reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

Była jakaś dziewczyna tu na forum, która miała podobny problem, ale teraz sobie nie przypomnę kto i jak się skończyło. Z tego co pamiętam to może być wszystko i nic i ważne jest też czy jest to dziedziczone czy nowo powstałe, bo być może również macie taki problem.... Ale zakładam, że każda sytuacja jest inna. Trzymajcie się dzielnie.
To Ci wyszło w zwykłej amnio czy miałaś mikromacierze?
Wyszlo mi z amnio. Mikromacierze mozemy zrobic ale wyniki bede juz po czasie wiec da nam to tyle, ze bedziemy wiedziec dokladnie w czym jest problem i czego mozemy sie spodziewac. Troche nam ulzylo, ze to nie te trzy trisomie ale niepokoj pozostal. W piatek mam usg. Mam nadzieje, ze nadal wszystko bedzie wygladalo dobrze

reklama
Klapouszku, dziękuję ze się odezwałas.
Jak sama napusalas, genetyk nie powiedział tego co chciałabys zapewne uslyszec, ale i nie odebrał nadziei. Moze faktycznie, nie czytaj co internet posze, poczekaj na kolejną wizytę. Ja tez mam nadzieję i napewno kazda zyczy tego Tobie i nam wszystkim, ze jest dobrze. Trzymaj się. Wyjdz na spacer , bądź dobrej mysli. ❤❤❤❤
Dziekuje 😘

Ja nie robiłam amniopunkcji, ale też mogę oczekiwać, że mała ma coś poprzestawiane w chromosomach. Przynamniej wiesz, że to nie żadna trisomia a to najważniejsze! Chłopiec może nawet nigdy nie odczuć takiej zmiany w kariotypie. Jest przecież tyle mutacji, które nie dają żadnych objawów:) Wiem, że to nie jest idealny wynik, ale mogło być gorzej. Ja dalej jestem pozytywnie nastawiona na nasze dzieciaczki i trzymaj się kochana. I czekaj na Synka, mama i tata będą dla niego całym światem ;)
Tak mi sie tez wydaje, ze napewno pelno osob ma cos w chromosomach a nic po nich nie widac i sami pewnie nie sa tego swiadomi. Badania takie wykonuje sie jak jest widoczny problem, a przeciez zawsze cos moze pojsc nie tak. To nie sa tylko geny. Chromosomy moga same z siebie zle sie wytworzyc/polaczyc.
Wzruszylam sie na koncowce. Czekamy i kochamy najmocniej na swiecie 💙

Na wstepie chcialabym pldziekowac za wsparcie. Jestescie kochane.
Jestem juz po wizycie. Niestety...:(
Kariotyp meski nieprawidlowy XY, der(4).
Jedna paleczka w chromosomie 4 jest za dluga. Nie wiemy z czym to sie wiaze. Zbyt duzo mozliwosci. Powodow do terminacji nie ma na podstawie tych wynikow bo nie jest to wada letalna.
Pobrali nam krew i beda badac nasz kariotyp aby zobaczyc czy odziedziczyl to po nas czy tez cos nie tak sie zadzialo przy zaplodnieniu. Da nam to tyle, ze jak wyjdzie cos u nas to ogolnikowo mniej wiecej bedzie mozna sie domyslac jakie moga byc nastepstwa. Genetyk powiedziala ze moze byc tak, ze jest ten chromosom zly ale moze nie miec to wplywu na funkcjonowanie, wiec nadzieja jeszcze nie zniknela. Boje sie czytac w internecie co moze byc nie tak bo to sa geny i tam kazda czastka w chromosomie moze cos innego wykazac.
Nie jest to zd ani dwie pozostale trisomie, ktore tak zle wyszly na tescie podwojnym.
Genetyk powiedziala, ze najwazniejsze ze do tej pory na usg nic nie wyszlo(oprocz przeziernosci, ktora powiedziala ze czesto jest zawyzona a jest wszystko ok z dzidzia). W pt mam kolejne. Poprosze o dokladne sprawdzenie. Mam nadzieje, ze wszystko bedzie dobrze.
Moze mial ktos z Was taki wynik amniopunkcji?
Bądź dobrej myśli 🤗 ciekawe co pokażą kolejne wyniki 🤔 sami nie wiemy czego nam brakuje albo mamy za dużo. Nas tak nie badali i w tej nieświadomości sobie żyjemy.
Trzymaj się Kobieto 😘

