A. niesia a Ty masz na nfz?
Powodzenia jutro 😊 trzymam kciuki
Tak ja mam na nfz. Mam z mikromacierza tylko dlatego, że mój lekarz prowadzący skierował mnie do szpitala, gdzie mikromacierz jest badana z automatu i nie trzeba dopłacać, bo już w innym szpitalu może albo nie być albo dopłata 2 tys. Stwierdził, że skoro już się zdecydowałam na amnio to niech to będzie porządnie zrobione :)
Jestem przerażona .... takie koszmary mi się śniły, ale dam rady i mam nadzieje, że już w piątek będzie fish :)

reklama
Tak ja mam na nfz. Mam z mikromacierza tylko dlatego, że mój lekarz prowadzący skierował mnie do szpitala, gdzie mikromacierz jest badana z automatu i nie trzeba dopłacać, bo już w innym szpitalu może albo nie być albo dopłata 2 tys. Stwierdził, że skoro już się zdecydowałam na amnio to niech to będzie porządnie zrobione :)
Jestem przerażona .... takie koszmary mi się śniły, ale dam rady i mam nadzieje, że już w piątek będzie fish :)
Ja liczę na środę, ale też jestem przerażona. Już mnie takie myśli różna nachodzą, że nie wiem... Nawet zaczęłam się bać, a co jeśli dziecko zdrowe, a uszkodziło się przy amnio... Wariuję już powoli...

Wyszlo mi z amnio. Mikromacierze mozemy zrobic ale wyniki bede juz po czasie wiec da nam to tyle, ze bedziemy wiedziec dokladnie w czym jest problem i czego mozemy sie spodziewac. Troche nam ulzylo, ze to nie te trzy trisomie ale niepokoj pozostal. W piatek mam usg. Mam nadzieje, ze nadal wszystko bedzie wygladalo dobrze

Koniecznie napisz jak po usg ! :)

Daj koniecznie znac jaki wynik dostalas ! Trzymam kciuki ! :)

Ja byłam u lekarza na wizycie kontrolnej, 28+0 tc , mała waży ok 1100g czyli na szczęscie rośnie a lekarz mówił, że genetyk podejrzewa zawsze coś genetycznego bo to genetyk i żebym aż tak się nie martwiła, bo czasami po 15 i 25 latach może coś "wyjść" co potem okaże się wadą genetyczną. W środę mam wizytę u kardiologa, jeszcze zobaczę co on powie :)

Najwazniejsze, ze rosnie i dalej sie rozwija :) badz dobrej mysli i nie trac nadzieji !:) Daj znac jak po wizycie. :)

Ja liczę na środę, ale też jestem przerażona. Już mnie takie myśli różna nachodzą, że nie wiem... Nawet zaczęłam się bać, a co jeśli dziecko zdrowe, a uszkodziło się przy amnio... Wariuję już powoli...

Mialam tak samo przed amniopunkcja.. Caly czas mialam obawy, ze dziecko zdrowe i niepotrzebnie je narazam.. najbardziej sie balam, ze zacznie sie ruszac kiedy beda pobierac plyn owodniowy i zostanie tknieta igla.. mialam same czarne scenariusze.. ze albo uszkodza macice i lozysko, albo zacznie mi sie pozniej saczyc plyn owodniowy.. zaczne nagle rodzic tak wczesnie albo serduszko przestanie bic.. caly czas myslalam o najgorszym i pierwsze dwa dni po tez byly ciezkie bo balam sie strasznie komplikacji... ale na szczescie obylo sie bez ! i wszystko dobrze sie skonczylo ! Wiec bez czarnych scenariuszy.. nie pomagaja uwierz mi..

Dobry lekarz, u mnie mam wrażenie tylko kasa i kasa... też mam na nfz ale kiedy byłam zapisana do innej na badania prenatalne to wypisując skierowanie polecal mi inną i tam poszłam gdzie chciał.

No nie przesadzaj, lekarze wykonują wiele takich zabiegów i mają w tym wprawę. :) Zaraz po zabiegu sprawdzają tętno u maluszka, czy nie jest przyspieszone. Mój miał cały czas w normie. Miałaś zalecenie kontrolnego usg po tygodniu? To ważne, żeby sprawdzić czy wszystko w porządku.

Mozecie wytlumaczyć o co chodzi z tymi Mikromacierzami? To dodatkowe badanie ? Czy standardowo przy kazdym amnio? To przyspiesza wynik?
Jesli mam amnio z NFZ , to zawiera to rowniez Mikromacierze? Planuję wykupic FISH, ale jak rozumię to nie to samo. Samo mikromacierze mozna dopłacic ? Orientujecie sie ile to jest patne?
Więc co korzystniej: Fisha czy Mikromacierz?
Pogubiłam się, idę szukac i doczytac.

Swoją drogą mam wrazenie, ze im blizej badania ( mam w czwartek) tym słabiej wychodzi mi myslenie ...

reklama
Mozecie wytlumaczyć o co chodzi z tymi Mikromacierzami? To dodatkowe badanie ? Czy standardowo przy kazdym amnio? To przyspiesza wynik?
Jesli mam amnio z NFZ , to zawiera to rowniez Mikromacierze? Planuję wykupic FISH, ale jak rozumię to nie to samo. Samo mikromacierze mozna dopłacic ? Orientujecie sie ile to jest patne?
Więc co korzystniej: Fisha czy Mikromacierz?
Pogubiłam się, idę szukac i doczytac.

Swoją drogą mam wrazenie, ze im blizej badania ( mam w czwartek) tym słabiej wychodzi mi myslenie ...
Fish to szybki wynik.
Nie wszędzie robią aminopunkcje z mikromacierzami a tam gdzie nie jest refundowana trzeba zapłacić, zapytaj ile u Ciebie kosztuje. Nie jest tanio.
Z tego co rozumiem to sma aminiopunkcja pokazuje tylko poddstawowe wady ocenia kariotyp (bada się czy ilość par chromosomów się zgadza) a przy mikromacierzach można odczytać więcej wad genetycznych. Sama aminopunkcja pokaże, że jest źle (kariotyp prawidlowy bądź nieprawidlowy oraz płeć) a z mikromacierzem pokaże dokładnie gdzie....chyba tak 😉

Do góry