reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

Shaer gratuluję narodzin córeczki :)

Abies, ja liczyłam prawdopodobieństwa na tej oficjalnej stronie fetal medicine, gdzie można też sprawdzić czy dany gin ma kwalifikacje do wykonywania badań prenatalnych. Dla ZD wyszlo mi ryzyko 123, a z badań 121, więc biorą pod uwagę raczej te same parametry.

A na polowkowych miałam wyliczone ryzyko tylko na t.21, robiłam za darmo na nfz, więc to raczej od samej kliniki, oprogramowania i lekarzy tam pracujących zależy. I dostalam voucher na zabieg kosmetyczny za wykonanie u nich obu prenatalnych i juz nie omieszkalam go wykorzystać :-D

Na oficjalnej stronie FLF też wychodzi mi podobnie jak dostałam. Szkoda tylko że nie uwzględniają innych markerów skoro uważa się ke za ważne choćby obecności kości nosowej...
W aplikacji którą podpiełam można to uwzględnić ale tak jak zaznaczyłam pokazuje znacznie wyższe wyniki niż otrzymałam.
Fajnie, że Tobie wyliczyli nowe ryzyko po połówkowym.... zawsze to lepiej działa na psychikę ;) Mi niestety nie ale skoro wszystko wyszło tam ok włącznie z markerami to wmawiam sobie, że faktyczne ryzyko zostało obniżone :)

reklama
@Abies33 w moim przypadku były brane inne parametry, łącznie z przepływami.
Dużo zależy od lekarza. I wyszło niższe niż na stronach FMF.

Ale dzięki za link. Może przydać się po połówkowych :)

@Abies33 w moim przypadku były brane inne parametry, łącznie z przepływami.
Dużo zależy od lekarza. I wyszło niższe niż na stronach FMF.

Ale dzięki za link. Może przydać się po połówkowych :)

Jak na połówkowym wszystkie markery i pozostałe kwestie (serce i inne narządy) wychodzą ok to ryzyko już bardzo spada w tej aplikacji. Czytałam badania że po połówkowym OK - 60-80% na pewno spada. @Saphi wyżej w poście też potwierdza spadek ryzyka. Najlepiej poproś lekarza albo popytaj o tą korektę... ja niestety nie miałam jeszcze tej wiedzy by o wszystko wypytać. Ale jutro mam usg III trymestru to "wymęcze" doktor pytaniami ;) Niestety u kogo innego ale mam nadzieje że mi coś odpowie...

reklama
Do góry