Tak mi sie tez wydaje, ze napewno pelno osob ma cos w chromosomach a nic po nich nie widac i sami pewnie nie sa tego swiadomi. Badania takie wykonuje sie jak jest widoczny problem, a przeciez zawsze cos moze pojsc nie tak. To nie sa tylko geny. Chromosomy moga same z siebie zle sie wytworzyc/polaczyc.
Wzruszylam sie na koncowce. Czekamy i kochamy najmocniej na swiecie 💙
No właśnie 😉

Wyszlo mi z amnio. Mikromacierze mozemy zrobic ale wyniki bede juz po czasie wiec da nam to tyle, ze bedziemy wiedziec dokladnie w czym jest problem i czego mozemy sie spodziewac. Troche nam ulzylo, ze to nie te trzy trisomie ale niepokoj pozostal. W piatek mam usg. Mam nadzieje, ze nadal wszystko bedzie wygladalo dobrze
Mikromacierze jeszcze raz z płynu owodniowego czy jest możliwe z krwi?

Ja byłam u lekarza na wizycie kontrolnej, 28+0 tc , mała waży ok 1100g czyli na szczęscie rośnie a lekarz mówił, że genetyk podejrzewa zawsze coś genetycznego bo to genetyk i żebym aż tak się nie martwiła, bo czasami po 15 i 25 latach może coś "wyjść" co potem okaże się wadą genetyczną. W środę mam wizytę u kardiologa, jeszcze zobaczę co on powie :)

Mikromacierze jeszcze raz z płynu owodniowego czy jest możliwe z krwi?
Jezeli chodzi o doroslych i dzieci to z krwi, jezeli chodzi o nienarodzone jeszcze dziecko to z plynu owodniowego. Z tego co wiem to moze byc jeszcze z kosmowki.
Moja krew owodniowa zostala zamrozona, wiec nie musialabym drugi raz miec pobieranej.
Teraz tak sie zastanawiam czy ja czasem zle nie zrozumialam. W internecie jest napisane, ze na mikromacierze czeka sie kilka dni, wiec. Cos pokielbasilam chyba z tych nerwow. Jutro przedzwonie i sie dowiem

Jezeli chodzi o doroslych i dzieci to z krwi, jezeli chodzi o nienarodzone jeszcze dziecko to z plynu owodniowego. Z tego co wiem to moze byc jeszcze z kosmowki.
Moja krew owodniowa zostala zamrozona, wiec nie musialabym drugi raz miec pobieranej.
Teraz tak sie zastanawiam czy ja czasem zle nie zrozumialam. W internecie jest napisane, ze na mikromacierze czeka sie kilka dni, wiec. Cos pokielbasilam chyba z tych nerwow. Jutro przedzwonie i sie dowiem
Ja mam amnio z mikromacierzą i czas oczekiwania to max 2 tyg, zazwyczaj jest po tygodniu.
Ja zdecydowałam się na fisha i amnio mam mieć jutro, a wynik w piątek, bez fisha byłby wtorek-środa, ale to już święta, wiec stąd fish

reklama
Ja mam amnio z mikromacierzą i czas oczekiwania to max 2 tyg, zazwyczaj jest po tygodniu.
Ja zdecydowałam się na fisha i amnio mam mieć jutro, a wynik w piątek, bez fisha byłby wtorek-środa, ale to już święta, wiec stąd fish
U mnie nie wspomnieli o mikromacierzach więc pewnie bez a czas oczekiwania 3 tygodnie ale ze względu na święta powiedzieli, że nawet 4 tygodnie. Boję się strasznie😕
Fisha nie zaproponowali, sama dopytywałam o taką możliwość ale tylko dlatego, że czytałam na ten temat i Was pytałam... odpowiedź Pani z rejestracji nie przekonała mnie... no raczej wynik taki sam 🤔 w dniu badania nikt nie zapytał czy chce.
O mikromacierze nie pytałam bo byłam przekonana, że to razem. Dopiero po amino doczytałam, że to może być razem i osobno.
A. niesia a Ty masz na nfz?
Powodzenia jutro 😊 trzymam kciuki

Do góry